Nie dodawaj cukru do kawy. Inny dodatek zmieni napój w bombę zdrowotną

Sypiesz cukier do kawy? Większość ludzi robi to automatycznie, ale jest coś, co nie tylko go świetnie zastąpi, lecz zrobi z twojej filiżanki kawy bardziej wartościowy napój. Niepozorna przyprawa, a różnica? Odczuwalna już od pierwszego łyku.

Kawa z kardamonemKawa z kardamonem to zdrowotna bomba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kawa dla wielu to świętość, poranny rytuał, bez którego dzień nie ma prawa się zacząć. Ale prawda jest taka, że sporo osób psuje ten napar już przy pierwszym ruchu łyżeczką. W jaki sposób? Dodaje cukier. Nadprogramowe kalorie, huśtawki cukrowe, uzależnienie od słodkiego smaku - to tylko niektóre "efekty" tego dodatku.

Tymczasem jest sposób, by nie tylko zrezygnować z cukru, ale też zyskać więcej. Istnieje przyprawa, która działa na układ pokarmowy, odporność i nawet smak, i to wszystko za jednym razem. Można ją dodać do kawy bez żadnego kombinowania, a zyski są zaskakujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Kawa nie musi być słodka, żeby była dobra

Mnóstwo osób dosypuje cukier do kawy. Jedna, dwie łyżeczki i nagle z mocnej czarnej robi się deser, który po godzinie wywołuje senność i chęć na kolejną porcję. Jasne, słodka kawa może być "smaczna", ale czy tak naprawdę jest dobra? Tylko z pozoru. To tylko sztuczne podkręcenie smaku, które nic nie wnosi poza zbędnymi kaloriami. Na szczęście da się inaczej i do tego lepiej.

Zamiast cukru, możesz dodać coś, co ma smak, aromat i realne działanie. Kardamon, bo o nim mowa, od wieków był dodawany do kawy na Bliskim Wschodzie. W naszych rejonach rzadko się o tym słyszy, a szkoda. Wystarczy szczypta mielonego kardamonu, a poczujesz ogromną różnicę w smaku. Kawa robi się głębsza, bardziej aromatyczna, z nutą ciepłego, korzennego smaku. I co najlepsze, bez żadnej goryczy, więc nie trzeba jej już "ratować" cukrem.

Kawa z kardamonem – prosty trik z konkretnym działaniem

Kardamon to przyprawa, która działa nie tylko na smak. Wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia, zmniejsza uczucie ciężkości po posiłku. Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, a to oznacza, że możesz wesprzeć odporność bez żadnych suplementów.

Jeśli pijesz kawę codziennie (a zapewne tak jest), to szczypta tej przyprawy dziennie to dobry ruch. Mało tego, kardamon pomaga też przyśpieszyć metabolizm. Są badania sugerujące, że wspiera spalanie tłuszczu i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Nie, nie zastąpi to diety i siłowni, ale jeśli kawa z rana ma ci dać kopniaka, to niech przy okazji działa też inaczej na twoją korzyść.

Jak stosować kardamon? Możesz go dodać do zmielonej lub rozpuszczalnej kawy, zanim ją zaparzysz, albo już do gotowego naparu - wtedy wystarczy wrzucić dosłownie szczyptę. Chodzi przede wszystkim o podkręcenie smaku. A jeśli masz ziarenka, to rozgnieć kilka i wrzuć do tygielka albo ekspresu ciśnieniowego. Efekt? Aromat, jakiego nie daje żaden cukier.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy