To najgorsza wędlina w Biedronce. Doktora dietetyki aż skrzywiło, gdy zobaczył ich skład

To najgorsza możliwe wędlina, którą możesz włożyć do koszyka w Biedronce. Tych trzech produktów lepiej nie kupować, stracisz tylko pieniądze.

ObrazekNajgorsza wędlina w Biedronce- Pyszności, źródło: Canva, YouTube
Ewa

W Polsce poranki są zdominowane przez kanapki. Aż 88 proc. Polaków mówi, że to właśnie one najczęściej lądują na śniadaniowym talerzu. Jednym z chętniej wybieranych dodatków są różnego rodzaju wędliny. Nie każdy ma możliwość przygotowania ich samodzielnie w domu, więc często sięgamy po gotowe szynki i pieczenie podczas zakupów. Popularny dietetyk i edukator żywieniowy Michał Wrzosek wskazał trzy rodzaje wędlin dostępnych w Biedronce, których lepiej nie kupować.

Najgorsza wędlina w Biedronce

Doktor dietetyki przyjrzał się asortymentowi popularnego supermarketu i przygotował krótką podpowiedź, dzięki której dokonamy lepszych wyborów zakupowych. Na "zakazanej" liście znalazły się trzy paczkowane wędliny. Pierwszą z nich jest szynka z indyka marki Morliny. Przyjęło się, że drobiowe plastry są zdrowsze i warto po nie sięgać. Niestety, nie ma tutaj reguły. W szynce popularnego producenta znajdziemy zaledwie 75 proc. mięsa. W składzie są również tanie wypełniacze i wzmacniacze smaku. Za niską jakością nie idzie niższa cena - kilogram tej wędliny kosztuje aż 50 zł.

Szynka z indyka Morliny- Pyszności, żródło: YouTube
Szynka z indyka Morliny- Pyszności, żródło: YouTube

Nie lepsza jest mielonka tyrolska marki własnej Biedronki. Ma tylko 68 proc. mięsa i to wieprzowego, czyli najgorszej jakości. Najgorsza jest jednak szynka z indyka "Pyszny indyk", sprzedawana w bloku. Ma zaledwie 53 proc. mięsa, a reszta to woda i dodatki "E".

- Takie produkty w ogóle nie powinny być w sprzedaży dla ludzi - mówi Michał Wrzosek w swoim materiale wideo, udostępnionym w mediach społecznościowych.
Najgorsza szynka w Biedronce- Pyszności; źródło: YouTube
Najgorsza szynka w Biedronce- Pyszności; źródło: YouTube

Jak kupić dobrą wędlinę?

Kupując pakowane mięso podstawową rzeczą, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę jest skład. Im więcej mięsa i mniej niepokojących dodatków, tym lepiej. Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości, chociaż może być pewną wskazówką - im niższa, tym większe ryzyko, że producent dodał tanich wypełniaczy, które mają zastępować mięso. Przy produkcji dobrej jakości wędlin używa się nawet 100-130 g mięsa na 100 g gotowego produktu, a zawartość białka to co najmniej 16 proc. W przypadku produkcji gorszej jakości wędlin, ze 100g mięsa można uzyskać nawet 150 - 200 g szynki. Różnica w smaku i jakości jest kolosalna.

Wypróbuj nasz przepis na zupę krem z imbirem. Nic tak cię dzisiaj nie rozgrzeje!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze