Zamiast jajek, do ciasta na naleśniki dodaj ten składnik. Będą jeszcze delikatniejsze

Naszła cię nagła ochota na naleśniki, ale w lodówce ani jednej sztuki jajka? Daruj sobie bieg do sklepu. Być może masz w domu idealne składniki na podmiankę. Poznaj przepis na naleśniki bez jajek.

ObrazekNaleśniki bez jajek - Pyszności; foto: Canva

Alergia na jajka? A może zwykły brak tego produktu w lodówce? Takie sytuacje się zdarzają (zwłaszcza wtedy, gdy - słusznie - nie interesują cię jajka ,,trójki" z najbliższego sklepu), ale nie muszą oznaczać zrezygnowania z planów na naleśniki.

Żeby jednak efektywnie zamienić jajka w przepisie na naleśniki, musisz zrozumieć, po co w ogóle się tam znajdowały. O tym, że składniki mają znaczenie nie tylko smakowe, pisaliśmy już przy okazji przepisu Karola Okrasy na kotlety mielone z kaszą.

Obrazek
Naleśniki bez jajek - Pyszności; foto: Canva

Jakie zadanie spełniają jajka w naleśnikach?

Standardowo dodane do jakiejkolwiek masy jajka, odpowiadają za jej spajanie. Skutecznie wiążą suche składniki, dzięki czemu masa po usmażeniu jest trwała.

Nie jest to jednak jedyne zadanie jajek w przypadku naleśników. Poza wiązaniem składników, jajka - ze względu na swoją wilgotność i białkową pianę - powodują wzrost naleśników, ich puszystość i elastyczność.

Jak więc stworzyć naleśniki bez jajek, żeby miało to sens?

Jajka można zastąpić musem owocowym, płynem z puszki z ciecierzycą, lub zblendowanym tofu. Nic jednak nie zadziała tak dobrze, jak... kleik z siemienia lnianego. Spójrz na przepis, bo warto!

Naleśniki bez jajek

Składniki:

  • 2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • soda oczyszczona
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 150 ml wody mineralnej
  • 1 łyżka oleju + do smażenia
Obrazek
Naleśniki bez jajek - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Najpierw musisz przyrządzić kleik z siemienia lnianego. Zmieszaj 2 łyżki siemienia lnianego z 5-6 łyżkami wody i odrobiną sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. Po 15 minutach kleik będzie już gotowy.

Połącz ze sobą kleik z siemienia, mleko, wodę (niektórzy dodają gazowanej) i olej. Powoli dodawaj mąkę, nie przestając miksować ciasta.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.

Tak oto powstają naleśniki bez jajek, za to z siemieniem lnianym. Smacznego!

Rzuć też okiem na ten nowiutki przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej