Nie wiejski czy fromage. Po prostu zrób ten domowy miks na kanapki w kilka minut

Nie musisz wybierać między klasycznym wiejskim a delikatnym fromage. W kilka minut możesz przygotować w domu idealny miks na kanapki z fetą w roli głównej – kremowy, pełen smaku i dokładnie taki, jak lubisz.

Smarowidło z fety na kanapki przygotujesz w kilka minutSmarowidło z fety na kanapki przygotujesz w kilka minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Ser feta to nie tylko klasyczny dodatek do sałatek. Jego kremowa, lekko słona konsystencja świetnie sprawdza się także w ciepłych daniach – od zapiekanek po omlety. Można go kruszyć na pasty do kanapek, nadzienia do warzyw czy tart, a nawet wykorzystać w słodkich przepisach, np. w sernikach lub ciastach filo. Feta dodaje potrawom wyrazistego smaku i przyjemnej tekstury.

Nieoczywiste zastosowania fety to również pizze i quiche, gdzie jej słony akcent doskonale równoważy inne składniki. Świetnie komponuje się z pomidorami, oliwkami, ziołami, a nawet owocami, tj. arbuzem czy figami. Feta wspaniale wzbogaca także makarony i risotta, nadając im charakteru bez zbędnego wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Przepis na smarowidło z fety na kanapki

Pastę z sera feta można podawać od razu, na przykład na śniadaniowej bułce lub z chlebem pita podczas grilla. Aby nadać mu nowy smak, dodaj posiekane oliwki lub drobno pokrojoną paprykę.

Składniki:

  • 200 g fety,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka świeżej pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od pokruszenia fety i wyciśnięcia czosnku.
  2. W misce wymieszaj te składniki z oliwą, sokiem z cytryny i jogurtem.
  3. Jeśli wolisz gładką konsystencję, użyj blendera. Dla bardziej ziarnistej struktury wystarczy rozgnieść składniki widelcem.
  4. Na koniec dodaj świeże zioła i dopraw do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników