Niebiańsko pyszny migdałowiec bez pieczenia z przepisu siostry Anastazji
Proste i pyszne ciasto bez pieczenia na krakersach i herbatnikach. Migdałowiec z przepisu uwielbianej siostry Anastazji pokochasz od pierwszego kęsa. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a warstwowe ciasto błyskawicznie znika z talerzy.
19.09.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:10
Ciasto siostry Anastazji
Siostra Anastazja od lat z powodzeniem wydaje książki z przepisami oraz dzieli się nimi w sieci. Są one proste, z dostępnych składników i przede wszystkim- naprawdę smaczne. Na szczególną uwagę zasługują słodkości. Dziś postanowiliśmy przetestować w naszej kuchni przepis na migdałowiec bez pieczenia. Masa budyniowa i krówkowa przekładana herbatnikami i solonymi krakersami to połączenie, które pokochaliśmy od pierwszego kęsa.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Migdałowiec bez pieczenia
Składniki:
Masa:
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
650 ml mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie herbatników
1 opakowanie krakersów
1 puszka masy krówkowej
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowanie:
Mleko (1,5 szklanki) wlej do garnka i wymieszaj razem z budyniem śmietankowym, cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i pszenną oraz jajkiem. Ustaw garnek na palniku i podgrzej w nim 650 ml mleka. Następnie dodaj masło i rozpuść. Wlej przygotowaną masę z mąką oraz budyniem i gotuj całość, aż krem zgęstnieje. Odstaw masę budyniową do wystudzenia.
Prostokątną blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż warstwę z herbatników i rozprowadź na niej część kremu budyniowego.
Następnie wyłóż warstwę solonych krakersów i przykryj ją masą krówkową. Jeśli chcesz, żeby masa łatwiej się rozprowadzała- wstaw wcześniej puszkę na chwilę do gorącej wody. Na górze ponownie ułóż warstwę krakersową.
W misce ubij śmietankę 30% wraz z cukrem pudrem. Bitą śmietanę wyłóż na krakersy i równomiernie rozprowadź. Posyp całość płatkami migdałów. Możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni, aby uzyskały więcej aromatu i smaku.
Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Herbatniki i krakersy pod wpływem masy staną się miękkie i z łatwością je pokroisz.
Smacznego!