Zamiast jajek, do ciasta na naleśniki dodaj ten składnik. Będą jeszcze delikatniejsze
Naszła cię nagła ochota na naleśniki, ale w lodówce ani jednej sztuki jajka? Daruj sobie bieg do sklepu. Być może masz w domu idealne składniki na podmiankę. Poznaj przepis na naleśniki bez jajek.
20.11.2022 09:42
Alergia na jajka? A może zwykły brak tego produktu w lodówce? Takie sytuacje się zdarzają (zwłaszcza wtedy, gdy - słusznie - nie interesują cię jajka ,,trójki" z najbliższego sklepu), ale nie muszą oznaczać zrezygnowania z planów na naleśniki.
Żeby jednak efektywnie zamienić jajka w przepisie na naleśniki, musisz zrozumieć, po co w ogóle się tam znajdowały. O tym, że składniki mają znaczenie nie tylko smakowe, pisaliśmy już przy okazji przepisu Karola Okrasy na kotlety mielone z kaszą.
Jakie zadanie spełniają jajka w naleśnikach?
Standardowo dodane do jakiejkolwiek masy jajka, odpowiadają za jej spajanie. Skutecznie wiążą suche składniki, dzięki czemu masa po usmażeniu jest trwała.
Nie jest to jednak jedyne zadanie jajek w przypadku naleśników. Poza wiązaniem składników, jajka - ze względu na swoją wilgotność i białkową pianę - powodują wzrost naleśników, ich puszystość i elastyczność.
Jak więc stworzyć naleśniki bez jajek, żeby miało to sens?
Jajka można zastąpić musem owocowym, płynem z puszki z ciecierzycą, lub zblendowanym tofu. Nic jednak nie zadziała tak dobrze, jak... kleik z siemienia lnianego. Spójrz na przepis, bo warto!
Naleśniki bez jajek
Składniki:
- 2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- soda oczyszczona
- 250 ml mleka
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 150 ml wody mineralnej
- 1 łyżka oleju + do smażenia
Sposób przygotowania:
Najpierw musisz przyrządzić kleik z siemienia lnianego. Zmieszaj 2 łyżki siemienia lnianego z 5-6 łyżkami wody i odrobiną sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. Po 15 minutach kleik będzie już gotowy.
Połącz ze sobą kleik z siemienia, mleko, wodę (niektórzy dodają gazowanej) i olej. Powoli dodawaj mąkę, nie przestając miksować ciasta.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.
Tak oto powstają naleśniki bez jajek, za to z siemieniem lnianym. Smacznego!
Rzuć też okiem na ten nowiutki przepis z naszego kanału na YouTube.