WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Drobiowe roladki z serem i pieczarkami pod sosem beszamelowym

Roladki z piersi kurczaka z szynką i mozzarellą zapiekliśmy pod kremowym beszamelem. W rezultacie powstał szybki i pyszny obiad dla całej rodziny.

Obrazek
Ewa

Jeśli znudziły Ci się kotlety z piersi kurczaka i szukasz pyszne odmiany, to roladki z szynką i mozzarellą koniecznie muszą znaleźć się na Twoim talerzu. Zapiekliśmy je pod sosem beszamelowym, dzięki czemu są wilgotne i pyszne. Ich wnętrze skrywa pieczarkowy farsz. Delikatne mięso wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowanie takiej uczty jest bardzo proste, o czym za chwilę się przekonasz.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Roladki z piersi kurczaka- składniki

4 filety z piersi z kurczaka

2 łyżki masła - do smażenia

1 cebula

500 g pieczarek

⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki

3 ząbki czosnku

8 plastrów szynki włoskiej

160 g tartej mozzarelli

500 ml sosu beszamel

100 g sera mozzarelli do zapieczenia

Przepis na drobiowe roladki pod beszamelem

Na rozgrzanym maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj pieczarki w plasterkach i smaż całość aż grzyby stracą swoją objętość. Pieczarek nie musisz obierać- wystarczy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Roladki z piersi kurczaka- Pyszności
Roladki z piersi kurczaka- Pyszności

Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.  Przesmaż całość.

Roladki z piersi kurczaka- Pyszności
Roladki z piersi kurczaka- Pyszności

Piersi z kurczaka oczyść z błonek i rozbij na cienki płat. Ułóż filet na kawałku włoskiej szynki i dopraw pieprzem oraz solą. Następnie wyłóż część przesmażonych pieczarek z cebulą.

Roladki z piersi kurczaka- Pyszności
Roladki z piersi kurczaka- Pyszności

Następnie dodaj tartą mozzarellę i zawiń roladkę wzdłuż długiego boku. Tak przygotowane kawałki mięsa umieść w naczyniu żaroodpornym.

Roladki z piersi kurczaka- Pyszności
Roladki z piersi kurczaka- Pyszności

Tak przygotowane roladki zalej sosem beszamelowym. Posyp całość startą mozzarellą i piecz przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Obrazek
Roladki z piersi kurczaka- Pyszności

Po tym czasie nasze pyszne roladki drobiowe są już gotowe. Serwuj je na ciepło w towarzystwie ulubionych dodatków (ziemniaków, ryżu czy też kaszy) lub samodzielnie. Prosty i pyszny obiad znika z talerzy w kilka chwil.

Smacznego!

Roladki z piersi kurczaka- Pyszności
Roladki z piersi kurczaka- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze