WAŻNE
TERAZ

Będzie podwyżka płacy minimalnej. Rząd zdecydował

Nie dodawaj cukru do kawy. Inny dodatek zmieni napój w bombę zdrowotną

Sypiesz cukier do kawy? Większość ludzi robi to automatycznie, ale jest coś, co nie tylko go świetnie zastąpi, lecz zrobi z twojej filiżanki kawy bardziej wartościowy napój. Niepozorna przyprawa, a różnica? Odczuwalna już od pierwszego łyku.

Kawa z kardamonemKawa z kardamonem to zdrowotna bomba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kawa dla wielu to świętość, poranny rytuał, bez którego dzień nie ma prawa się zacząć. Ale prawda jest taka, że sporo osób psuje ten napar już przy pierwszym ruchu łyżeczką. W jaki sposób? Dodaje cukier. Nadprogramowe kalorie, huśtawki cukrowe, uzależnienie od słodkiego smaku - to tylko niektóre "efekty" tego dodatku.

Tymczasem jest sposób, by nie tylko zrezygnować z cukru, ale też zyskać więcej. Istnieje przyprawa, która działa na układ pokarmowy, odporność i nawet smak, i to wszystko za jednym razem. Można ją dodać do kawy bez żadnego kombinowania, a zyski są zaskakujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Kawa nie musi być słodka, żeby była dobra

Mnóstwo osób dosypuje cukier do kawy. Jedna, dwie łyżeczki i nagle z mocnej czarnej robi się deser, który po godzinie wywołuje senność i chęć na kolejną porcję. Jasne, słodka kawa może być "smaczna", ale czy tak naprawdę jest dobra? Tylko z pozoru. To tylko sztuczne podkręcenie smaku, które nic nie wnosi poza zbędnymi kaloriami. Na szczęście da się inaczej i do tego lepiej.

Zamiast cukru, możesz dodać coś, co ma smak, aromat i realne działanie. Kardamon, bo o nim mowa, od wieków był dodawany do kawy na Bliskim Wschodzie. W naszych rejonach rzadko się o tym słyszy, a szkoda. Wystarczy szczypta mielonego kardamonu, a poczujesz ogromną różnicę w smaku. Kawa robi się głębsza, bardziej aromatyczna, z nutą ciepłego, korzennego smaku. I co najlepsze, bez żadnej goryczy, więc nie trzeba jej już "ratować" cukrem.

Kawa z kardamonem – prosty trik z konkretnym działaniem

Kardamon to przyprawa, która działa nie tylko na smak. Wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia, zmniejsza uczucie ciężkości po posiłku. Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, a to oznacza, że możesz wesprzeć odporność bez żadnych suplementów.

Jeśli pijesz kawę codziennie (a zapewne tak jest), to szczypta tej przyprawy dziennie to dobry ruch. Mało tego, kardamon pomaga też przyśpieszyć metabolizm. Są badania sugerujące, że wspiera spalanie tłuszczu i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Nie, nie zastąpi to diety i siłowni, ale jeśli kawa z rana ma ci dać kopniaka, to niech przy okazji działa też inaczej na twoją korzyść.

Jak stosować kardamon? Możesz go dodać do zmielonej lub rozpuszczalnej kawy, zanim ją zaparzysz, albo już do gotowego naparu - wtedy wystarczy wrzucić dosłownie szczyptę. Chodzi przede wszystkim o podkręcenie smaku. A jeśli masz ziarenka, to rozgnieć kilka i wrzuć do tygielka albo ekspresu ciśnieniowego. Efekt? Aromat, jakiego nie daje żaden cukier.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się