PrzepisPuchate i delikatne naleśniki bez mleka. Już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób

Puchate i delikatne naleśniki bez mleka. Już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób

Naleśniki bez mleka- Pyszności/ źródło:  Getty Images
Naleśniki bez mleka- Pyszności/ źródło: Getty Images
Ewa

03.03.2023 16:55, aktual.: 03.03.2023 17:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na wyjątkowo delikatne i lekkie naleśniki bez mleka jest bardzo łatwy do wykonania. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w kuchni.

Naleśniki to jedno z tych dań, które kojarzą się nam z domowymi, rodzinnymi obiadami i pysznymi śniadaniami w luźne poranki. Co zrobić, gdy najdzie cię ochota na naleśniki, a w lodówce brakuje mleka? Ten przepis na lekkie i pyszne naleśniki przygotujesz bez dodatku nabiału.

Naleśniki bez mleka

Nietolerancja laktozy czy pustka w lodówce - bez względu na to, w jakiej sytuacji się znalazłeś, nie musisz rezygnować z pysznych naleśników. Ten prosty przepis nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, nie potrzebujesz nawet napoju roślinnego. Przede wszystkim, naleśniki bez mleka są lżejsze i mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Co więcej, dzięki wodzie gazowanej, ciasto jest wyjątkowo puszyste, co sprawia, że naleśniki są bardzo delikatne i miękkie.

Naleśniki bez mleka- Pyszności źródło Canva
Naleśniki bez mleka- Pyszności źródło Canva

Składniki:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać składniki w misce, a następnie zostawić na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Dzięki temu mąka napęcznieje, a naleśniki nie będą rwały się na patelni.

Gdy ciasto już odpocznie, rozgrzej na patelni odrobinę oleju i wykładaj porcjami przygotowane ciasto. Pamiętaj, aby patelnia była dobrze rozgrzana, dzięki czemu naleśniki będą się szybciej smażyć i będą równomiernie upieczone. Kiedy widzimy, że naleśnik z jednej strony jest już dobrze zarumieniony, należy go przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kilka sekund.

Gotowe naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Dzięki temu, że do ciasta nie był dodawany cukier, możesz przygotować je również w wytrawnej wersji.

Pyszności - Fot. Unsplash
Pyszności - Fot. Unsplash

Czym zastąpić mleko w naleśnikach?

Mleko krowie w przepisie na naleśniki możesz zastąpić również napojem roślinnym. Pamiętaj jednak, aby sprawdzić, czy są one słodzone - w przeciwnym wypadku mogą nie pasować do wytrawnego farszu. Jeśli przygotowujesz naleśniki na słono, to możesz sięgnąć również po delikatny bulion warzywny, który nada dodatkowych walorów smakowych i podkręci aromat usmażonych placków.

Przepis na mega puszyste japońskie pancakes'y znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także