PrzepisNaleśniki z dwóch składników. Nie potrzebujesz ani grama mąki

Naleśniki z dwóch składników. Nie potrzebujesz ani grama mąki

Naleśniki z dwóch składników - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki z dwóch składników - Pyszności; foto: Canva
28.02.2023 12:55

Jeśli skończyła ci się mąka, a chodzą za tobą (lub za twoimi pociechami) naleśniki, nie musisz zrywać się biegiem do sklepu. Być może jesteś akurat w posiadaniu produktu, który w doskonały sposób zastąpi ci mąkę. Poznaj przepis na naleśniki z dwóch składników. 

Uwielbiamy wszystkie receptury, które pozwalają nam zrobić coś z niczego. Wkładamy je do szufladki "przepisy awaryjne" i sięgamy do niej naprawdę często. W końcu lodówka i półki kuchenne mają swoje ograniczenia, a regularnie używane produkty lubią się kończyć. Można zresztą śmiało przyznać, że część tych przepisów jest "awaryjna" tylko z nazwy, a efekt ich zastosowania potrafi przebić nawet oryginał... 

Naleśniki z dwóch składników - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki z dwóch składników - Pyszności; foto: Canva

Przykładem takiej receptury jest ta na naleśniki z dwóch składników, w której zamiast mąki (czy może: z powodu jej chwilowego braku) używamy... maślanki. Tak przygotowane placki najlepiej sprawdzają się w wersji na słodko. Ten tłusty napój mleczny sprawia, że naleśniki wychodzą niesamowicie puszyste, a dodatek dżemu czy przygotowanego z cukrem twarogu tworzy doskonale zorganizowaną i cudownie smakującą całość.

Jeśli więc jesteś fanem prostych, a jednocześnie niezwykle praktycznych przepisów, koniecznie zobacz ten poniżej.

Naleśniki z dwóch składników

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 40 ml tłustej maślanki

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • ulubione dodatki: twaróg, dżem, czy konfitura
Naleśniki z dwóch składników - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki z dwóch składników - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do miski. Uruchom mikser i zacznij stopniowo dodawać maślankę. Wyrób z tych dwóch składników gładką, jednolitą konsystencję.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu: może to być masło klarowane czy olej rzepakowy. Jeśli zastanawiasz się, jakiego sprzętu użyć do smażenia naleśników, przeczytaj ten artykuł.

Chochlą nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smaż z obu stron do zarumienienia. Pozostało ci już tylko dobrać odpowiednie dodatki. Jeśli lubisz wychodzić poza schemat, rzuć okiem na ten przepis na nietypową konfiturę. 

Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam między innymi tę recepturę na makaron z różowym sosem z kieliszka na wino. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także