Tomasz Strzelczyk zawsze dodaje ten składnik do naleśników. Wychodzą puszyste jak chmurka

Naleśniki Tomasza Strzelczyka są puszyste jak chmurka. I to nie jest zasługa wody gazowanej! Zobaczcie, jaki tajemniczy składnik dodaje do ciasta znany kucharz.

Obrazeknaleśniki Tomasza Strzelczyka są puszyste i miękkie - Pyszności; Fot. Pixabay

Tomasz Strzelczyk tym razem zaskoczył wszystkich prawdziwą naleśnikową rewolucją. Klasyczne ciasto wzbogacił dodatkiem, o którym wielu nawet by nie pomyślało. Naleśniki Strzelczyka są miękkie i puszyste jak chmurka. Tym razem jednak nie jest to zasługa wody gazowanej, która do tej pory zbierała laury za nadanie puszystości naleśnikom. Znany kucharz postawił na inny składnik.

Idealne naleśniki. Co zrobić, by były miękkie i puszyste?

Przyrządzenie idealnego ciasta naleśnikowego jest banalnie proste. By usmażyć 15 sztuk placuszków, wystarczą 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju i szczypta soli. Dobrze wymieszaną masę należy odstawić na ok. 40 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki. Smażymy je rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

By nadać im puszystości, najczęściej do ciasta dodaje się wody gazowanej. Tomasz Strzelczyk postawił jednak na inny składnik. W jednym ze swoich wideo, udostępnionym na YouTubie, zaproponował, by naleśnikowe ciasto wzbogacić dodatkiem suchych drożdży. "Czy można chcieć czegoś więcej, to jest prosty sposób, ale jakie pyszne" - napisał jeden z fanów pod filmikiem.

Znany kucharz naleśniki smażył z dodatkiem warzyw i posmarował je własnoręcznie zrobionym serkiem twarogowym. Tym samym stworzył wiosenną wersję popularnego dania. Takie naleśniki możecie również podać z tradycyjnymi dodatkami i serwować je zarówno na słodko, jak i na słono. Do ciasta na naleśniki możesz dodać kakao, odrobinę mocnej kawy, ziarna słonecznika czy sok z buraka, by nabrały ładnego, różowego koloru.

Obrazek
Jak zrobić puszyste naleśniki? Pyszności - Fot. Adobe Stock

Puszyste naleśniki Tomasza Strzelczyka. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 350 ml mleka
  • 2 duże jaja
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej letnie mleko i letnią wodę oraz wbij dwa jajka. Zamieszaj całość.
  2. Do składników dodaj suche drożdże i proszek do pieczenia oraz łyżeczkę cukru, na końcu wsyp przesianą mąkę.
  3. Wymieszaj dobrze wszystkiego składniki, by nie powstały grudki.
  4. Przykryj gotowe ciasto ściereczką i odstaw na ok. 45 minut.
  5. Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

 Zobacz także przepis na różę z cukinii na cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu