PoradyNaleśnik będą puszyste jak chmurka. Dolej tylko ten składnik

Naleśnik będą puszyste jak chmurka. Dolej tylko ten składnik

jak zrobić puszyste naleśniki? - Pyszności; foto: Canva
jak zrobić puszyste naleśniki? - Pyszności; foto: Canva
18.02.2023 15:32

Dobre naleśniki nie mogą być suche. Zapewnienie im efektu totalnej puszystości to bułka z masłem - wystarczy użyć niewielkiej ilości popularnego składnika, który na pewno znajduje się w twojej lodówce. Jak zrobić puszyste naleśniki? Krok 1: przeczytać ten artykuł.

Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw na całym świecie. Farsz, którego do nich używamy, to już sprawa zupełnie inna i ciężko jest jednoznacznie określić, jaki powinien być. Zwłaszcza teraz, kiedy wytrawne podanie naleśników stało się w Polsce (i nie tylko) szlagierem. Tymczasem prawidłowe cechy samych placków można już uznać za uniwersalne. Nie za grube, a jednocześnie puszyste, mięciutkie i elastyczne - to przymiotniki, które należy wstawić na koniec zdania "idealne naleśniki powinny być".

jak zrobić puszyste naleśniki? - Pyszności; foto: Canva
jak zrobić puszyste naleśniki? - Pyszności; foto: Canva

Za puszystością naleśników może stać woda gazowana. Może, ale nie musi. Istnieje inny powszechnie dostępny składnik, który nada im takiej właściwości. Jest to... śmietanka. Wystarczy odrobina, by konsystencja naleśników była po prostu doskonała. Rzuć okiem na przepis, spróbuj i daj znać, jak wyszło!

Idealnie puszyste naleśniki

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 15 g cukru pudru
  • 325 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

jak zrobić puszyste naleśniki? - Pyszności; foto: Canva
jak zrobić puszyste naleśniki? - Pyszności; foto: Canva

Mąkę przesiej i wsyp do miski. Dodaj do niej szczyptę soli i cukier puder. Wbij jajka. Zacznij miksować ciasto, stopniowo dodając do niego mleko. Kiedy składniki zaczną tworzyć jednolitą konsystencję, dolej do nich jeszcze kremówkę. Miksuj lub mieszaj masę trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Kiedy skończysz, odstaw całość na przynajmniej pół godziny. Dzięki temu zabiegowi mąka napęcznieje, a naleśniki wyjdą idealnie aksamitne.

Po tym czasie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. Nakładaj cienką warstwę masy i smaż około minuty. Następnie ostrożnie przerzuć naleśnika na drugą stronę i smaż kolejne 30-40 sekund.

Tak przygotowane naleśniki najlepiej będą się komponowały ze słodkimi dodatkami. Postaw na swoje ulubione i ciesz się idealnie puszystym i delikatnym daniem. Smacznego!

Wiesz już jak zrobić puszyste naleśniki. Teraz dowiedz się jak wykonać domowe Ferrero Rocher. Wszystkie szczegóły znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także