Kopytka inaczej. Dodaj składnik, który całkowicie je odmieni
Dobrym pomysłem na podwieczorek lub obiad są jagodowe kopytka Jak . Pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu przypadną do gustu zarówno, dużym, jak i małym smakoszom. Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana "Roślinna kuchnia kresowa".
01.05.2023 20:03
Łączenie ziemniaków z owocami nie jest czymś wyjątkowym. Przykładem mogą być owocowe zupy na Lubelszczyźnie, które podaje się z ziemniakami okraszonymi cebulką lub skwarkami. Kolejny przykład to łódzkie knedle z truskawkami czy śląska kopa ziemniaczana z węgierkami. Jednak łączenie ziemniaków z jagodami nie jest takie znane. W mojej "Roślinnej kuchni regionalnej" pojawiły się dziędziuchy z Dokudowa, czyli pieczone ciasteczka z ziemniaków z suszonymi jagodami.
Właśnie dawne ziemie Lubelszczyzny, Polesia, Wołynia i Podlasia łączą w kulturze kulinarnej czarne jagody z ziemniakami. Najczęściej mieszano utłuczone ziemniaki z utartymi w makutrze jagodami. Dodawano przeróżne mąki w celu zagęszczenia masy. Krótko gotowano i podawano polane śmietaną, posypane świeżymi jagodami i cukrem. To proste, sezonowe i bardzo smaczne danie na obiad lub kolację.
Jagodowe kopytka (grodzieńskie kluski z czernic) - przepis
Składniki:
- 100 g borówek czarnych (jagód leśnych)
- 1 kg mączystych
- ziemniaków
- 120 g mąki ziemniaczanej
- sól
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić jagodowe kopytka? Jagody umyć, odsączyć, przełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować blenderem lub ugnieść widelcem.
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i jeszcze gorące przepuścić przez praskę. Dodać jagody i dokładnie wymieszać na gładko. Odstawić do wystudzenia.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i szybko wyrobić jednolitą masę. Odrywać kawałki, toczyć wałeczki grubości kciuka i lekko spłaszczać nożem. Kroić w proste lub ukośne kluski.
- W garnku zagotować osoloną wodę. Kluski wrzucać partiami i gotować na średnim ogniu około pół minuty od wypłynięcia.
- Ułożyć na talerzu, polać obficie roślinną śmietanką, posypać cukrem lub cukrem waniliowym. Można dodać kilka listków mięty.
Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana „Roślinna kuchnia kresowa”
Sprawdź również przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: