Nie musisz kupować panko. Chrupiącą panierkę zrobisz samodzielnie w kilka chwil

Aby uzyskać idealnie złocistą i chrupiącą panierkę, nie musisz sięgać po bułkę tartą ani kupować panko. Wystarczy jeden prosty składnik i kilka minut, by w domowym zaciszu przygotować panierkę, która sprawi, że twoje ulubione, smażone dania będą jeszcze smaczniejsze.

Chrupiącą panierkę zrobisz samodzielnie w kilka chwilChrupiącą panierkę zrobisz samodzielnie w kilka chwil
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Słysząc "japońska panierka" łatwo pomyśleć, że do jej przygotowania potrzebne są egzotyczne składniki dostępne tylko w azjatyckich sklepach. Tymczasem wystarczy jeden prosty produkt, który pewnie masz już w kuchni lub znajdziesz w niemal każdym sklepie, czyli... najzwyklejszy biały chleb.

Odpowiednio przygotowany, bez skórki, suszony i rozdrobniony na większe nieregularne płatki, zamienia się w panko - panierkę, która nada twoim smażonym potrawom idealnie chrupiącą skorupkę.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Czym różni się panko od bułki tartej?

Oczywiście nie potrzebujemy japońskiej panierki, by cieszyć się chrupiącymi, smażonymi potrawami — od lat w polskiej kuchni stosujemy bułkę tartą do obtaczania kotletów. Jednak panko różni się od tradycyjnej bułki tartej pod kilkoma względami, co wpływa na ostateczny efekt.

Płatki panko są większe i nieregularne, co nadaje panierce wyjątkową chrupkość. Dzięki temu wchłaniają mniej tłuszczu, a potrawy stają się lżejsze i mniej tłuste. Ponadto panierka ta nie przypala się łatwo i dłużej zachowuje chrupkość. Jasny kolor i delikatny smak panko wynikają z braku skórki chleba w jej składzie.

Do czego używać panko?

W panko możesz obtoczyć wiele różnych produktów, a cały proces jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Najpierw panierujesz ulubiony składnik kolejno w mące, roztrzepanym jajku i panko, a następnie smażysz na dobrze rozgrzanym oleju.

Najczęściej wybierane są kurczak i krewetki, ale równie dobrze możesz sięgnąć po ryby, warzywa czy tofu. Tak przygotowane mięso czy ryby świetnie sprawdzą się na obiad, na przykład z ryżem, ziemniakami i surówką lub w tortilli, a warzywa w panko mogą być też pyszną przekąską do maczania w ulubionych sosach.

Przepis na domowe panko

Składnik:

  • 50 g czerstwego białego chleba.

Sposób przygotowania:

  1. Z chleba odetnij skórkę, pokrój miękisz na kawałki i zmiksuj w malakserze na większe, nieregularne okruchy.
  2. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100-110 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem, aż będą suche, ale nie zrumienione.
  3. Po wystudzeniu przełóż do czystego słoika, szczelnie zamknij i przechowuj w suchym miejscu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese