PrzepisSezonowe naleśniki ze śliwkami o wyjątkowym aromacie. Odpowiada za niego cudownie korzenny dodatek

Sezonowe naleśniki ze śliwkami o wyjątkowym aromacie. Odpowiada za niego cudownie korzenny dodatek

Naleśniki ze śliwkami - Pyszności; Foto: Canva,
Naleśniki ze śliwkami - Pyszności; Foto: Canva,
20.10.2022 17:40

Naleśniki ze śliwkami mogą okazać się ciekawą odmianą po ostatnim... milionie naleśników przyrządzonych z dżemem, twarogiem czy truskawkami. Jak je przyrządzić by przyjęły się równie co dobrze co ich bardziej popularne wydania? Zajrzyj w przepis i sama się przekonaj.

Naleśniki są dobre na każdą porę dnia, a to ich ogromna zaleta. Są popularne na całym świecie i to od zarania dziejów. Nie ma się co dziwić, gdyż ich przyrządzenie jest na pozór banalnie proste.

Naleśniki ze śliwkami - Pyszności; Foto: Pexels
Naleśniki ze śliwkami - Pyszności; Foto: Pexels

Chociaż ich wytrawne wersje stają się coraz bardziej powszechne, a w ich przyrządzaniu kucharze przebijają wszelkie granice fantazji (pewna londyńska restauracja serwuje je z dodatkiem różowego szampana, homarów i trufli), to naszą odwieczną miłością są naleśniki na słodko. Na przykład ze śliwkami i cynamonem, jak w przepisie poniżej.

Maślane naleśniki ze śliwkami i aromatycznym cynamonem

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 120 g mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 7 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 300 g mrożonych śliwek
  • 100 ml wody
  • 50 g płatków migdałów.
Obraz

Sposób wykonania:

Przesiej mąkę i zmieszaj z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką cynamonu. Dodaj jajko i mleko, na bieżąco ubijając ciasto trzepaczką. Usmaż naleśniki na maśle. Nie przejmuj się, jeśli pierwszego naleśnika będziesz musiała wyrzucić. Taka tradycja, choć wystarczająco rozgrzana patelnia powinna temu zapobiec.

Jeśli śliwki mają pestki, pozbądź się ich. Następnie wrzuć śliwki do garnuszka, dodaj 5 łyżek cukru i wodę. Gotuj na małym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Dopraw go połową łyżeczki cynamonu.

Upraż migdały na suchej patelni. W przepisie są płatki migdałów, ale możesz też użyć zwykłych, cienko pokrojonych migdałów. Sposób zwinięcia naleśników zależy od ciebie, ale do tego przepisu polecamy formę trójkącików. Odrobinę sosu daj do środka, a drugie tyle na wierzch. Posyp je uprażonymi płatkami migdałów.

A co powiecie na inne kulinarne słodkości? Możecie je zobaczyć na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także