Nie tylko mleko, Pascal Brodnicki wlewa do naleśników coś jeszcze. Ten patent poznał już jako dziecko

Chyba każdy z nas wie jak przygotować naleśniki, to naprawdę dziecinnie proste. Dziś przychodzimy z przepisem równie banalnym od Pascala Brodnickiego. Jest on bardzo wyjątkowy. W swoim składzie zawiera jeden sekretny składnik. Co oprócz maki, jajka i mleka znajdziemy w środku? Koniecznie sprawdź listę składników i sposób przygotowania tego dania.

Obrazek
Paulina

Naleśniki powstają z reguły na bazie mąki, jajek i mleka. Okazuje się jednak, że warto dodać do nich również piwo. Dzięki temu deser nabierze wyjątkowego smaku i delikatnej konsystencji. Każdy miłośnik naleśników powinien sprawdzić przepis od Pascala na ten smaczny deser! Warto zaznaczyć, że takie naleśniki robiło się w rodzinnym domu Brodnickiego, kiedy był jeszcze dzieckiem.

Naleśniki z piwem Pascala Brodnickiego- przepis

Obrazek
Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

         
  • 250 g przesiewanej mąki pszennej
  • 4 duże łyżki cukru
  • duża szczypta soli
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml piwa
  • 40 g masła

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Mąkę dokładnie połącz z resztą sypkich składników i wymieszaj przy pomocy łyżki. W drugiej misce wymieszaj jajka za pomocą widelca do uzyskania jednolitej konsystencji. W suchych składnikach zrób wgłębieniewlej do środka jajka. Następnie wlej 250 ml piwa i mleko. Tak przygotowane składniki, ponownie wymieszaj widelcem. Naleśniki będą puszyste dzięki dodatkowi piwa. Wszytko, dokładnie na koniec ubij trzepaczką. Masę przykryj folią spożywcza i włóż na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie rozpuść i przestudź masło. Dodaj ten składnik przed usmażeniem naleśników i dokładnie wymieszaj. Możesz przejść do smażenia naleśników.

Obrazek
Smażenie naleśników - Pyszności

Jak je smażyć?

Najważniejsza jest idealna temperatura patelni. Jeśli widzisz, że patelnia delikatnie dymi, możesz nalewać ciasto. Bierzemy jedną chochlę ciasta i wlewamy, a następnie rozprowadzamy ciasto. Pierwszy naleśnik zazwyczaj jest do wyrzucenia, bo ciasto przywiera do patelni. Powoli odklejamy brzegi naleśnika i przewróć na drugą stronę. Naleśnik będzie miał równomierny kolor, jeśli patelnia osiągnie idealną temperaturę. Po zdjęciu naleśnika z patelni umieść go na talerzu i przykryj kolejnym.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste naleśniki krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się na deser dla całej rodziny. Rozpływają się w ustach!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze