Naleśnikowa zapiekanka z serem i szynką. Ta dekoracja cię zachwyci

Zaskakująca naleśnikowa zapiekanka z szynką, serem żołtym i beszamelem to pyszny przepis na obiad. Całość udekorowaliśmy różami z salami.

Naleśnikowa zapiekanka- PysznościNaleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Ewa

Naleśniki na słodko

Naleśnikowe królestwo to nie tylko słodkie placki z dżemem lub twarogiem. Nie zawsze mamy ochotę na słodki obiad lub kolację. Z pomocą przychodzi zapiekanka, której wnętrze skrywa naleśniki, żółty ser i szynkę. Dodatek beszamelu sprawia, że danie nie jest suche i zyskuje na kremowym, aksamitnym smaku. Całość zwieńczyliśmy różami z plastrów salami- ta efektowna dekoracja to nie tylko estetyczne wykończenie, ale również smaczny dodatek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Naleśnikowa zapiekanka

Składniki:

  • 18 naleśników
  • 300 g szynki plastrach
  • 300 g sera żółtego w plastrach
  • 400 g sosu beszamel

Różyczki

  • 60 g chorizo
  • 60 g salchichion
  • 120 g salami

Sposób przygotowania:

Przygotowując naleśniki pamiętaj o tym, aby do ciasta nie dodawać cukru. Usmaż je i przestudź. Wyłóż pierwszą warstwę do tortownicy tak, aby naleśniki przykrywały również rant formy. Następnie dodaj warstwę z ulubionej szynki.

Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności

Następnie dodaj plasterki sera i przykryj całość naleśnikiem. Ponownie wyłóż szynkę, ser i naleśnika. Powtarzaj warstwy aż skończą Ci się ser oraz szynka. Na samej górze powinien znaleźć się sam naleśnik. Przy pomocy szklanki wydrąż w środku otwory.

Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności

Wydrążone kółka pokrój w paski. Na naleśniku rozprowadź beszamel, dodaj pokrojone paski naleśników z serem i szynką i zawiń. Stwórz kilka takich rulonów.

Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności

Powstałe rulony umieść na górze naleśnikowej wieży, wokół rantów tortownicy, zawijając do środka. Przykryj całość wystającymi naleśnikami (tymi, które stanowiły pierwszą warstwę). Jeśli nie wiesz, jak układać naleśniki- zerknij na filmik z przepisem.

Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.

Obrazek
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności

Po tym czasie przewróć zapiekankę na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut. Jak ją przewrócić? Odwróć tortownicę do góry nogami tak, aby zawartość zsunęła się na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem.

Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności

Przy pomocy szklanki stwórz róże z salami, chorizo oraz salchichion. Oczywiście- możesz użyć tylko jednego rodzaju wędliny. Plasterki układaj warstwowo na brzegu wąskiej szklanki lub kieliszka, jeden na drugim. Powinny nachodzić na siebie. Dokładaj kolejne warstwy. Powstałe kwiatki umieść w otworach naszej zapiekanki.

Obrazek
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności

Gotową zapiekankę udekoruj posiekaną natką pietruszki i podaj swoim bliskim. Naleśnikowy tort jest już gotowy.

Smacznego!

Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności
Naleśnikowa zapiekanka- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze