Nie przepłacam na mieście i pyszne gofry robię w domu. Smakują jak znad morza
Chrupiące gofry to jeden z najpopularniejszych deserów polskiego street foodu. W szczególności nad morzem, gdzie budki z tymi słodkościami już na stałe wpisały się w krajobraz. Chociaż odtworzenie chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku wydawać się może nad wyraz trudne, to z odpowiednim przepisem jest to jak najbardziej możliwe.
24.07.2024 06:33
Z cukrem pudrem, z czekoladą, z bitą śmietaną - opcji jest naprawdę sporo, a kolejne budki prześcigają się nie tylko w pomysłach na dodatki, ale również w cenach. Alternatywą dla przepłacania na mieście jest przygotowanie gofrow samodzielnie w domu. Nie dość, że wychodzi to znacznie taniej, to na dodatek nie trzeba czekać na urlop, aby cieszyć się pysznym gofrem.
Chrupiące gofry jak nad morzem
Wiele budek z goframi sięgam po gotowe miksy, które nieraz straszą składem. W domowych gofrach nie znajdziesz nic nadzwyczajnego, ot mąka, cukier, mleko, proszek do pieczenia oraz jajka. Odpowiednio dobrane proporcje sprawią jednak, że gofry stają się po prostu idealne.
Ważne jest, aby gofrownica była naprawdę porządnie rozgrzana. Im większe będzie jej moc, tym bardziej chrupiące gofry wyciągniemy. Po upieczeniu warto ułożyć je pionowo w postawionej kratce z piekarnika. Dzięki temu zapewniamy odpowiednią cyrkulację powietrza i gofry nie stają się za miękkie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 500 ml mleka,
- 2 jajka.
Pozostałe składniki:
- 200 ml zimnego mleka,
- 1 bita śmietana w proszku typu śnieżka,
- ulubione owoce, np. maliny, borówki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i mieszam. Wbijam jajka, wlewam mleko i miksuję całość na gładką masę pozbawioną grudek.
Krok 2. Chochelką przekładam porcje ciasta do dobrze rozgrzanej gofrownicy. Piekę, aż się zarumienią. Czas zależy od mocy urządzenia, jakiego używasz.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję dodatki. Śnieżkę wsypuję do miski i miksuję wraz z zimnym mlekiem. Owoce myję i osuszam. Gofry z bitą śmietaną i owocami to moje ulubione połączenie, ale możesz postawić również na inne dodatki, na przykład dżem, cukier puder czy czekoladę.
Krok 4. Upieczone gofry serwuję z bitą śmietaną i owocami. Smacznego!