WAŻNE
TERAZ

"Tuska napędza Braun". Ekspert od sondazy o "geniuszu" premiera i "pułapce" dla PiS

Czemu naleśniki rwą się na patelni podczas smażenia? Łatwo tego unikniesz

Przygotowujesz ciasto na pyszne naleśniki. Zaczynasz je smażyć. Niestety ciasto nie odchodzi łatwo od patelni i się rwie. Zastanawiasz się, co mogło być tego przyczyną. Okazuje się, że jest kilka czynników, które mają wpływ na ciasto naleśnikowe. Poniżej tłumaczymy, na co warto zwrócić uwagę.

ObrazekCzemu naleśniki rwą się na patelni podczas smażenia - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Rwące się ciasto

Obrazek
Smażenie naleśników - Pyszności

Porwane ciasto naleśnikowe jest zmorą dla każdego amatora sztuki kulinarnej. Nie tylko wyjątkowo brzydko wygląda, ale również nie nadaje się do zawinięcia farszu. W związku z tym takie naleśniki najczęściej jemy same bądź z dodatkiem cukru.

Niektórzy często powtarzają, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje. A co jeśli kolejne również nie wychodzą tak, jak powinny? Na ciasto naleśnikowe oraz jego smażenie ma wpływ wiele czynników. Dzisiaj opiszemy najważniejsze z nich.

Dlaczego naleśniki rwą się podczas smażenia?

Obrazek
Nakładanie farszu - Pyszności
  • Za rzadkie ciasto

Jeśli nasze ciasto na naleśniki jest wyjątkowo rzadkie, najprawdopodobniej będzie się rwało podczas smażenia. Oznacza to, że składniki nie zostały dodane w odpowiedniej proporcji. Najczęściej powodem jest dodatek zbyt dużej ilości wody, bądź za małej ilości jajek. W związku z tym warto użyć sprawdzonego przepisu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ciasto na naleśniki będzie charakteryzować się dobrą konsystencją.

  • Stara, zużyta patelnia

Nasze naleśniki nigdy nie wyjdą dobrze na starej, zużytej i porysowanej patelni. Warto w takiej sytuacji nabyć nowy sprzęt. Do smażenia naleśników dobrze sprawdzi się teflonowa lub granitowa patelnia. Ważne jest również, aby nie była głęboka. Obecnie na rynku oferowany jest szeroki wybór specjalnych, płaskich patelni do naleśników.

  • Nieodpowiednio rozgrzana patelnia

Naleśniki zawsze smażymy na rozgrzanej patelni. Powinniśmy ją pokryć niewielką ilością tłuszczu. Ażeby zapobiec przyklejaniu się naleśników do patelni, niektórzy dodają do ciasta również małą ilość oleju. Dzięki temu ciasto się nie rwie i wychodzi idealnie.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo - czekoladowym krok po kroku. Ten wyjątkowo smaczny deser jest idealny na lato.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀