Czemu naleśniki rwą się na patelni podczas smażenia? Łatwo tego unikniesz

Przygotowujesz ciasto na pyszne naleśniki. Zaczynasz je smażyć. Niestety ciasto nie odchodzi łatwo od patelni i się rwie. Zastanawiasz się, co mogło być tego przyczyną. Okazuje się, że jest kilka czynników, które mają wpływ na ciasto naleśnikowe. Poniżej tłumaczymy, na co warto zwrócić uwagę.

ObrazekCzemu naleśniki rwą się na patelni podczas smażenia - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Rwące się ciasto

Obrazek
Smażenie naleśników - Pyszności

Porwane ciasto naleśnikowe jest zmorą dla każdego amatora sztuki kulinarnej. Nie tylko wyjątkowo brzydko wygląda, ale również nie nadaje się do zawinięcia farszu. W związku z tym takie naleśniki najczęściej jemy same bądź z dodatkiem cukru.

Niektórzy często powtarzają, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje. A co jeśli kolejne również nie wychodzą tak, jak powinny? Na ciasto naleśnikowe oraz jego smażenie ma wpływ wiele czynników. Dzisiaj opiszemy najważniejsze z nich.

Dlaczego naleśniki rwą się podczas smażenia?

Obrazek
Nakładanie farszu - Pyszności
  • Za rzadkie ciasto

Jeśli nasze ciasto na naleśniki jest wyjątkowo rzadkie, najprawdopodobniej będzie się rwało podczas smażenia. Oznacza to, że składniki nie zostały dodane w odpowiedniej proporcji. Najczęściej powodem jest dodatek zbyt dużej ilości wody, bądź za małej ilości jajek. W związku z tym warto użyć sprawdzonego przepisu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że ciasto na naleśniki będzie charakteryzować się dobrą konsystencją.

  • Stara, zużyta patelnia

Nasze naleśniki nigdy nie wyjdą dobrze na starej, zużytej i porysowanej patelni. Warto w takiej sytuacji nabyć nowy sprzęt. Do smażenia naleśników dobrze sprawdzi się teflonowa lub granitowa patelnia. Ważne jest również, aby nie była głęboka. Obecnie na rynku oferowany jest szeroki wybór specjalnych, płaskich patelni do naleśników.

  • Nieodpowiednio rozgrzana patelnia

Naleśniki zawsze smażymy na rozgrzanej patelni. Powinniśmy ją pokryć niewielką ilością tłuszczu. Ażeby zapobiec przyklejaniu się naleśników do patelni, niektórzy dodają do ciasta również małą ilość oleju. Dzięki temu ciasto się nie rwie i wychodzi idealnie.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste naleśniki z nadzieniem śmietankowo - czekoladowym krok po kroku. Ten wyjątkowo smaczny deser jest idealny na lato.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty