WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu

Kto nie marzy o świeżych bułeczkach na śniadanie, najlepiej takich jeszcze ciepłych? Niestety piekarnie nie zawsze są na wyciągnięcie ręki, a zwłaszcza takie, w których pieczywo faktycznie wypiekane jest na miejscu. Raz na jakiś czas wstań wcześniej, aby zrobić bliskim przyjemną niespodziankę na śniadanie.

Podaj na śniadanie jeszcze ciepłe bułeczki z makiemPodaj na śniadanie jeszcze ciepłe bułeczki z makiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Domowe bułeczki to bardzo prosta sprawa, a wierz mi, że wychodzą o wiele lepsze niż z niejednego sklepu. Przede wszystkim są świeże i nie zawierają żadnych dodatkowych substancji spulchniających. Mąka, droższe, trochę ciepłej wody i oleju – składniki na pyszne i chrupiące bułeczki na pewno masz w domu. Do ciasta możesz dodać ulubione ziarna lub posypać nimi bułeczki tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem

Domowe bułeczki w stylu śródziemnomorskim

Jeśli chcesz nadać bułeczkom więcej wyrazu, dodaj do ciasta drobno posiekane suszone pomidory, oliwki lub czerwoną paprykę. Najpierw wyrób gładkie ciasto, a po wyrośnięciu zagnieć z dodatkami. Takie bułeczki wyglądają kolorowe i doskonale smakują w kanapkach z wędliną, serem lub pastą jajeczną.

Do środka możesz dodać także nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane lub sezam. Sprawdzą się także suszone zioła prowansalskie. Możesz poeksperymentować z różnymi smakami i przygotować kilka wariantów bułeczek na jednej blaszce.

Jak zrobić w domu chrupiące bułeczki z makiem?

Z poniższych proporcji zrobisz 8 bułeczek wielkości klasycznej kajzerki.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 550,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 jajko do posmarowania bułek,
  • 2 łyżki ziaren maku do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże instant, cukier i sól. Dodaj ciepłą wodę i olej. Zagnieć ręcznie ciasto lub przy pomocy miksera z hakami do momentu, aż będzie samo odklejać się od ścianek miski.
  2. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
  3. Podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj zgrabną bułeczkę. Wszystkie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 15 minut.
  4. Posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem i posyp ziarenkami maku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne