Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne

Niestety, często sięgamy po kupne ciasta, bo od domowych wypieków odstrasza nas wizja długiego stania w kuchni. Zupełnie niesłusznie — przygotowanie puszystego, domowego deseru wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka prostych kroków, a dodatek świeżych letnich owoców idealnie dopełni smak całego wypieku.

Czereśnie są świetnym dodatkiem do puszystego ciastaCzereśnie są świetnym dodatkiem do puszystego ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto drożdżowe z czereśniami to nie tylko pyszny deser, ale też świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Jego prostota sprawia, że każdy może spróbować swoich sił w kuchni. Soczyste czereśnie nadają wypiekowi wyjątkowy smak i aromat, który przywodzi na myśl letnie wspomnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Zdrowa strona czereśni

Czereśnie to owoce kojarzone z wakacyjną beztroską, a ich krótki sezon warto wykorzystać w pełni. Są nie tylko smaczne, ale też bogate w witaminy A, C i te z grupy B, które wspierają odporność i kondycję skóry. Zawierają antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo dostarczają błonnika, wspomagającego trawienie i utrzymanie prawidłowej wagi, a także mogą pomagać obniżać poziom cholesterolu, dbając o serce.

Proste ciasto

Domowe ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, a unoszący się zapach tego wypieku potrafi przyjemnie przywołać wspomnienia rodzinnego domu. Niestety, gdy przypomnimy sobie, ile czasu nasze mamy i babcie spędzały w kuchni, przygotowując je, często czujemy zniechęcenie i rezygnujemy — sięgając po sklepowe ciasta albo całkowicie odpuszczając myśl o domowym wypieku. Tymczasem przygotowanie ciasta drożdżowego z czereśniami wcale nie musi być trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć pyszny deser. Bez konieczności długiego ucierania i przy minimalnym wysiłku możemy cieszyć się smakiem prawdziwie domowego wypieku.

Przepis na proste ciasto drożdżowe z czereśniami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 400 g czereśni,
  • 200 ml mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 3 jajka,
  • 40 g drożdży, 50 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie kisielu w proszku,
  • szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego w wersji leniwej.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, trzy jajka, cukier oraz olej.
  3. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w mleku, a następnie wlej je do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy delikatnie kilka razy zamieszać, po czym przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3-4 godziny.
  5. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier puder i mąkę, mieszając do uzyskania grudkowatej konsystencji.
  6. Czereśnie lub inne owoce umyj, usuń pestki za pomocą drylownicy i obtocz w proszku kisielowym.
  7. Po upływie 3-4 godzin, wymieszaj ciasto drożdżowe łyżką, aby połączyć składniki.
  8. Blache posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Przelej ciasto na blachę.
  10. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
  11. Na wierzch ciasta ułóż owoce, posyp kruszonką i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese