Nie przepłacam na mieście i pyszne gofry robię w domu. Smakują jak znad morza

Chrupiące gofry to jeden z najpopularniejszych deserów polskiego street foodu. W szczególności nad morzem, gdzie budki z tymi słodkościami już na stałe wpisały się w krajobraz. Chociaż odtworzenie chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku wydawać się może nad wyraz trudne, to z odpowiednim przepisem jest to jak najbardziej możliwe.

GofryGofry
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Z cukrem pudrem, z czekoladą, z bitą śmietaną - opcji jest naprawdę sporo, a kolejne budki prześcigają się nie tylko w pomysłach na dodatki, ale również w cenach. Alternatywą dla przepłacania na mieście jest przygotowanie gofrow samodzielnie w domu. Nie dość, że wychodzi to znacznie taniej, to na dodatek nie trzeba czekać na urlop, aby cieszyć się pysznym gofrem.

Chrupiące gofry jak nad morzem

Wiele budek z goframi sięgam po gotowe miksy, które nieraz straszą składem. W domowych gofrach nie znajdziesz nic nadzwyczajnego, ot mąka, cukier, mleko, proszek do pieczenia oraz jajka. Odpowiednio dobrane proporcje sprawią jednak, że gofry stają się po prostu idealne.

Ważne jest, aby gofrownica była naprawdę porządnie rozgrzana. Im większe będzie jej moc, tym bardziej chrupiące gofry wyciągniemy. Po upieczeniu warto ułożyć je pionowo w postawionej kratce z piekarnika. Dzięki temu zapewniamy odpowiednią cyrkulację powietrza i gofry nie stają się za miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie przepłacam na mieście i pyszne gofry robię w domu. Smakują jak znad morza

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 500 ml mleka,
  • 2 jajka.

Pozostałe składniki: 

  • 200 ml zimnego mleka,
  • 1 bita śmietana w proszku typu śnieżka,
  • ulubione owoce, np. maliny, borówki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i mieszam. Wbijam jajka, wlewam mleko i miksuję całość na gładką masę pozbawioną grudek.

Ciasto na gofry
Ciasto na gofry © Pyszności

Krok 2. Chochelką przekładam porcje ciasta do dobrze rozgrzanej gofrownicy. Piekę, aż się zarumienią. Czas zależy od mocy urządzenia, jakiego używasz.

Chrupiące gofry
Chrupiące gofry © Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję dodatki. Śnieżkę wsypuję do miski i miksuję wraz z zimnym mlekiem. Owoce myję i osuszam. Gofry z bitą śmietaną i owocami to moje ulubione połączenie, ale możesz postawić również na inne dodatki, na przykład dżem, cukier puder czy czekoladę.

Ubita śmietana do gofrów
Ubita śmietana do gofrów © Pyszności

Krok 4. Upieczone gofry serwuję z bitą śmietaną i owocami. Smacznego!

Gofry jak znad morza
Gofry jak znad morza © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania