Nie zostanie nawet okruszek. Banalnie proste, bajecznie smaczne
Masz ochotę na coś słodkiego, ale lodówka świeci pustkami? Wypróbuj prosty przepis na ciasto z masą z budyniu i galaretki. Lista składników jest krótka. W pół godziny możesz wyczarować szybki deser dla całej rodziny lub niespodziewanych gości. To ciacho jest tak pyszne, że nie zostanie nawet okruszek. Przekonaj się sam.
31.01.2023 14:00
Jak przekonuje Diana, autorka bloga Di bloguje, ciasto z masą z budyniu i galaretki doskonale smakuje i sprawdza się na każdą okazję. Masa z budyniu i galaretki jest rewelacyjna, ponieważ nie jest przesłodzona i posiada lekką, ale bardzo stabilną konsystencję. Ciasto jest przepyszne i naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, a składniki kosztują grosze. Za kilka złotych macie całą blaszkę domowego ciasta. Na dodatek ciasto z masą z budyniu i galaretki bardzo efektownie prezentuje się na stole. Koniecznie skorzystajcie z przepisu i sami się przekonajcie, że to ciasto okaże się hitem!
Na blogu Di bloguje znajdziecie także przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego.
Ciasto z masą z budyniu i galaretki - przepis
Biszkopt:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Masa:
- 3,5 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru)
- 2 galaretki (np. malinowe)
Opcjonalnie:
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Jak przygotować ciasto z masą z budyniu i galaretki? Zacznij od upieczenia biszkoptu. Oddziel białka od żółtek. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier i dodawaj po 1 żółtku. Na samym końcu delikatnie oraz partiami wmieszaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Proszek budyniowy dokładnie wymieszaj w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj, a następnie połącz z rozpuszczonymi budyniami. Całość zagotuj, energicznie mieszając. Budyń powinien posiadać gładką i gęstą konsystencję.
Następnie stopniowo dodawaj galaretki w proszku, które należy porządnie wymieszać, aby nie było żadnych gródek. Masę odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Delikatnie ostudzoną masę przelej na biszkopt i wyrównaj. Na tym etapie wierzch możesz posmarować polewą. Całość po ostygnięciu wstaw do lodówki, aby masa całkowicie stężała. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz świetny przepis na fit sernik kinder bueno: