PoradyCzemu naleśniki rwą się na patelni podczas smażenia? Łatwo tego unikniesz

Czemu naleśniki rwą się na patelni podczas smażenia? Łatwo tego unikniesz

Przygotowujesz ciasto na pyszne naleśniki. Zaczynasz je smażyć. Niestety ciasto nie odchodzi łatwo od patelni i się rwie. Zastanawiasz się, co mogło być tego przyczyną. Okazuje się, że jest kilka czynników, które mają wpływ na ciasto naleśnikowe. Poniżej tłumaczymy, na co warto zwrócić uwagę.

Czemu naleśniki rwą się na patelni podczas smażenia - Pyszności; Foto: Canva.com
Czemu naleśniki rwą się na patelni podczas smażenia - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

06.07.2022 21:08

Rwące się ciasto

Smażenie naleśników - Pyszności
Smażenie naleśników - Pyszności

Porwane ciasto naleśnikowe jest zmorą dla każdego amatora sztuki kulinarnej. Nie tylko wyjątkowo brzydko wygląda, ale również nie nadaje się do zawinięcia farszu. W związku z tym takie naleśniki najczęściej jemy same bądź z dodatkiem cukru.

Niektórzy często powtarzają, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje. A co jeśli kolejne również nie wychodzą tak, jak powinny? Na ciasto naleśnikowe oraz jego smażenie ma wpływ wiele czynników. Dzisiaj opiszemy najważniejsze z nich.

Dlaczego naleśniki rwą się podczas smażenia?

Nakładanie farszu - Pyszności
Nakładanie farszu - Pyszności
  • Za rzadkie ciasto

Jeśli nasze ciasto na naleśniki jest wyjątkowo rzadkie, najprawdopodobniej będzie się rwało podczas smażenia. Oznacza to, że składniki nie zostały dodane w odpowiedniej proporcji. Najczęściej powodem jest dodatek zbyt dużej ilości wody, bądź za małej ilości jajek. W związku z tym warto użyć sprawdzonego przepisu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ciasto na naleśniki będzie charakteryzować się dobrą konsystencją.

  • Stara, zużyta patelnia

Nasze naleśniki nigdy nie wyjdą dobrze na starej, zużytej i porysowanej patelni. Warto w takiej sytuacji nabyć nowy sprzęt. Do smażenia naleśników dobrze sprawdzi się teflonowa lub granitowa patelnia. Ważne jest również, aby nie była głęboka. Obecnie na rynku oferowany jest szeroki wybór specjalnych, płaskich patelni do naleśników.

  • Nieodpowiednio rozgrzana patelnia

Naleśniki zawsze smażymy na rozgrzanej patelni. Powinniśmy ją pokryć niewielką ilością tłuszczu. Ażeby zapobiec przyklejaniu się naleśników do patelni, niektórzy dodają do ciasta również małą ilość oleju. Dzięki temu ciasto się nie rwie i wychodzi idealnie.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo - czekoladowym krok po kroku. Ten wyjątkowo smaczny deser jest idealny na lato.

poradynaleśnikismażenie
Wybrane dla Ciebie