WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Zaciśnij zęby i wypij łyżeczkę. Złoto faraonów poprawi odporność i złagodzi refluks

Olej z czarnuszki, nazywany również złotem faraonów, to specyfik, którego właściwości zdrowotne znane są od wieków. Już w starożytnym Egipcie ceniono go za dobroczynne działanie, a dziś coraz więcej osób odkrywa jego potencjał i włącza do swojej codziennej diety.

Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwnowotworoweOlej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | fikretozk
Ewa Malinowska

Olej z czarnuszki to prawdziwy skarb natury o niezliczonych właściwościach zdrowotnych. Regularne spożywanie tego naturalnego eliksiru może przynieść szereg korzyści dla organizmu, zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i tych zmagających się z różnymi schorzeniami. Do swojej diety włączyć go mogą nie tylko dorośli, ale również dzieci. Dlaczego warto pić olej z czarnuszki i jak to zrobić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka. Szybki i prosty przepis na słodką przekąskę

Czy olej z czarnuszki jet zdrowy?

Olej z czarnuszki zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwas linolowy i alfa-linolenowy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto bogaty jest w witaminy (A, B1, B2, B6, C, E), minerały (wapń, magnez, żelazo, potas) i inne cenne związki, takie jak tymochinon, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe.

Czarnuszka- Pyszności
Czarnuszka- Pyszności © Canva

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki łagodzi objawy alergii, takie jak katar sienny, astma i zapalenie skóry. Wspomaga również trawienie, łagodzi bóle brzucha, zgagę i refluks. Stymuluje układ odpornościowy i pomaga organizmowi walczyć z infekcjami oraz zwalczyć uporczywy kaszel.

Badania wskazują, że olej z czarnuszki może mieć właściwości hamujące rozwój komórek rakowych. Na dodatek olej obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu HDL.

Jak pić olej z czarnuszki?

Największym wyzwaniem jest smak - jest ostry i korzenny, a niektórzy porównują go do smaku kminu. Wypicie oleju z pewnością nie należy do przyjemności, jednak patrząc na jego zdrowotne właściwości, dobrze jest zacisnąć zęby i nieco się przemóc.

Czarnuszka
Czarnuszka © Adobe Stock | Anton Ignatenco

Najczęściej przyjmuje się go doustnie, 1-2 łyżeczki dziennie, najlepiej na czczo przed śniadaniem. Można go również dodać do koktajli lub skropić nim kaszę gryczaną, jęczmienną lub kuskus Dodaj łyżeczkę oleju z czarnuszki do ulubionej sałatki - świetnie komponuje się on z warzywami liściastymi, pomidorami, ogórkami, cebulą i oliwkami. Wypróbuj różne metody i znajdź tę, która najbardziej ci odpowiada.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę