PoradySkórka z arbuza nigdy nie powinna znaleźć się w śmieciach. Jest niezwykle cenna

Skórka z arbuza nigdy nie powinna znaleźć się w śmieciach. Jest niezwykle cenna

Nie wyrzucaj skórki z arbuza - możesz ją w niezwykły sposób wykorzystać - Pyszności; Foto: Canva.com
Nie wyrzucaj skórki z arbuza - możesz ją w niezwykły sposób wykorzystać - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

23.07.2022 19:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Arbuzy to pyszne owoce, które odznaczają się wyjątkowo dużymi rozmiarami. Zazwyczaj po zjedzeniu słodkiego, czerwonego miąższu, wyrzucamy ich skórkę. Okazuje się, że ta niedoceniana część owocu ma wiele ciekawych zastosowań. Poniżej podpowiadamy, jak praktycznie wykorzystać skórkę arbuza.

Arbuzy - owoce pełne witamin

Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Latem często sięgamy po arbuzy. Składają się one aż w 93 % z wody. W związku z tym, podczas uciążliwych upałów, owoce te, przynoszą nam orzeźwienie. Poza tym nie każdy z nas wie, że arbuzy bogate są w witaminy z grupy A, B oraz E. Dodatkowo stanowią świetnie źródło takich soli mineralnych jak potas, żelazo, czy magnez.

Zazwyczaj jemy słodki, czerwony miąższ arbuza. Natomiast skórka owocu ląduje w koszu. To duży błąd! Okazuje się, że wewnętrzna, jasnozieloną część skórki skrywa w sobie wiele cennych składników. Ze względu na obecność m.in. pestycydów na zielonej zewnętrznej części skórki, nie zaleca się jej spożywać. W takiej sytuacji należy ją odkroić od wewnętrznej części skórki.

Jak wykorzystać skórkę z arbuza?

Skórka z arbuza - Pyszności; Foto: Canva.com
Skórka z arbuza - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Dodaj do koktajli

Skórka świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli lub smoothies. Znajduje się w niej wiele cennych składników, takich jak potas, czy witaminy z grupy B i C. Poza tym w jej skład wchodzi cytrulina. Aminokwas ten obniża ciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mięśni.

  • Dodaj do sałatek

Jeśli nie przepadasz za koktajlami, dodaj pokrojoną skórkę do sałatki. Świetnie sprawdzi się zarówno w przypadku sałatek owocowych, jak i warzywnych.

  • Zrób maseczkę

Maseczka ze skórki z arbuza rewelacyjnie nawilży twoją twarz. Wystarczy, że zdejmiejsz cienką, zieloną warstwę zewnętrzną skórki. Natomiast jej resztę zmielisz na gładką masę. Następnie nakładaj maseczkę na uprzednio oczyszczoną twarz. Po 30 minutach zmyj ją zimną wodą.

  • Zrób wywar

Jeśli walczysz z rozstrojem żołądka, ugotuj dla siebie wywar ze skórki arbuza. Aby to zrobić, przygotuj 100g tego składnika i jeden litr wody. Jasnozieloną, wewnętrzną część skórki gotuj przez około 30 minut w wodzie. Po tym czasie odstaw wywar na około godzinę. Następnie przecedź płyn i pij dwa razy dziennie po pół szklanki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować torcik na zimno przypominający arbuza krok po kroku.