Puchate i delikatne naleśniki bez mleka. Już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób

Przepis na wyjątkowo delikatne i lekkie naleśniki bez mleka jest bardzo łatwy do wykonania. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w kuchni.

Naleśniki bez mleka- Pyszności/ źródło:  Getty ImagesNaleśniki bez mleka- Pyszności/ źródło: Getty Images
Ewa

Naleśniki to jedno z tych dań, które kojarzą się nam z domowymi, rodzinnymi obiadami i pysznymi śniadaniami w luźne poranki. Co zrobić, gdy najdzie cię ochota na naleśniki, a w lodówce brakuje mleka? Ten przepis na lekkie i pyszne naleśniki przygotujesz bez dodatku nabiału.

Naleśniki bez mleka

Nietolerancja laktozy czy pustka w lodówce - bez względu na to, w jakiej sytuacji się znalazłeś, nie musisz rezygnować z pysznych naleśników. Ten prosty przepis nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, nie potrzebujesz nawet napoju roślinnego. Przede wszystkim, naleśniki bez mleka są lżejsze i mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Co więcej, dzięki wodzie gazowanej, ciasto jest wyjątkowo puszyste, co sprawia, że naleśniki są bardzo delikatne i miękkie.

Naleśniki bez mleka- Pyszności źródło Canva
Naleśniki bez mleka- Pyszności źródło Canva

Składniki:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać składniki w misce, a następnie zostawić na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Dzięki temu mąka napęcznieje, a naleśniki nie będą rwały się na patelni.

Gdy ciasto już odpocznie, rozgrzej na patelni odrobinę oleju i wykładaj porcjami przygotowane ciasto. Pamiętaj, aby patelnia była dobrze rozgrzana, dzięki czemu naleśniki będą się szybciej smażyć i będą równomiernie upieczone. Kiedy widzimy, że naleśnik z jednej strony jest już dobrze zarumieniony, należy go przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kilka sekund.

Gotowe naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Dzięki temu, że do ciasta nie był dodawany cukier, możesz przygotować je również w wytrawnej wersji.

Obrazek
Pyszności - Fot. Unsplash

Czym zastąpić mleko w naleśnikach?

Mleko krowie w przepisie na naleśniki możesz zastąpić również napojem roślinnym. Pamiętaj jednak, aby sprawdzić, czy są one słodzone - w przeciwnym wypadku mogą nie pasować do wytrawnego farszu. Jeśli przygotowujesz naleśniki na słono, to możesz sięgnąć również po delikatny bulion warzywny, który nada dodatkowych walorów smakowych i podkręci aromat usmażonych placków.

Przepis na mega puszyste japońskie pancakes'y znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej