Nawet nie wstawiam garnka na gaz. Zupę na upały podaję w szklankach do picia

Połowa sierpnia zaskoczyła wysokimi temperaturami, bo większość pogodziła się chyba już z gorszym latem niż zazwyczaj. Ale to rodzi wyzwanie, czyli co podać na obiad, żeby nie zmęczyć się w kuchni. Blendowana zupa na zimno rozwiąże ten problem błyskawicznie.

Gazpacho to ratunek w gorące dniGazpacho to ratunek w gorące dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Grigarchuk
Magdalena Pomorska

Polski chłodnik z małosolnych, litewski chłodnik botwinkowy z gotowanymi ziemniakami i trzecia propozycja na upały, czyli właśnie gazpacho. Ta zupa prosto z Hiszpanii to natychmiastowe, smaczne orzeźwienie. A robi się ją naprawdę łatwo.

Historia gazpacho

Gazpacho to tradycyjna hiszpańska zupa, która wywodzi się z Andaluzji. Jest to chłodnik pomidorowy, który zyskał popularność na całym świecie dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi i prostocie przygotowania. W skład klasycznego gazpacho wchodzą pomidory, papryka, ogórek, czosnek, oliwa i ocet winny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskakuję rodzinę pysznym chłodnikiem. Połączenie pomidorów i truskawek smakuje jak lato w szklance

Przepis na gazpacho

Podanie gazpacho w szklance to nie tylko estetyczny sposób serwowania, ale także praktyczne rozwiązanie na przyjęcia. Możesz dodać kostki lodu, aby zupa była jeszcze bardziej orzeźwiająca. Dodatkowo, warto podać do gazpacho oliwki, orzechy lub plasterki podsuszanej szynki w osobnych naczyniach.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1 czerwoną paprykę,
  • 1 ogórek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • kawałek bułki pszennej,
  • 100 ml zimnej wody,
  • sól, pieprz, ocet winny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  2. Paprykę i ogórek pokrój w kostkę.
  3. Pieczywo namocz w oliwie.
  4. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Możesz je dodatkowo przetrzeć przez sito.
  5. Dopraw solą, pieprzem i octem winnym.
  6. Schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.

Smaczna i wartościowa zupa

Gazpacho jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Pomidory są bogate w likopen, który działa jako silny przeciwutleniacz. Papryka dostarcza witaminy C, a ogórki pomagają nawodnić organizm. To danie jest idealne dla osób dbających o linię, ponieważ jest niskokaloryczne i pełne witamin.

Gazpacho to doskonały wybór na letnie dni, kiedy szukamy czegoś lekkiego i orzeźwiającego. Dzięki prostocie przygotowania i możliwości podania w szklance, zupa ta z pewnością zachwyci Twoich gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło