WAŻNE
TERAZ

Awionetka spadła koło boiska, wewnątrz dwa ciała

Tomasz Strzelczyk zawsze dodaje ten składnik do naleśników. Wychodzą puszyste jak chmurka

Naleśniki Tomasza Strzelczyka są puszyste jak chmurka. I to nie jest zasługa wody gazowanej! Zobaczcie, jaki tajemniczy składnik dodaje do ciasta znany kucharz.

Obrazeknaleśniki Tomasza Strzelczyka są puszyste i miękkie - Pyszności; Fot. Pixabay

Tomasz Strzelczyk tym razem zaskoczył wszystkich prawdziwą naleśnikową rewolucją. Klasyczne ciasto wzbogacił dodatkiem, o którym wielu nawet by nie pomyślało. Naleśniki Strzelczyka są miękkie i puszyste jak chmurka. Tym razem jednak nie jest to zasługa wody gazowanej, która do tej pory zbierała laury za nadanie puszystości naleśnikom. Znany kucharz postawił na inny składnik.

Idealne naleśniki. Co zrobić, by były miękkie i puszyste?

Przyrządzenie idealnego ciasta naleśnikowego jest banalnie proste. By usmażyć 15 sztuk placuszków, wystarczą 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju i szczypta soli. Dobrze wymieszaną masę należy odstawić na ok. 40 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki. Smażymy je rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

By nadać im puszystości, najczęściej do ciasta dodaje się wody gazowanej. Tomasz Strzelczyk postawił jednak na inny składnik. W jednym ze swoich wideo, udostępnionym na YouTubie, zaproponował, by naleśnikowe ciasto wzbogacić dodatkiem suchych drożdży. "Czy można chcieć czegoś więcej, to jest prosty sposób, ale jakie pyszne" - napisał jeden z fanów pod filmikiem.

Znany kucharz naleśniki smażył z dodatkiem warzyw i posmarował je własnoręcznie zrobionym serkiem twarogowym. Tym samym stworzył wiosenną wersję popularnego dania. Takie naleśniki możecie również podać z tradycyjnymi dodatkami i serwować je zarówno na słodko, jak i na słono. Do ciasta na naleśniki możesz dodać kakao, odrobinę mocnej kawy, ziarna słonecznika czy sok z buraka, by nabrały ładnego, różowego koloru.

Obrazek
Jak zrobić puszyste naleśniki? Pyszności - Fot. Adobe Stock

Puszyste naleśniki Tomasza Strzelczyka. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 350 ml mleka
  • 2 duże jaja
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej letnie mleko i letnią wodę oraz wbij dwa jajka. Zamieszaj całość.
  2. Do składników dodaj suche drożdże i proszek do pieczenia oraz łyżeczkę cukru, na końcu wsyp przesianą mąkę.
  3. Wymieszaj dobrze wszystkiego składniki, by nie powstały grudki.
  4. Przykryj gotowe ciasto ściereczką i odstaw na ok. 45 minut.
  5. Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

 Zobacz także przepis na różę z cukinii na cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu