Nie dawaj dziecku latem. Specjaliści ostrzegają, że to bardzo niebezpieczne

Wakacje już się rozpoczęły, a wraz z nimi rodzinne wyjazdy. Nie dajmy jednak całkowicie ponieść się letniemu szaleństwu. Pamiętajmy, by uważać na to, co jemy. Tych lodów zdecydowanie lepiej nie podawać dziecku latem. Zdaniem specjalistów mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. 

Nie dawaj dziecku latem. Specjaliści ostrzegają. Fot. PexelsNie dawaj dziecku latem. Specjaliści ostrzegają. Fot. Pexels

Lody to jeden z ulubionych letnich przysmaków - zarówno małych, jak i dużych. Dla wielu zaskoczeniem może być fakt, że zajadano się nimi już 5 tys. lat temu. Pierwsze wzmianki o tym deserze pochodzą z Chin. Inna hipoteza głosi, że lody zawdzięczamy Turkom bądź Irańczykom, oraz że zajadali się nimi już starożytni Grecy i Rzymianie.

Lody, których pod żadnym pozorem nie należy podawać dziecku. Lepiej omijać je szerokim łukiem

Liczba dostępnych w sklepach lodów potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jak to mówią - do wyboru, do koloru. Okazuje się jednak, że nie każdy wybór jest dobry, a nie wszystkie produkty są warte uwagi. Nie brakuje rożków, świderków lodów na patyku, na śmietanie, mleku, czy sorbetów. Który z nich jest niezaprzeczalnie najgorszym wyborów?

Należy przede wszystkim unikać lodów, które zostały ponownie zamrożone. Jak je rozpoznać? Jest na to łatwy sposób. Wystarczy dobrze przyjrzeć się opakowaniom. Jeśli zauważysz szron, unikaj ich jak ognia. Świadczy on o rozmrożeniu i ponownym zamrożeniu smakołyku. Tego typu lody można też rozpoznać po ich wyglądzie i konsystencji. W takich słodyczach powstają kryształy lodu, a ich konsystencja nie jest już tak gładka.

Zjadłeś ponownie zamrożone lody? Mogą ci poważnie zaszkodzić

Jedzenie ponownie zamrożonych lodów można przypłacić zdrowiem. Grozi to bardzo poważnym zatruciem pokarmowym. Objawami, które mogą mu towarzyszyć, są nudności, wymioty, biegunka, a także silne bóle brzucha. Mogą one pojawić się zaraz po spożyciu takich lodów, ale i po kilku dniach. Zatrucie tego typu może doprowadzić do zapalenia opon mózgowych, sepsy, a nawet do śmierci. Warto więc podczas zakupów w sklepie być szczególnie wyczulonym.

Nie dawaj dziecku latem. Specjaliści ostrzegają. Fot. Pexels
Nie dawaj dziecku latem. Specjaliści ostrzegają. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć