Naleśnikowa zapiekanka z serem i szynką. Ta dekoracja cię zachwyci
08.02.2023 17:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zaskakująca naleśnikowa zapiekanka z szynką, serem żołtym i beszamelem to pyszny przepis na obiad. Całość udekorowaliśmy różami z salami.
Naleśniki na słodko
Naleśnikowe królestwo to nie tylko słodkie placki z dżemem lub twarogiem. Nie zawsze mamy ochotę na słodki obiad lub kolację. Z pomocą przychodzi zapiekanka, której wnętrze skrywa naleśniki, żółty ser i szynkę. Dodatek beszamelu sprawia, że danie nie jest suche i zyskuje na kremowym, aksamitnym smaku. Całość zwieńczyliśmy różami z plastrów salami- ta efektowna dekoracja to nie tylko estetyczne wykończenie, ale również smaczny dodatek.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Naleśnikowa zapiekanka
Składniki:
- 18 naleśników
- 300 g szynki plastrach
- 300 g sera żółtego w plastrach
- 400 g sosu beszamel
Różyczki
- 60 g chorizo
- 60 g salchichion
- 120 g salami
Sposób przygotowania:
Przygotowując naleśniki pamiętaj o tym, aby do ciasta nie dodawać cukru. Usmaż je i przestudź. Wyłóż pierwszą warstwę do tortownicy tak, aby naleśniki przykrywały również rant formy. Następnie dodaj warstwę z ulubionej szynki.
Następnie dodaj plasterki sera i przykryj całość naleśnikiem. Ponownie wyłóż szynkę, ser i naleśnika. Powtarzaj warstwy aż skończą Ci się ser oraz szynka. Na samej górze powinien znaleźć się sam naleśnik. Przy pomocy szklanki wydrąż w środku otwory.
Wydrążone kółka pokrój w paski. Na naleśniku rozprowadź beszamel, dodaj pokrojone paski naleśników z serem i szynką i zawiń. Stwórz kilka takich rulonów.
Powstałe rulony umieść na górze naleśnikowej wieży, wokół rantów tortownicy, zawijając do środka. Przykryj całość wystającymi naleśnikami (tymi, które stanowiły pierwszą warstwę). Jeśli nie wiesz, jak układać naleśniki- zerknij na filmik z przepisem.
Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.
Po tym czasie przewróć zapiekankę na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut. Jak ją przewrócić? Odwróć tortownicę do góry nogami tak, aby zawartość zsunęła się na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem.
Przy pomocy szklanki stwórz róże z salami, chorizo oraz salchichion. Oczywiście- możesz użyć tylko jednego rodzaju wędliny. Plasterki układaj warstwowo na brzegu wąskiej szklanki lub kieliszka, jeden na drugim. Powinny nachodzić na siebie. Dokładaj kolejne warstwy. Powstałe kwiatki umieść w otworach naszej zapiekanki.
Gotową zapiekankę udekoruj posiekaną natką pietruszki i podaj swoim bliskim. Naleśnikowy tort jest już gotowy.
Smacznego!