Nie musisz kupować panko. Chrupiącą panierkę zrobisz samodzielnie w kilka chwil
Aby uzyskać idealnie złocistą i chrupiącą panierkę, nie musisz sięgać po bułkę tartą ani kupować panko. Wystarczy jeden prosty składnik i kilka minut, by w domowym zaciszu przygotować panierkę, która sprawi, że twoje ulubione, smażone dania będą jeszcze smaczniejsze.
Słysząc "japońska panierka" łatwo pomyśleć, że do jej przygotowania potrzebne są egzotyczne składniki dostępne tylko w azjatyckich sklepach. Tymczasem wystarczy jeden prosty produkt, który pewnie masz już w kuchni lub znajdziesz w niemal każdym sklepie, czyli... najzwyklejszy biały chleb.
Odpowiednio przygotowany, bez skórki, suszony i rozdrobniony na większe nieregularne płatki, zamienia się w panko - panierkę, która nada twoim smażonym potrawom idealnie chrupiącą skorupkę.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Czym różni się panko od bułki tartej?
Oczywiście nie potrzebujemy japońskiej panierki, by cieszyć się chrupiącymi, smażonymi potrawami — od lat w polskiej kuchni stosujemy bułkę tartą do obtaczania kotletów. Jednak panko różni się od tradycyjnej bułki tartej pod kilkoma względami, co wpływa na ostateczny efekt.
Płatki panko są większe i nieregularne, co nadaje panierce wyjątkową chrupkość. Dzięki temu wchłaniają mniej tłuszczu, a potrawy stają się lżejsze i mniej tłuste. Ponadto panierka ta nie przypala się łatwo i dłużej zachowuje chrupkość. Jasny kolor i delikatny smak panko wynikają z braku skórki chleba w jej składzie.
Do czego używać panko?
W panko możesz obtoczyć wiele różnych produktów, a cały proces jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Najpierw panierujesz ulubiony składnik kolejno w mące, roztrzepanym jajku i panko, a następnie smażysz na dobrze rozgrzanym oleju.
Najczęściej wybierane są kurczak i krewetki, ale równie dobrze możesz sięgnąć po ryby, warzywa czy tofu. Tak przygotowane mięso czy ryby świetnie sprawdzą się na obiad, na przykład z ryżem, ziemniakami i surówką lub w tortilli, a warzywa w panko mogą być też pyszną przekąską do maczania w ulubionych sosach.
Przepis na domowe panko
Składnik:
- 50 g czerstwego białego chleba.
Sposób przygotowania:
- Z chleba odetnij skórkę, pokrój miękisz na kawałki i zmiksuj w malakserze na większe, nieregularne okruchy.
- Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100-110 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem, aż będą suche, ale nie zrumienione.
- Po wystudzeniu przełóż do czystego słoika, szczelnie zamknij i przechowuj w suchym miejscu.