Skórka z arbuza nigdy nie powinna znaleźć się w śmieciach. Jest niezwykle cenna

Arbuzy to pyszne owoce, które odznaczają się wyjątkowo dużymi rozmiarami. Zazwyczaj po zjedzeniu słodkiego, czerwonego miąższu, wyrzucamy ich skórkę. Okazuje się, że ta niedoceniana część owocu ma wiele ciekawych zastosowań. Poniżej podpowiadamy, jak praktycznie wykorzystać skórkę arbuza.

ObrazekNie wyrzucaj skórki z arbuza - możesz ją w niezwykły sposób wykorzystać - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Arbuzy - owoce pełne witamin

Obrazek
Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Latem często sięgamy po arbuzy. Składają się one aż w 93 % z wody. W związku z tym, podczas uciążliwych upałów, owoce te, przynoszą nam orzeźwienie. Poza tym nie każdy z nas wie, że arbuzy bogate są w witaminy z grupy A, B oraz E. Dodatkowo stanowią świetnie źródło takich soli mineralnych jak potas, żelazo, czy magnez.

Zazwyczaj jemy słodki, czerwony miąższ arbuza. Natomiast skórka owocu ląduje w koszu. To duży błąd! Okazuje się, że wewnętrzna, jasnozieloną część skórki skrywa w sobie wiele cennych składników. Ze względu na obecność m.in. pestycydów na zielonej zewnętrznej części skórki, nie zaleca się jej spożywać. W takiej sytuacji należy ją odkroić od wewnętrznej części skórki.

Jak wykorzystać skórkę z arbuza?

Obrazek
Skórka z arbuza - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Dodaj do koktajli

Skórka świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli lub smoothies. Znajduje się w niej wiele cennych składników, takich jak potas, czy witaminy z grupy B i C. Poza tym w jej skład wchodzi cytrulina. Aminokwas ten obniża ciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mięśni.

  • Dodaj do sałatek

Jeśli nie przepadasz za koktajlami, dodaj pokrojoną skórkę do sałatki. Świetnie sprawdzi się zarówno w przypadku sałatek owocowych, jak i warzywnych.

  • Zrób maseczkę

Maseczka ze skórki z arbuza rewelacyjnie nawilży twoją twarz. Wystarczy, że zdejmiejsz cienką, zieloną warstwę zewnętrzną skórki. Natomiast jej resztę zmielisz na gładką masę. Następnie nakładaj maseczkę na uprzednio oczyszczoną twarz. Po 30 minutach zmyj ją zimną wodą.

  • Zrób wywar

Jeśli walczysz z rozstrojem żołądka, ugotuj dla siebie wywar ze skórki arbuza. Aby to zrobić, przygotuj 100g tego składnika i jeden litr wody. Jasnozieloną, wewnętrzną część skórki gotuj przez około 30 minut w wodzie. Po tym czasie odstaw wywar na około godzinę. Następnie przecedź płyn i pij dwa razy dziennie po pół szklanki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować torcik na zimno przypominający arbuza krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej