Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Niestety, często sięgamy po kupne ciasta, bo od domowych wypieków odstrasza nas wizja długiego stania w kuchni. Zupełnie niesłusznie — przygotowanie puszystego, domowego deseru wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka prostych kroków, a dodatek świeżych letnich owoców idealnie dopełni smak całego wypieku.
Ciasto drożdżowe z czereśniami to nie tylko pyszny deser, ale też świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Jego prostota sprawia, że każdy może spróbować swoich sił w kuchni. Soczyste czereśnie nadają wypiekowi wyjątkowy smak i aromat, który przywodzi na myśl letnie wspomnienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!
Zdrowa strona czereśni
Czereśnie to owoce kojarzone z wakacyjną beztroską, a ich krótki sezon warto wykorzystać w pełni. Są nie tylko smaczne, ale też bogate w witaminy A, C i te z grupy B, które wspierają odporność i kondycję skóry. Zawierają antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo dostarczają błonnika, wspomagającego trawienie i utrzymanie prawidłowej wagi, a także mogą pomagać obniżać poziom cholesterolu, dbając o serce.
Proste ciasto
Domowe ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, a unoszący się zapach tego wypieku potrafi przyjemnie przywołać wspomnienia rodzinnego domu. Niestety, gdy przypomnimy sobie, ile czasu nasze mamy i babcie spędzały w kuchni, przygotowując je, często czujemy zniechęcenie i rezygnujemy — sięgając po sklepowe ciasta albo całkowicie odpuszczając myśl o domowym wypieku. Tymczasem przygotowanie ciasta drożdżowego z czereśniami wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć pyszny deser. Bez konieczności długiego ucierania i przy minimalnym wysiłku możemy cieszyć się smakiem prawdziwie domowego wypieku.
Przepis na proste ciasto drożdżowe z czereśniami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 400 g czereśni,
- 200 ml mleka,
- 100 ml oleju,
- 3 jajka,
- 40 g drożdży, 50 szklanki cukru,
- 1 opakowanie kisielu w proszku,
- szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła,
- 130 g mąki pszennej,
- 60 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego w wersji leniwej.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, trzy jajka, cukier oraz olej.
- W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w mleku, a następnie wlej je do miski z pozostałymi składnikami.
- Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy delikatnie kilka razy zamieszać, po czym przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3-4 godziny.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier puder i mąkę, mieszając do uzyskania grudkowatej konsystencji.
- Czereśnie lub inne owoce umyj, usuń pestki za pomocą drylownicy i obtocz w proszku kisielowym.
- Po upływie 3-4 godzin, wymieszaj ciasto drożdżowe łyżką, aby połączyć składniki.
- Blache posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto na blachę.
- Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
- Na wierzch ciasta ułóż owoce, posyp kruszonką i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.