Nie dodawaj cukru do kawy. Inny dodatek zmieni napój w bombę zdrowotną

Sypiesz cukier do kawy? Większość ludzi robi to automatycznie, ale jest coś, co nie tylko go świetnie zastąpi, lecz zrobi z twojej filiżanki kawy bardziej wartościowy napój. Niepozorna przyprawa, a różnica? Odczuwalna już od pierwszego łyku.

Kawa z kardamonemKawa z kardamonem to zdrowotna bomba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kawa dla wielu to świętość, poranny rytuał, bez którego dzień nie ma prawa się zacząć. Ale prawda jest taka, że sporo osób psuje ten napar już przy pierwszym ruchu łyżeczką. W jaki sposób? Dodaje cukier. Nadprogramowe kalorie, huśtawki cukrowe, uzależnienie od słodkiego smaku - to tylko niektóre "efekty" tego dodatku.

Tymczasem jest sposób, by nie tylko zrezygnować z cukru, ale też zyskać więcej. Istnieje przyprawa, która działa na układ pokarmowy, odporność i nawet smak, i to wszystko za jednym razem. Można ją dodać do kawy bez żadnego kombinowania, a zyski są zaskakujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Kawa nie musi być słodka, żeby była dobra

Mnóstwo osób dosypuje cukier do kawy. Jedna, dwie łyżeczki i nagle z mocnej czarnej robi się deser, który po godzinie wywołuje senność i chęć na kolejną porcję. Jasne, słodka kawa może być "smaczna", ale czy tak naprawdę jest dobra? Tylko z pozoru. To tylko sztuczne podkręcenie smaku, które nic nie wnosi poza zbędnymi kaloriami. Na szczęście da się inaczej i do tego lepiej.

Zamiast cukru, możesz dodać coś, co ma smak, aromat i realne działanie. Kardamon, bo o nim mowa, od wieków był dodawany do kawy na Bliskim Wschodzie. W naszych rejonach rzadko się o tym słyszy, a szkoda. Wystarczy szczypta mielonego kardamonu, a poczujesz ogromną różnicę w smaku. Kawa robi się głębsza, bardziej aromatyczna, z nutą ciepłego, korzennego smaku. I co najlepsze, bez żadnej goryczy, więc nie trzeba jej już "ratować" cukrem.

Kawa z kardamonem – prosty trik z konkretnym działaniem

Kardamon to przyprawa, która działa nie tylko na smak. Wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia, zmniejsza uczucie ciężkości po posiłku. Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, a to oznacza, że możesz wesprzeć odporność bez żadnych suplementów.

Jeśli pijesz kawę codziennie (a zapewne tak jest), to szczypta tej przyprawy dziennie to dobry ruch. Mało tego, kardamon pomaga też przyśpieszyć metabolizm. Są badania sugerujące, że wspiera spalanie tłuszczu i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Nie, nie zastąpi to diety i siłowni, ale jeśli kawa z rana ma ci dać kopniaka, to niech przy okazji działa też inaczej na twoją korzyść.

Jak stosować kardamon? Możesz go dodać do zmielonej lub rozpuszczalnej kawy, zanim ją zaparzysz, albo już do gotowego naparu - wtedy wystarczy wrzucić dosłownie szczyptę. Chodzi przede wszystkim o podkręcenie smaku. A jeśli masz ziarenka, to rozgnieć kilka i wrzuć do tygielka albo ekspresu ciśnieniowego. Efekt? Aromat, jakiego nie daje żaden cukier.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa