Puchate i delikatne naleśniki bez mleka. Już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób
Przepis na wyjątkowo delikatne i lekkie naleśniki bez mleka jest bardzo łatwy do wykonania. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w kuchni.
03.03.2023 | aktual.: 03.03.2023 17:52
Naleśniki to jedno z tych dań, które kojarzą się nam z domowymi, rodzinnymi obiadami i pysznymi śniadaniami w luźne poranki. Co zrobić, gdy najdzie cię ochota na naleśniki, a w lodówce brakuje mleka? Ten przepis na lekkie i pyszne naleśniki przygotujesz bez dodatku nabiału.
Naleśniki bez mleka
Nietolerancja laktozy czy pustka w lodówce - bez względu na to, w jakiej sytuacji się znalazłeś, nie musisz rezygnować z pysznych naleśników. Ten prosty przepis nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, nie potrzebujesz nawet napoju roślinnego. Przede wszystkim, naleśniki bez mleka są lżejsze i mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Co więcej, dzięki wodzie gazowanej, ciasto jest wyjątkowo puszyste, co sprawia, że naleśniki są bardzo delikatne i miękkie.
Składniki:
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać składniki w misce, a następnie zostawić na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Dzięki temu mąka napęcznieje, a naleśniki nie będą rwały się na patelni.
Gdy ciasto już odpocznie, rozgrzej na patelni odrobinę oleju i wykładaj porcjami przygotowane ciasto. Pamiętaj, aby patelnia była dobrze rozgrzana, dzięki czemu naleśniki będą się szybciej smażyć i będą równomiernie upieczone. Kiedy widzimy, że naleśnik z jednej strony jest już dobrze zarumieniony, należy go przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kilka sekund.
Gotowe naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Dzięki temu, że do ciasta nie był dodawany cukier, możesz przygotować je również w wytrawnej wersji.
Czym zastąpić mleko w naleśnikach?
Mleko krowie w przepisie na naleśniki możesz zastąpić również napojem roślinnym. Pamiętaj jednak, aby sprawdzić, czy są one słodzone - w przeciwnym wypadku mogą nie pasować do wytrawnego farszu. Jeśli przygotowujesz naleśniki na słono, to możesz sięgnąć również po delikatny bulion warzywny, który nada dodatkowych walorów smakowych i podkręci aromat usmażonych placków.
Przepis na mega puszyste japońskie pancakes'y znajdziesz na naszym kanale YouTube