WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne

Niestety, często sięgamy po kupne ciasta, bo od domowych wypieków odstrasza nas wizja długiego stania w kuchni. Zupełnie niesłusznie — przygotowanie puszystego, domowego deseru wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka prostych kroków, a dodatek świeżych letnich owoców idealnie dopełni smak całego wypieku.

Czereśnie są świetnym dodatkiem do puszystego ciastaCzereśnie są świetnym dodatkiem do puszystego ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto drożdżowe z czereśniami to nie tylko pyszny deser, ale też świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Jego prostota sprawia, że każdy może spróbować swoich sił w kuchni. Soczyste czereśnie nadają wypiekowi wyjątkowy smak i aromat, który przywodzi na myśl letnie wspomnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Zdrowa strona czereśni

Czereśnie to owoce kojarzone z wakacyjną beztroską, a ich krótki sezon warto wykorzystać w pełni. Są nie tylko smaczne, ale też bogate w witaminy A, C i te z grupy B, które wspierają odporność i kondycję skóry. Zawierają antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo dostarczają błonnika, wspomagającego trawienie i utrzymanie prawidłowej wagi, a także mogą pomagać obniżać poziom cholesterolu, dbając o serce.

Proste ciasto

Domowe ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, a unoszący się zapach tego wypieku potrafi przyjemnie przywołać wspomnienia rodzinnego domu. Niestety, gdy przypomnimy sobie, ile czasu nasze mamy i babcie spędzały w kuchni, przygotowując je, często czujemy zniechęcenie i rezygnujemy — sięgając po sklepowe ciasta albo całkowicie odpuszczając myśl o domowym wypieku. Tymczasem przygotowanie ciasta drożdżowego z czereśniami wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć pyszny deser. Bez konieczności długiego ucierania i przy minimalnym wysiłku możemy cieszyć się smakiem prawdziwie domowego wypieku.

Przepis na proste ciasto drożdżowe z czereśniami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 400 g czereśni,
  • 200 ml mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 3 jajka,
  • 40 g drożdży, 50 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie kisielu w proszku,
  • szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego w wersji leniwej.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, trzy jajka, cukier oraz olej.
  3. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w mleku, a następnie wlej je do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy delikatnie kilka razy zamieszać, po czym przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3-4 godziny.
  5. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier puder i mąkę, mieszając do uzyskania grudkowatej konsystencji.
  6. Czereśnie lub inne owoce umyj, usuń pestki za pomocą drylownicy i obtocz w proszku kisielowym.
  7. Po upływie 3-4 godzin, wymieszaj ciasto drożdżowe łyżką, aby połączyć składniki.
  8. Blache posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Przelej ciasto na blachę.
  10. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
  11. Na wierzch ciasta ułóż owoce, posyp kruszonką i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne