Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kto nie marzy o świeżych bułeczkach na śniadanie, najlepiej takich jeszcze ciepłych? Niestety piekarnie nie zawsze są na wyciągnięcie ręki, a zwłaszcza takie, w których pieczywo faktycznie wypiekane jest na miejscu. Raz na jakiś czas wstań wcześniej, aby zrobić bliskim przyjemną niespodziankę na śniadanie.
Domowe bułeczki to bardzo prosta sprawa, a wierz mi, że wychodzą o wiele lepsze niż z niejednego sklepu. Przede wszystkim są świeże i nie zawierają żadnych dodatkowych substancji spulchniających. Mąka, droższe, trochę ciepłej wody i oleju – składniki na pyszne i chrupiące bułeczki na pewno masz w domu. Do ciasta możesz dodać ulubione ziarna lub posypać nimi bułeczki tuż przed wstawieniem do piekarnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem
Domowe bułeczki w stylu śródziemnomorskim
Jeśli chcesz nadać bułeczkom więcej wyrazu, dodaj do ciasta drobno posiekane suszone pomidory, oliwki lub czerwoną paprykę. Najpierw wyrób gładkie ciasto, a po wyrośnięciu zagnieć z dodatkami. Takie bułeczki wyglądają kolorowe i doskonale smakują w kanapkach z wędliną, serem lub pastą jajeczną.
Do środka możesz dodać także nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane lub sezam. Sprawdzą się także suszone zioła prowansalskie. Możesz poeksperymentować z różnymi smakami i przygotować kilka wariantów bułeczek na jednej blaszce.
Jak zrobić w domu chrupiące bułeczki z makiem?
Z poniższych proporcji zrobisz 8 bułeczek wielkości klasycznej kajzerki.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 550,
- 7 g suchych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 250 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1 jajko do posmarowania bułek,
- 2 łyżki ziaren maku do posypania.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże instant, cukier i sól. Dodaj ciepłą wodę i olej. Zagnieć ręcznie ciasto lub przy pomocy miksera z hakami do momentu, aż będzie samo odklejać się od ścianek miski.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj zgrabną bułeczkę. Wszystkie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 15 minut.
- Posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem i posyp ziarenkami maku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.