Nie ma lepszego deseru na święta. Zwykły piernik pójdzie w odstawkę
Pyszny, korzenny piernik jest deserem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zazwyczaj piekę klasyczny, ale w zeszłym roku spróbowałam wersji z pewnym dodatkiem, dzięki któremu smakował jeszcze lepiej.
Chyba ciężko o wypiek który bardziej przypomina magię świąt niż piernik. Idealnie pasuje do grudniowego klimatu, a z dodatkiem pomarańczy smakuje jeszcze lepiej niż zwykle. Kluczowym elementem który nadaje ciastu wyjątkowego smaku jest kandyzowana skórka pomarańczy, którą znajdziesz w większych marketach w całej Polsce. To ona sprawia, że twój piernik wyróżni się spośród innych które do tej pory jadłeś.
Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek
Piernik pomarańczowy
W tym przepisie pomarańcza pojawia się aż trzy razy, w różnych formach. Pierwszą z nich jest kandyzowana skórka pomarańczy, która dodana jest do ciasta razem z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami wprowadza słodko-cytrusową nutę oraz delikatną teksturę, która kontrastuje z miękkim wnętrzem piernikowego ciasta. Po drugie, w formie kilku kropelek esencji pomarańczowej wzbogacającej smak wypieku i nadającej mu świeżości i głębi. Dodatkowo, używamy świeżej pomarańczy, pokrojonej w plasterki i ułożonej na wierzchu ciasta, gdzie pełni funkcję dekoracyjną. Dzięki temu piernik kusi nie tylko smakiem, ale i pięknym wyglądem.
Przepis na piernik pomarańczowy
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 50 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 150 g masła roślinnego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g miodu,
- 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki przyprawy do pierników,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- kilka kropel esencji pomarańczowej,
- szczypta soli,
- cukier puder (do dekoracji),
- 1 pomarańcza (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Dodaj masło roślinne, czekoladę, miód i przyprawę do pierników do małego garnuszka.
- Mieszaj powoli, aż powstanie gładka, jednolita masa.
- Odstaw ją na chwilę, aby lekko przestygła.
- Przesiej mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną do miski.
- Dodaj proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.
- Oddziel żółtka od białek.
- Ubij żółtka z cukrem.
- Połącz je z masą czekoladowo-miodową i suchymi składnikami.
- Dodaj kilka kropel esencji pomarańczowej i delikatnie wymieszaj całość.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
- Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 30-40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
- Po upieczeniu pozostaw ciasto w lekko uchylonym piekarniku, aby stopniowo ostygło i nie opadło.
- Przepłucz pomarańczę wrzątkiem i pokrój w plastry.
- Posyp ciasto przesianym cukrem pudrem i ułóż plasterki pomarańczy. Smacznego!