Nie wiejski czy fromage. Po prostu zrób ten domowy miks na kanapki w kilka minut

Nie musisz wybierać między klasycznym wiejskim a delikatnym fromage. W kilka minut możesz przygotować w domu idealny miks na kanapki z fetą w roli głównej – kremowy, pełen smaku i dokładnie taki, jak lubisz.

Smarowidło z fety na kanapki przygotujesz w kilka minutSmarowidło z fety na kanapki przygotujesz w kilka minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Ser feta to nie tylko klasyczny dodatek do sałatek. Jego kremowa, lekko słona konsystencja świetnie sprawdza się także w ciepłych daniach – od zapiekanek po omlety. Można go kruszyć na pasty do kanapek, nadzienia do warzyw czy tart, a nawet wykorzystać w słodkich przepisach, np. w sernikach lub ciastach filo. Feta dodaje potrawom wyrazistego smaku i przyjemnej tekstury.

Nieoczywiste zastosowania fety to również pizze i quiche, gdzie jej słony akcent doskonale równoważy inne składniki. Świetnie komponuje się z pomidorami, oliwkami, ziołami, a nawet owocami, tj. arbuzem czy figami. Feta wspaniale wzbogaca także makarony i risotta, nadając im charakteru bez zbędnego wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Przepis na smarowidło z fety na kanapki

Pastę z sera feta można podawać od razu, na przykład na śniadaniowej bułce lub z chlebem pita podczas grilla. Aby nadać mu nowy smak, dodaj posiekane oliwki lub drobno pokrojoną paprykę.

Składniki:

  • 200 g fety,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka świeżej pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od pokruszenia fety i wyciśnięcia czosnku.
  2. W misce wymieszaj te składniki z oliwą, sokiem z cytryny i jogurtem.
  3. Jeśli wolisz gładką konsystencję, użyj blendera. Dla bardziej ziarnistej struktury wystarczy rozgnieść składniki widelcem.
  4. Na koniec dodaj świeże zioła i dopraw do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇