Z pewnością zastanawiałeś się, po co na warzywach i owocach umieszcza się naklejki. Znamy odpowiedź!
Z pewnością kojarzysz naklejki, które możesz znaleźć na większości warzyw i owoców, w sklepach spożywczych na całym świecie. Zazwyczaj nie zwracamy na nie większej uwagi, niektóre z nich są po prostu kodami kreskowymi, by kasjer mógł szybko sprawdzić jaki dokładnie produkt kupujemy. Jednak za tymi naklejkami kryje się coś więcej.
27.06.2017 | aktual.: 28.06.2017 10:41
Tak więc naklejka nie tylko służy do sprawdzenia ceny, ale również pomaga zidentyfikować coś innego: jak wytwarzane były produkty. Czytając ten kod poprawnie możemy się dowiedzieć, czy warzywa lub owoce są genetycznie modyfikowane, ekologiczne, uprawiane na chemicznych nawozach itp.
Te informacje były pod naszym nosem przez cały czas, po prostu trzeba analizować etykiety, a to jest łatwiejsze niż się wydaje.
Oto podstawowe informacje:
1. Jeśli na naklejce widnieją tylko cztery cyfry, oznacza to, że produkt był hodowany konwencjonalnie lub przy użyciu „tradycyjnych” pestycydów. Ostatnie cztery, choć w tym przypadku tylko cztery) cyfry kodu PLU, są po prostu wyznacznikiem tego, jakiego rodzaju warzywa lub owoce kupujesz. Na przykład wszystkie banany mają kod 4011.
2. Jeśli widzisz pięć cyfr oraz numer zaczyna się od „8” oznacza to, że warzywo lub owoc jest genetycznie zmodyfikowane. Zasadniczo produkt powstał w nienaturalny sposób w laboratorium lub na bazie selekcji, która nie istnieje w przyrodzie. Tak więc banan miałby kod 84011.
3. Z kolei pięć cyfr w kodzie PLU oraz numer zaczynający się od „9” oznacza, że produkt jest organiczny. Czyli na organicznych bananach będzie widniał kod 94011.
Co ciekawe, klej użyty do przymocowania naklejek jest uważany za żywność, ale sama naklejka zdecydowanie nie nadaje się do spożycia.
Oprócz kodów, istnieje również lista produktów, których do produkcji używa się najmniejszej i największej ilości pestycydów. Pięć „najczystszych” warzyw i owoców w roku 2016 to:
- awokado
- kukurydza
- ananas
- kapusta
- słodki groszek
Niestety pięć najbardziej „zanieczyszczonych” owoców, to te, które spożywamy na co dzień i są to:
- truskawki
- jabłka
- nektarynki
- brzoskwinie
- seler