Najzdrowsze mięso, a kotlety z niego są mięciutkie i delikatne. Jemy je rzadko, a to duża strata

Kiedy myślisz o kotletach na obiad, pewnie od razu widzisz schabowe. Ale zarówno w panierce, jak i bez chrupiącej otoczki, możesz przygotować także inne, zdrowsze mięso. W sklepie poszukaj górki cielęcej i poproś o podzielenie na kotlety. Twój organizm ci podziękuje.

Smażone kotleciki jagnięce z kością, podawane z kluseczkamiSmażone kotleciki jagnięce z kością, podawane z kluseczkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niektórzy twierdzą, że cielęcina jest nawet zdrowsza od indyka. To dlatego, że przy niskiej kaloryczności, małej zawartości tłuszczu, a dużej – białka, jest bogata w żelazo i witaminę B12. To doskonały wybór dla osób, które mają problemy z niedoborem żelaza, a także dla dzieci i osób starszych. Mięso jest delikatne i łatwe w strawieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Jak cielęcina wpływa na organizm?

Nie jest to popularny wybór Polaków, a szkoda. Cielęcina jest przede wszystkim wartościowym źródłem białka – ok. 20–22 g w 100 g mięsa i zawiera bardzo mało tłuszczu. Mięso pochodzi od młodych zwierząt (do 2 miesiąca życia), a w tym czasie nie pojawiają się jeszcze międzymięśniowe warstwy tłuszczu, charakterystyczne dla wieprzowiny czy wołowiny pochodzącej od starszych zwierząt.

Cielęcina jest bogata w cynk i selen, które wspierają odporność organizmu. Witaminy z grupy B dbają o zdrowie układu nerwowego, a kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego, zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu. Włączenie mięsa do diety, nawet raz w tygodniu, może skutkować widoczną poprawą kondycji, samopoczucia, ładniejszym wyglądem skóry i włosów.

Przepis na kotlety cielęce z kością

Kotlety cielęce możesz całkowicie usmażyć na patelni lub tylko chwilę obsmażyć mięso, a następnie dokończyć proces obróbki w piekarniku. Zarumienione mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20–25 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Aby upewnić się, że kotlety są już odpowiednio wypieczone, możesz użyć termometru kuchennego – powinien wskazywać 70 stopni Celsjusza.

Składniki:

  • 5 kotletów cielęcych z kością (ok. 500 g),
  • 6 łyżek oliwy,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zamarynuj w oliwie wymieszanej z solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym rozmarynem. Przykryj pokrywą lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, pozostaw na 30 min na blacie (aby ogrzało się do temperatury pokojowej), a następnie usmaż na patelni z nieprzywieralną powłoką, na przykład grillowej. Ustaw średnią moc palnika.
  3. Po ok. 10 minutach obróć kotlety na drugą stroną i smaż jeszcze przez ok. 7 minut. Mięso powinno się zarumienić z każdej strony.
  4. Podawaj z ziemniakami lub kluseczkami i surówką.

Wybrane dla Ciebie

O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?