Zaciśnij zęby i wypij łyżeczkę. Złoto faraonów poprawi odporność i złagodzi refluks

Olej z czarnuszki, nazywany również złotem faraonów, to specyfik, którego właściwości zdrowotne znane są od wieków. Już w starożytnym Egipcie ceniono go za dobroczynne działanie, a dziś coraz więcej osób odkrywa jego potencjał i włącza do swojej codziennej diety.

Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwnowotworoweOlej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | fikretozk
Ewa Malinowska

Olej z czarnuszki to prawdziwy skarb natury o niezliczonych właściwościach zdrowotnych. Regularne spożywanie tego naturalnego eliksiru może przynieść szereg korzyści dla organizmu, zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i tych zmagających się z różnymi schorzeniami. Do swojej diety włączyć go mogą nie tylko dorośli, ale również dzieci. Dlaczego warto pić olej z czarnuszki i jak to zrobić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka. Szybki i prosty przepis na słodką przekąskę

Czy olej z czarnuszki jet zdrowy?

Olej z czarnuszki zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwas linolowy i alfa-linolenowy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto bogaty jest w witaminy (A, B1, B2, B6, C, E), minerały (wapń, magnez, żelazo, potas) i inne cenne związki, takie jak tymochinon, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe.

Czarnuszka- Pyszności
Czarnuszka- Pyszności © Canva

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki łagodzi objawy alergii, takie jak katar sienny, astma i zapalenie skóry. Wspomaga również trawienie, łagodzi bóle brzucha, zgagę i refluks. Stymuluje układ odpornościowy i pomaga organizmowi walczyć z infekcjami oraz zwalczyć uporczywy kaszel.

Badania wskazują, że olej z czarnuszki może mieć właściwości hamujące rozwój komórek rakowych. Na dodatek olej obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu HDL.

Jak pić olej z czarnuszki?

Największym wyzwaniem jest smak - jest ostry i korzenny, a niektórzy porównują go do smaku kminu. Wypicie oleju z pewnością nie należy do przyjemności, jednak patrząc na jego zdrowotne właściwości, dobrze jest zacisnąć zęby i nieco się przemóc.

Czarnuszka
Czarnuszka © Adobe Stock | Anton Ignatenco

Najczęściej przyjmuje się go doustnie, 1-2 łyżeczki dziennie, najlepiej na czczo przed śniadaniem. Można go również dodać do koktajli lub skropić nim kaszę gryczaną, jęczmienną lub kuskus Dodaj łyżeczkę oleju z czarnuszki do ulubionej sałatki - świetnie komponuje się on z warzywami liściastymi, pomidorami, ogórkami, cebulą i oliwkami. Wypróbuj różne metody i znajdź tę, która najbardziej ci odpowiada.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥