Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne

Niestety, często sięgamy po kupne ciasta, bo od domowych wypieków odstrasza nas wizja długiego stania w kuchni. Zupełnie niesłusznie — przygotowanie puszystego, domowego deseru wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka prostych kroków, a dodatek świeżych letnich owoców idealnie dopełni smak całego wypieku.

Czereśnie są świetnym dodatkiem do puszystego ciastaCzereśnie są świetnym dodatkiem do puszystego ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto drożdżowe z czereśniami to nie tylko pyszny deser, ale też świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Jego prostota sprawia, że każdy może spróbować swoich sił w kuchni. Soczyste czereśnie nadają wypiekowi wyjątkowy smak i aromat, który przywodzi na myśl letnie wspomnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Zdrowa strona czereśni

Czereśnie to owoce kojarzone z wakacyjną beztroską, a ich krótki sezon warto wykorzystać w pełni. Są nie tylko smaczne, ale też bogate w witaminy A, C i te z grupy B, które wspierają odporność i kondycję skóry. Zawierają antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo dostarczają błonnika, wspomagającego trawienie i utrzymanie prawidłowej wagi, a także mogą pomagać obniżać poziom cholesterolu, dbając o serce.

Proste ciasto

Domowe ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, a unoszący się zapach tego wypieku potrafi przyjemnie przywołać wspomnienia rodzinnego domu. Niestety, gdy przypomnimy sobie, ile czasu nasze mamy i babcie spędzały w kuchni, przygotowując je, często czujemy zniechęcenie i rezygnujemy — sięgając po sklepowe ciasta albo całkowicie odpuszczając myśl o domowym wypieku. Tymczasem przygotowanie ciasta drożdżowego z czereśniami wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć pyszny deser. Bez konieczności długiego ucierania i przy minimalnym wysiłku możemy cieszyć się smakiem prawdziwie domowego wypieku.

Przepis na proste ciasto drożdżowe z czereśniami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 400 g czereśni,
  • 200 ml mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 3 jajka,
  • 40 g drożdży, 50 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie kisielu w proszku,
  • szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego w wersji leniwej.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, trzy jajka, cukier oraz olej.
  3. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w mleku, a następnie wlej je do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy delikatnie kilka razy zamieszać, po czym przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3-4 godziny.
  5. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier puder i mąkę, mieszając do uzyskania grudkowatej konsystencji.
  6. Czereśnie lub inne owoce umyj, usuń pestki za pomocą drylownicy i obtocz w proszku kisielowym.
  7. Po upływie 3-4 godzin, wymieszaj ciasto drożdżowe łyżką, aby połączyć składniki.
  8. Blache posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Przelej ciasto na blachę.
  10. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
  11. Na wierzch ciasta ułóż owoce, posyp kruszonką i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki