Jak smażyć kiełbasę, żeby nie ociekała tłuszczem? Wystarczą proste kroki

Dobrze usmażona kiełbasa wspaniale smakuje z musztardą. Idealnie pasuje do kromki chleba, czy pieczonych ziemniaczków. Niestety nie każdy wie, jak prawidłowo ją usmażyć. W konsekwencji danie ocieka tłuszczem i jest niesmaczne. Jak smażyć kiełbasę? Przestrzegaj tych zasad!

ObrazekNajważniejsze zasady smażenia kiełbasy - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka

Smażona kiełbasa

Obrazek
Kiełbasa - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Polska słynie z pysznej kiełbasy. W związku z tym jemy ją dosyć często. Plasterki kiełbasy kładziemy na kanapkę bądź dodajemy do jajecznicy. Zdarza się również, że ją smażymy. W takiej postaci idealnie współgra z musztardą i keczupem. Warto wiedzieć jak prawidłowo smażyć kiełbasę. W ten sposób unikniemy przypalonej, ociekającej tłuszczem potrawy.

Jak smażyć kiełbasę?

Obrazek
Smażona kiełbasa - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Nikt z nas nie przepada za suchym, ociekającym tłuszczem mięsem. Idealnie usmażona kiełbaska jest chrupiąca z wierzchu i soczysta w środku. Jeśli chcesz uzyskać takie mięso, musisz znać te trzy proste zasady.

  • Temperatura kiełbasy

Przed rozpoczęciem smażenia, kiełbasa powinna być w temperaturze pokojowej. Nie wrzucaj zimnej kiełbasy na gorącą patelnię. Jeśli to zrobisz, mięso pochłonie dużą część oleju. W konsekwencji będziesz musiał smażyć ją dłużej. Kiełbasa stanie się wyjątkowo sucha.

Najlepiej około 30 minut przed użyciem kiełbasy, wyjmij ją z lodówki. Dzięki temu będzie miała ona odpowiednia temperaturę i szybciej się usmaży.

  • Odpowiednia odległość między kiełbaskami

Jeśli smażysz kilka kiełbasek naraz, pamiętaj, aby nie leżały zbyt blisko siebie. Najlepiej, jeśli zachowasz odpowiednie odległości między kiełbaskami. Dzięki temu mięso będzie równomiernie wysmażone.

  • Nie używaj widelca

Podczas smażenia kiełbasek, nie przewracaj ich widelcem. Używając widelca, często nakłuwamy kiełbaskę, z której następnie wypływają cenne soki. W konsekwencji mięso jest wysuszone. Najlepiej przewracaj kiełbaski za pomocą specjalnych szczypiec.

Tak przygotowana kiełbasa świetnie sprawdzi się z dodatkiem usmażonej cebulki, kromki chleba i dużej łyżki musztardy. Jeśli wolisz ją podać w zupełnie innej odsłonie - polecamy dodatek pieczonych batatów. Wspaniale smakują doprawione szczyptą chili. Niebo w gębie!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować obiadowe kieszonki z kiełbasą i kapustą krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟