Nie wiejski czy fromage. Po prostu zrób ten domowy miks na kanapki w kilka minut

Nie musisz wybierać między klasycznym wiejskim a delikatnym fromage. W kilka minut możesz przygotować w domu idealny miks na kanapki z fetą w roli głównej – kremowy, pełen smaku i dokładnie taki, jak lubisz.

Smarowidło z fety na kanapki przygotujesz w kilka minutSmarowidło z fety na kanapki przygotujesz w kilka minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Ser feta to nie tylko klasyczny dodatek do sałatek. Jego kremowa, lekko słona konsystencja świetnie sprawdza się także w ciepłych daniach – od zapiekanek po omlety. Można go kruszyć na pasty do kanapek, nadzienia do warzyw czy tart, a nawet wykorzystać w słodkich przepisach, np. w sernikach lub ciastach filo. Feta dodaje potrawom wyrazistego smaku i przyjemnej tekstury.

Nieoczywiste zastosowania fety to również pizze i quiche, gdzie jej słony akcent doskonale równoważy inne składniki. Świetnie komponuje się z pomidorami, oliwkami, ziołami, a nawet owocami, tj. arbuzem czy figami. Feta wspaniale wzbogaca także makarony i risotta, nadając im charakteru bez zbędnego wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Przepis na smarowidło z fety na kanapki

Pastę z sera feta można podawać od razu, na przykład na śniadaniowej bułce lub z chlebem pita podczas grilla. Aby nadać mu nowy smak, dodaj posiekane oliwki lub drobno pokrojoną paprykę.

Składniki:

  • 200 g fety,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka świeżej pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od pokruszenia fety i wyciśnięcia czosnku.
  2. W misce wymieszaj te składniki z oliwą, sokiem z cytryny i jogurtem.
  3. Jeśli wolisz gładką konsystencję, użyj blendera. Dla bardziej ziarnistej struktury wystarczy rozgnieść składniki widelcem.
  4. Na koniec dodaj świeże zioła i dopraw do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam