Najlepsze możliwe jabłka na szarlotkę. Z nimi wychodzi równie pyszna jak u babci

Kto nie lubi pysznej ciepłej szarlotki? To kultowe ciasto nie ma sobie równych. Wspaniale smakuje z dodatkiem zimnych lodów śmietankowych, w towarzystwie kawy. Nie każdy jednak o tym wie, ale sekret wyjątkowego smaku tego wypieku tkwi w jabłkach. W takim razie, jakie jabłka należy wybrać? Z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

ObrazekJak wybrać najlepsze jabłka na szarlotkę? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kultowe ciasto

Obrazek
Szarlotka sypana - Pyszności

Szarlotka świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Fantastycznie smakuje na ciepło. Jednak to, czy ciasto będzie smaczne, zależy w dużej mierze od użytych jabłek. Okazuje się, że nie wszystkie jabłka pasują do szarlotki. Warto więc wiedzieć, które owoce najlepiej wybrać. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze ciasto wyjdzie wspaniale!

Jakie jabłka wybrać do szarlotki?

Obrazek
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Na wstępie należy zaznaczyć, że bardzo ważne jest to, aby jabłka nie zawierały w sobie za dużo soku. W przeciwnym razie, nasze ciasto na szarlotkę rozmięknie. W konsekwencji wypiek nie będzie tak smaczny.

Najlepiej w takiej sytuacji sprawdzą się owoce, z których można przygotować gęsty mus. Poza tym, bardzo ważny jest również smak i aromat jabłek.  Poniżej przedstawiamy listę jabłek, które świetnie sprawdzą się w szarlotce.

  • Papierówka

Jabłka te pojawiają się już w lipcu. Wyróżniają się zielonobiałym, kruchym miąższem. Papierówki są soczyste, lekko kwaskowate w smaku. Nic więc dziwnego, że odmiana ta najczęściej wykorzystywana jest do szarlotki.

  • Antonówka

Antonówka jest dosyć kwaśna w smaku. Jabłka te, tak samo jak papierówki, możemy nabyć już w drugiej połowie lipca. Owoce są wyjątkowo aromatyczne, świetnie sprawdzą się w słodkich wypiekach. Niektórzy używają tej odmiany do przygotowania pysznych kompotów.

  • Ligol

Jabłka Ligol odznaczają się dużymi rozmiarami i kruchym miąższem o słodko - kwaśnym smaku. Jeśli nie przepadasz za zbyt kwaśnymi jabłkami, to powinieneś wybrać tę odmianę. Oprócz tego, jabłka te podczas pieczenia, nadają wypiekom lekko korzennego posmaku.

  • Champion

Champion to drugie po papierówkach, najczęściej wybierane jabłka do deserów. Wyróżniają się lekko kwaśnym smakiem i wyjątkowo głębokim aromatem. Sezon na owoce zaczyna się pod koniec września.

  • Reneta

Reneta odznacza się wyjątkowo winnym, kwaśnym smakiem. Poza tym, tak jak Champion wyróżnia się również wyjątkowo głębokim aromatem, który podczas pieczenia będzie unosił się w kuchni.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszną szarlotkę krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej