Nie dawaj dziecku latem. Specjaliści ostrzegają, że to bardzo niebezpieczne

Wakacje już się rozpoczęły, a wraz z nimi rodzinne wyjazdy. Nie dajmy jednak całkowicie ponieść się letniemu szaleństwu. Pamiętajmy, by uważać na to, co jemy. Tych lodów zdecydowanie lepiej nie podawać dziecku latem. Zdaniem specjalistów mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. 

Nie dawaj dziecku latem. Specjaliści ostrzegają. Fot. PexelsNie dawaj dziecku latem. Specjaliści ostrzegają. Fot. Pexels

Lody to jeden z ulubionych letnich przysmaków - zarówno małych, jak i dużych. Dla wielu zaskoczeniem może być fakt, że zajadano się nimi już 5 tys. lat temu. Pierwsze wzmianki o tym deserze pochodzą z Chin. Inna hipoteza głosi, że lody zawdzięczamy Turkom bądź Irańczykom, oraz że zajadali się nimi już starożytni Grecy i Rzymianie.

Lody, których pod żadnym pozorem nie należy podawać dziecku. Lepiej omijać je szerokim łukiem

Liczba dostępnych w sklepach lodów potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jak to mówią - do wyboru, do koloru. Okazuje się jednak, że nie każdy wybór jest dobry, a nie wszystkie produkty są warte uwagi. Nie brakuje rożków, świderków lodów na patyku, na śmietanie, mleku, czy sorbetów. Który z nich jest niezaprzeczalnie najgorszym wyborów?

Należy przede wszystkim unikać lodów, które zostały ponownie zamrożone. Jak je rozpoznać? Jest na to łatwy sposób. Wystarczy dobrze przyjrzeć się opakowaniom. Jeśli zauważysz szron, unikaj ich jak ognia. Świadczy on o rozmrożeniu i ponownym zamrożeniu smakołyku. Tego typu lody można też rozpoznać po ich wyglądzie i konsystencji. W takich słodyczach powstają kryształy lodu, a ich konsystencja nie jest już tak gładka.

Zjadłeś ponownie zamrożone lody? Mogą ci poważnie zaszkodzić

Jedzenie ponownie zamrożonych lodów można przypłacić zdrowiem. Grozi to bardzo poważnym zatruciem pokarmowym. Objawami, które mogą mu towarzyszyć, są nudności, wymioty, biegunka, a także silne bóle brzucha. Mogą one pojawić się zaraz po spożyciu takich lodów, ale i po kilku dniach. Zatrucie tego typu może doprowadzić do zapalenia opon mózgowych, sepsy, a nawet do śmierci. Warto więc podczas zakupów w sklepie być szczególnie wyczulonym.

Nie dawaj dziecku latem. Specjaliści ostrzegają. Fot. Pexels
Nie dawaj dziecku latem. Specjaliści ostrzegają. Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości