PrzepisZamiast jajek, do ciasta na naleśniki dodaj ten składnik. Będą jeszcze delikatniejsze

Zamiast jajek, do ciasta na naleśniki dodaj ten składnik. Będą jeszcze delikatniejsze

Naleśniki bez jajek - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki bez jajek - Pyszności; foto: Canva

20.11.2022 09:42

Naszła cię nagła ochota na naleśniki, ale w lodówce ani jednej sztuki jajka? Daruj sobie bieg do sklepu. Być może masz w domu idealne składniki na podmiankę. Poznaj przepis na naleśniki bez jajek.

Alergia na jajka? A może zwykły brak tego produktu w lodówce? Takie sytuacje się zdarzają (zwłaszcza wtedy, gdy - słusznie - nie interesują cię jajka ,,trójki" z najbliższego sklepu), ale nie muszą oznaczać zrezygnowania z planów na naleśniki.

Żeby jednak efektywnie zamienić jajka w przepisie na naleśniki, musisz zrozumieć, po co w ogóle się tam znajdowały. O tym, że składniki mają znaczenie nie tylko smakowe, pisaliśmy już przy okazji przepisu Karola Okrasy na kotlety mielone z kaszą.

Naleśniki bez jajek - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki bez jajek - Pyszności; foto: Canva

Jakie zadanie spełniają jajka w naleśnikach?

Standardowo dodane do jakiejkolwiek masy jajka, odpowiadają za jej spajanie. Skutecznie wiążą suche składniki, dzięki czemu masa po usmażeniu jest trwała.

Nie jest to jednak jedyne zadanie jajek w przypadku naleśników. Poza wiązaniem składników, jajka - ze względu na swoją wilgotność i białkową pianę - powodują wzrost naleśników, ich puszystość i elastyczność.

Jak więc stworzyć naleśniki bez jajek, żeby miało to sens?

Jajka można zastąpić musem owocowym, płynem z puszki z ciecierzycą, lub zblendowanym tofu. Nic jednak nie zadziała tak dobrze, jak... kleik z siemienia lnianego. Spójrz na przepis, bo warto!

Naleśniki bez jajek

Składniki:

  • 2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • soda oczyszczona
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 150 ml wody mineralnej
  • 1 łyżka oleju + do smażenia
Naleśniki bez jajek - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki bez jajek - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Najpierw musisz przyrządzić kleik z siemienia lnianego. Zmieszaj 2 łyżki siemienia lnianego z 5-6 łyżkami wody i odrobiną sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. Po 15 minutach kleik będzie już gotowy.

Połącz ze sobą kleik z siemienia, mleko, wodę (niektórzy dodają gazowanej) i olej. Powoli dodawaj mąkę, nie przestając miksować ciasta.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.

Tak oto powstają naleśniki bez jajek, za to z siemieniem lnianym. Smacznego!

Rzuć też okiem na ten nowiutki przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także