Najlepsze możliwe jabłka na szarlotkę. Z nimi wychodzi równie pyszna jak u babci

Kto nie lubi pysznej ciepłej szarlotki? To kultowe ciasto nie ma sobie równych. Wspaniale smakuje z dodatkiem zimnych lodów śmietankowych, w towarzystwie kawy. Nie każdy jednak o tym wie, ale sekret wyjątkowego smaku tego wypieku tkwi w jabłkach. W takim razie, jakie jabłka należy wybrać? Z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

ObrazekJak wybrać najlepsze jabłka na szarlotkę? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kultowe ciasto

Obrazek
Szarlotka sypana - Pyszności

Szarlotka świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Fantastycznie smakuje na ciepło. Jednak to, czy ciasto będzie smaczne, zależy w dużej mierze od użytych jabłek. Okazuje się, że nie wszystkie jabłka pasują do szarlotki. Warto więc wiedzieć, które owoce najlepiej wybrać. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze ciasto wyjdzie wspaniale!

Jakie jabłka wybrać do szarlotki?

Obrazek
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Na wstępie należy zaznaczyć, że bardzo ważne jest to, aby jabłka nie zawierały w sobie za dużo soku. W przeciwnym razie, nasze ciasto na szarlotkę rozmięknie. W konsekwencji wypiek nie będzie tak smaczny.

Najlepiej w takiej sytuacji sprawdzą się owoce, z których można przygotować gęsty mus. Poza tym, bardzo ważny jest również smak i aromat jabłek.  Poniżej przedstawiamy listę jabłek, które świetnie sprawdzą się w szarlotce.

  • Papierówka

Jabłka te pojawiają się już w lipcu. Wyróżniają się zielonobiałym, kruchym miąższem. Papierówki są soczyste, lekko kwaskowate w smaku. Nic więc dziwnego, że odmiana ta najczęściej wykorzystywana jest do szarlotki.

  • Antonówka

Antonówka jest dosyć kwaśna w smaku. Jabłka te, tak samo jak papierówki, możemy nabyć już w drugiej połowie lipca. Owoce są wyjątkowo aromatyczne, świetnie sprawdzą się w słodkich wypiekach. Niektórzy używają tej odmiany do przygotowania pysznych kompotów.

  • Ligol

Jabłka Ligol odznaczają się dużymi rozmiarami i kruchym miąższem o słodko - kwaśnym smaku. Jeśli nie przepadasz za zbyt kwaśnymi jabłkami, to powinieneś wybrać tę odmianę. Oprócz tego, jabłka te podczas pieczenia, nadają wypiekom lekko korzennego posmaku.

  • Champion

Champion to drugie po papierówkach, najczęściej wybierane jabłka do deserów. Wyróżniają się lekko kwaśnym smakiem i wyjątkowo głębokim aromatem. Sezon na owoce zaczyna się pod koniec września.

  • Reneta

Reneta odznacza się wyjątkowo winnym, kwaśnym smakiem. Poza tym, tak jak Champion wyróżnia się również wyjątkowo głębokim aromatem, który podczas pieczenia będzie unosił się w kuchni.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszną szarlotkę krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟