Klarowny rosół to pestka. Wrzuć ten owoc do zupy i poczekaj na efekt

Przygotowanie klarownego rosołu nigdy więcej nie przysporzy ci problemu. Ten trik wiele ułatwia. Koniecznie wypróbuj.

Jak przygotować klarowny rosół?Jak przygotować klarowny rosół?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół jest podstawą polskiej kuchni i stanowi początek kulinarnej podróży każdego kucharza. Tradycyjny rosół jest prosty w przyrządzeniu i nie wymaga skomplikowanej wiedzy gastronomicznej. Nawet kulinarny amator powinien poradzić sobie z przygotowaniem podstawowego wywaru. Perfekcyjny rosół wymaga jednak więcej wysiłku. Naszym sekretem jest pewien mało oczywisty dodatek, który błyskawicznie odmienia smak i wygląd ukochanej zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Co zrobić, żeby rosół był klarowny? Dodaj do zupy jeden produkt

Każda rodzina ma swój własny przepis na rosół, a składniki, które w nim znajdziemy, mogą się różnić. Tradycyjnie rosół powinien zawierać marchewkę, pietruszkę, selera, przyrumienioną nad ogniem cebulę oraz przyprawy, takie jak natka pietruszki, liście laurowe, lubczyk, sól i pieprz. Chcąc jednak uzyskać klarowną zupę, do rosołu warto dodać mało oczywisty składnik. Mowa o... pomidorze.

Dodanie pomidora sprawi, że wywar będzie bardziej klarowny, będzie miał wyraźniejszy kolor oraz łagodniejszy smak. Pamiętaj jednak o tym, by umyć pomidora przed włożeniem go do wywaru. Ważne jest również, by go nie kroić, a umieść w całości. Możesz użyć pomidora malinowego, jest dość mięsisty i doskonale się sprawdzi. Rosół z dodatkiem pomidora gotuj na małym ogniu, tak by owoc się nie rozpadł.

Jak zrobić klarowny rosół?
Jak zrobić klarowny rosół? © Pixabay

Jak przyrządzić klarowny rosół? Podstawowe ABC

Istnieją pewne niezłomne zasady, które pomogą ci przyrządzić rosół, który będzie klarowny i pełen smaku. Przede wszystkim, pamiętaj o tym, że zupa powinna być gotowana w dużym garnku, a woda powinna przykrywać wszystkie składniki. Woda powinna być zimna, ponieważ tylko wtedy warzywa i mięso oddadzą cały swój smak zupie. Mięso powinno być świeże - nie gotujmy rosołu na bazie niedokładnie rozmrożonego mięsa, ponieważ to wpływa na to, że na wierzchu zupy pojawią się szumowiny.

Kolejną ważną zasadą jest długie i wolne gotowanie rosołu - minimum 3-4 godziny na bardzo małym ogniu. Dzięki temu wydobędziemy wyjątkowy smak warzyw i mięsa oraz zapobiegniemy zbieraniu się szumowin. Lekko pyrkający rosół będzie klarowniejszy od tego przyrządzanego na szybko. Pamiętaj też, że podczas gotowania zupa wyparowuje, dlatego jeśli chcesz uzupełnić garnek, dolej ciepłej, a nie zimnej wody.

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie