Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza

Lekko kwaśna, delikatnie słodka i niezwykle chrupiąca surówka z kiszonej kapusty to mój ulubiony dodatek do obiadu. Zazwyczaj przygotowuję ją bez oleju, korzystając z przepisu mojej babci. Chociaż niektórym taka zmiana może wydawać się nietypowa, zapewniam, że to zmiana na lepsze.

Surówka z kiszonej kapusty to zawsze dobry dodatek do obiadu Surówka z kiszonej kapusty to zawsze dobry dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Taka surówka jest idealnym dodatkiem do obiadu, nie tylko w zimowe dni. Kiszona kapusta już sama w sobie jest bogatym źródłem witaminy C, która wspiera odporność, poprawia trawienie i kondycję skóry. Istnieje wiele wariantów surówki z kiszonej kapusty, ale ta wersja, znaleziona w notatniku babci, jest moją ulubioną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Nietypowy składnik w surówce z kiszonej kapusty

W moim domu surówka z kiszonej kapusty często gości na stole. Często przygotowuję ją z przepisu babci, która zamiast oleju dodawała kwaśną śmietanę. Takie połączenie może wydawać się dziwne, ale smakuje wyśmienicie.

Głównym składnikiem surówki jest kapusta kiszona. Babcia zawsze ma zapas kiszonek w piwnicy, ale jeśli kupujesz ją w sklepie, zwróć uwagę na to, aby wybrać kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Ta druga, choć łudząco podobna, zawiera chemiczne dodatki przyspieszające proces kiszenia.

Babcia dodaje do surówki marchewkę i jabłko, które równoważą kwasowość śmietany i kapusty. Niektórzy dodają też cebulę, aby nadać surówce intensywniejszego smaku. Świeże zioła, takie jak pietruszka czy koperek, doskonale komponują się z resztą składników.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty ze śmietaną

Kapustę możesz wcześniej przepłukać i odcisnąć z wody, aby była delikatniejsza w smaku.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki śmietany 12 proc.,
  • pół pęczka natki pietruszki, koperek lub szczypiorek,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj kapustę kiszoną.
  2. Obierz marchewkę i jabłko, a następnie zetrzyj na tarce o grubych lub drobnych oczkach (tak, jak lubisz). Posiekaj drobno natkę pietruszki lub inny ziołowy dodatek
  3. Dodaj śmietanę i przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze