Nie potrzebujesz piekarnika. Idealną pizzę zrobisz w kilka chwil na patelni

Nie oszukujmy się, pizza zawsze smakuje wybornie i nie potrafimy bez niej żyć. Przygotowanie jej jest dość czasochłonne, ale czego nie robi się dla wspaniałego smaku. Czasem jednak mamy na nią ogromną ochotę, ale nam się nie chce. Tutaj z pomocą przychodzi ten eksperesowy przepis.

Pizza bez pieczeniaPizza bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Spotykasz się ze znajomymi i myślicie nad tym, co zjeść. Nie skłamię pewnie, jeśli powiem, że wiem, iż wasz wybór padł prawdopodobnie na pizzę. Skąd wiem? Cóż, sama tak robię. Najczęściej ją zamawiam, chociaż zdarza się, że sama ją przygotowuję. Zajmowało to sporo czasu. Przygotowanie ciasta, czekanie aż wyrośnie, przygotowanie składników - z tego uzbierały się ładne dwie godziny. Ty nie musisz się tak męczyć, bo świetną pizzę możesz zrobić błyskawicznie. Nawet nie trzeba uruchamiać w tym celu piekarnika!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Pizza bez pieczenia - przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki suszonych pomidorów,
  • 100 ml wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sos pomidorowy.
Pizza
Pizza © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Mąkę i sól wsyp do miski, dodaj do niej pomidory suszone oraz proszek do pieczenia. Dolej też wodę i oliwę. Możesz też dosypać jakąś ulubioną przyprawę. Pewnie już domyślasz się, co trzeba zrobić w dalszej kolejności. Wszystkie składniki należy połączyć w gładką i jednolitą masę. Dlatego musisz zakasać rękawy i zacząć ciasto wyrabiać. Chyba że masz specjalny, zaprawiony w boju mikser, to on może ci pomóc i ułatwić pracę.
  2. Kiedy już wyrobisz masę, uformuj placek. Połóż go na rozgrzanej patelni. Nie zapomnij wylać na jej powierzchnię odrobiny oliwy lub oleju. Kiedy placek się upiecze, przerzuć go na drugą stronę.
  3. Posmaruj pizzę sosem pomidorowym i poukładaj na niej ulubione dodatki, na przykład szynkę, ananasa i mozzarellę. Przykryj to pokrywką i piecz do momentu, w którym ser się rozpuści. Pizza jest już gotowa! Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej