Skórka z arbuza nigdy nie powinna znaleźć się w śmieciach. Jest niezwykle cenna
Arbuzy to pyszne owoce, które odznaczają się wyjątkowo dużymi rozmiarami. Zazwyczaj po zjedzeniu słodkiego, czerwonego miąższu, wyrzucamy ich skórkę. Okazuje się, że ta niedoceniana część owocu ma wiele ciekawych zastosowań. Poniżej podpowiadamy, jak praktycznie wykorzystać skórkę arbuza.
23.07.2022 19:15
Arbuzy - owoce pełne witamin
Latem często sięgamy po arbuzy. Składają się one aż w 93 % z wody. W związku z tym, podczas uciążliwych upałów, owoce te, przynoszą nam orzeźwienie. Poza tym nie każdy z nas wie, że arbuzy bogate są w witaminy z grupy A, B oraz E. Dodatkowo stanowią świetnie źródło takich soli mineralnych jak potas, żelazo, czy magnez.
Zazwyczaj jemy słodki, czerwony miąższ arbuza. Natomiast skórka owocu ląduje w koszu. To duży błąd! Okazuje się, że wewnętrzna, jasnozieloną część skórki skrywa w sobie wiele cennych składników. Ze względu na obecność m.in. pestycydów na zielonej zewnętrznej części skórki, nie zaleca się jej spożywać. W takiej sytuacji należy ją odkroić od wewnętrznej części skórki.
Jak wykorzystać skórkę z arbuza?
- Dodaj do koktajli
Skórka świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli lub smoothies. Znajduje się w niej wiele cennych składników, takich jak potas, czy witaminy z grupy B i C. Poza tym w jej skład wchodzi cytrulina. Aminokwas ten obniża ciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mięśni.
- Dodaj do sałatek
Jeśli nie przepadasz za koktajlami, dodaj pokrojoną skórkę do sałatki. Świetnie sprawdzi się zarówno w przypadku sałatek owocowych, jak i warzywnych.
- Zrób maseczkę
Maseczka ze skórki z arbuza rewelacyjnie nawilży twoją twarz. Wystarczy, że zdejmiejsz cienką, zieloną warstwę zewnętrzną skórki. Natomiast jej resztę zmielisz na gładką masę. Następnie nakładaj maseczkę na uprzednio oczyszczoną twarz. Po 30 minutach zmyj ją zimną wodą.
- Zrób wywar
Jeśli walczysz z rozstrojem żołądka, ugotuj dla siebie wywar ze skórki arbuza. Aby to zrobić, przygotuj 100g tego składnika i jeden litr wody. Jasnozieloną, wewnętrzną część skórki gotuj przez około 30 minut w wodzie. Po tym czasie odstaw wywar na około godzinę. Następnie przecedź płyn i pij dwa razy dziennie po pół szklanki.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować torcik na zimno przypominający arbuza krok po kroku.