Klarowny rosół to pestka. Wrzuć ten owoc do zupy i poczekaj na efekt
Przygotowanie klarownego rosołu nigdy więcej nie przysporzy ci problemu. Ten trik wiele ułatwia. Koniecznie wypróbuj.
21.05.2024 18:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rosół jest podstawą polskiej kuchni i stanowi początek kulinarnej podróży każdego kucharza. Tradycyjny rosół jest prosty w przyrządzeniu i nie wymaga skomplikowanej wiedzy gastronomicznej. Nawet kulinarny amator powinien poradzić sobie z przygotowaniem podstawowego wywaru. Perfekcyjny rosół wymaga jednak więcej wysiłku. Naszym sekretem jest pewien mało oczywisty dodatek, który błyskawicznie odmienia smak i wygląd ukochanej zupy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, żeby rosół był klarowny? Dodaj do zupy jeden produkt
Każda rodzina ma swój własny przepis na rosół, a składniki, które w nim znajdziemy, mogą się różnić. Tradycyjnie rosół powinien zawierać marchewkę, pietruszkę, selera, przyrumienioną nad ogniem cebulę oraz przyprawy, takie jak natka pietruszki, liście laurowe, lubczyk, sól i pieprz. Chcąc jednak uzyskać klarowną zupę, do rosołu warto dodać mało oczywisty składnik. Mowa o... pomidorze.
Dodanie pomidora sprawi, że wywar będzie bardziej klarowny, będzie miał wyraźniejszy kolor oraz łagodniejszy smak. Pamiętaj jednak o tym, by umyć pomidora przed włożeniem go do wywaru. Ważne jest również, by go nie kroić, a umieść w całości. Możesz użyć pomidora malinowego, jest dość mięsisty i doskonale się sprawdzi. Rosół z dodatkiem pomidora gotuj na małym ogniu, tak by owoc się nie rozpadł.
Zobacz także
Jak przyrządzić klarowny rosół? Podstawowe ABC
Istnieją pewne niezłomne zasady, które pomogą ci przyrządzić rosół, który będzie klarowny i pełen smaku. Przede wszystkim, pamiętaj o tym, że zupa powinna być gotowana w dużym garnku, a woda powinna przykrywać wszystkie składniki. Woda powinna być zimna, ponieważ tylko wtedy warzywa i mięso oddadzą cały swój smak zupie. Mięso powinno być świeże - nie gotujmy rosołu na bazie niedokładnie rozmrożonego mięsa, ponieważ to wpływa na to, że na wierzchu zupy pojawią się szumowiny.
Kolejną ważną zasadą jest długie i wolne gotowanie rosołu - minimum 3-4 godziny na bardzo małym ogniu. Dzięki temu wydobędziemy wyjątkowy smak warzyw i mięsa oraz zapobiegniemy zbieraniu się szumowin. Lekko pyrkający rosół będzie klarowniejszy od tego przyrządzanego na szybko. Pamiętaj też, że podczas gotowania zupa wyparowuje, dlatego jeśli chcesz uzupełnić garnek, dolej ciepłej, a nie zimnej wody.