PrzepisNajlepsze domowe jagodzianki - przepis. Jak je zrobić?

Najlepsze domowe jagodzianki - przepis. Jak je zrobić?

Są pyszne, miękkie, rozpływają się w ustach i można je zjeść na śniadanie lub jako deser po obiedzie. Takie właśnie są jagodzianki, które zachwycają smakiem. Sezon na jagody to idealny moment, by poznać najlepszy domowy przepis na ten przysmak z jagód. Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj popularny letni deser. Każdy będzie zachwycony!

Jagodzianki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Słodki Blog
Jagodzianki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Słodki Blog

27.07.2023 | aktual.: 27.07.2023 16:52

Lubisz jagody? To świetnie się składa. Początek czerwca i cały lipiec to właściwy moment, by wyruszyć do pobliskiego lasu i uzbierać odpowiednią ilość tych leśnych owoców. Możesz z nich przygotować najlepsze pierogi z jagodami lub zdecydować się na słodką przekąskę, jaką są jagodzianki. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a smak tego dania zachwyci twoich gości i rodzinę. Drożdżowe bułeczki pełne jagodowego nadzienia — czy może być lepsza słodka przekąska na letnią porę?

Jagodzianki — popularne bułeczki, w sam raz na letnią porę

Zanim poznasz przepis na jagodzianki, to miej świadomość, że najlepiej smakują te, które przygotowuje się ze świeżych owoców. W sezonie jesienno-zimowym, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po konfiturę jagodową, z której przygotujesz nadzienie do bułeczek. Jagodzianki to tradycyjne polskie bułeczki nadziewane świeżymi jagodami. Mają delikatne i puszyste ciasto. Często są posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jagodzianki są często spożywane na śniadanie, jako deser lub podczas popołudniowej kawki.

Jagodzianki po wyjęciu z piekarnika - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Słodki Blog
Jagodzianki po wyjęciu z piekarnika - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Słodki Blog

Jagodzianki przepis — jak przygotować ten popularny letni przysmak?

Sezon na jagody to właściwy moment, by przygotować najlepsze domowe jagodzianki. Będą rozpływać się w ustach, a i idealnie pasują do porannej lub popołudniowej kawy. Jeśli podasz je swojej rodzinie, to możesz być pewny tego, że ten słodki jagodowy przysmak zniknie z talerza w parę chwil. Jagodzianki będą jedyne w swoim rodzaju.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 75 g masła w temperaturze pokojowej
  • skórka z połowy cytryny
  • jajko w temperaturze pokojowej.

Składniki na nadzienie:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 g świeżych jagód lub borówki amerykańskiej.

Składniki na lukier i dodatkowe produkty:

  • 4 łyżki wrzątku
  • 2 szklanki cukru pudru
  • łyżka mleka
  • jajko.
Przygotowanie jagodzianek - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Słodki Blog
Przygotowanie jagodzianek - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Słodki Blog

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu lekko ciepłe mleko wymieszaj z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  2. Pozostałą część mąki z odmierzonych 500 g przesyp do dużej miski. Dodaj sól, resztę cukru i wymieszaj. W następnej kolejności dodaj jajko, pokrojone masło, skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto.
  3. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, to przełóż je na blat wysypany mąką i wyrób z niego wałek. Podziel ciasto na 16 równych części.
  5. Oczyszczone jagody wymieszaj z cukrem pudrem.
  6. Każdy z kawałków ciasta uformuj w kulkę i rozpłaszcz ją na ręce. Na środek wyłóż porcję nadzienia i zlep brzegi, podobnie jak pieroga.
  7. Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je do wyrośnięcia na 10 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
  9. Posmaruj bułki wymieszanym jajkiem z mlekiem.
  10. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  11. Przygotuj lukier, mieszając cukier puder z wrzątkiem na gładką masę. Polej nim lekko ciepłe lub zimne jagodzianki. Smacznego!