Zaciśnij zęby i wypij łyżeczkę. Złoto faraonów poprawi odporność i złagodzi refluks
Olej z czarnuszki, nazywany również złotem faraonów, to specyfik, którego właściwości zdrowotne znane są od wieków. Już w starożytnym Egipcie ceniono go za dobroczynne działanie, a dziś coraz więcej osób odkrywa jego potencjał i włącza do swojej codziennej diety.
17.05.2024 10:03
Olej z czarnuszki to prawdziwy skarb natury o niezliczonych właściwościach zdrowotnych. Regularne spożywanie tego naturalnego eliksiru może przynieść szereg korzyści dla organizmu, zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i tych zmagających się z różnymi schorzeniami. Do swojej diety włączyć go mogą nie tylko dorośli, ale również dzieci. Dlaczego warto pić olej z czarnuszki i jak to zrobić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy olej z czarnuszki jet zdrowy?
Olej z czarnuszki zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwas linolowy i alfa-linolenowy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto bogaty jest w witaminy (A, B1, B2, B6, C, E), minerały (wapń, magnez, żelazo, potas) i inne cenne związki, takie jak tymochinon, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe.
Na co pomaga olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki łagodzi objawy alergii, takie jak katar sienny, astma i zapalenie skóry. Wspomaga również trawienie, łagodzi bóle brzucha, zgagę i refluks. Stymuluje układ odpornościowy i pomaga organizmowi walczyć z infekcjami oraz zwalczyć uporczywy kaszel.
Badania wskazują, że olej z czarnuszki może mieć właściwości hamujące rozwój komórek rakowych. Na dodatek olej obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu HDL.
Jak pić olej z czarnuszki?
Największym wyzwaniem jest smak - jest ostry i korzenny, a niektórzy porównują go do smaku kminu. Wypicie oleju z pewnością nie należy do przyjemności, jednak patrząc na jego zdrowotne właściwości, dobrze jest zacisnąć zęby i nieco się przemóc.
Najczęściej przyjmuje się go doustnie, 1-2 łyżeczki dziennie, najlepiej na czczo przed śniadaniem. Można go również dodać do koktajli lub skropić nim kaszę gryczaną, jęczmienną lub kuskus Dodaj łyżeczkę oleju z czarnuszki do ulubionej sałatki - świetnie komponuje się on z warzywami liściastymi, pomidorami, ogórkami, cebulą i oliwkami. Wypróbuj różne metody i znajdź tę, która najbardziej ci odpowiada.