Niebiańsko pyszny migdałowiec bez pieczenia z przepisu siostry Anastazji

Proste i pyszne ciasto bez pieczenia na krakersach i herbatnikach. Migdałowiec z przepisu uwielbianej siostry Anastazji pokochasz od pierwszego kęsa. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a warstwowe ciasto błyskawicznie znika z talerzy.

Migdałowiec- PysznościMigdałowiec- Pyszności
Ewa

Ciasto siostry Anastazji

Siostra Anastazja od lat z powodzeniem wydaje książki z przepisami oraz dzieli się nimi w sieci. Są one proste, z dostępnych składników i przede wszystkim- naprawdę smaczne. Na szczególną uwagę zasługują słodkości. Dziś postanowiliśmy przetestować w naszej kuchni przepis na migdałowiec bez pieczenia. Masa budyniowa i krówkowa przekładana herbatnikami i solonymi krakersami to połączenie, które pokochaliśmy od pierwszego kęsa.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Migdałowiec bez pieczenia

Składniki:

Masa:

1,5 szklanki mleka

1 szklanka mąki pszennej

1 budyń śmietankowy

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

650 ml mleka

200 g masła

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie herbatników

1 opakowanie krakersów

1 puszka masy krówkowej

500 ml śmietanki 30%

4 łyżki cukru pudru

100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowanie:

Mleko (1,5 szklanki) wlej do garnka i wymieszaj razem z budyniem śmietankowym, cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i pszenną oraz jajkiem. Ustaw garnek na palniku i podgrzej w nim 650 ml mleka. Następnie dodaj masło i rozpuść. Wlej przygotowaną masę z mąką oraz budyniem i gotuj całość, aż krem zgęstnieje. Odstaw masę budyniową do wystudzenia.

Migdałowiec- Pyszności
Migdałowiec- Pyszności

Prostokątną blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż warstwę z herbatników i rozprowadź na niej część kremu budyniowego.

Migdałowiec- Pyszności
Migdałowiec- Pyszności

Następnie wyłóż warstwę solonych krakersów i przykryj ją masą krówkową. Jeśli chcesz, żeby masa łatwiej się rozprowadzała- wstaw wcześniej puszkę na chwilę do gorącej wody. Na górze ponownie ułóż warstwę krakersową.

Migdałowiec- Pyszności
Migdałowiec- Pyszności

W misce ubij śmietankę 30% wraz z cukrem pudrem. Bitą śmietanę wyłóż na krakersy i równomiernie rozprowadź. Posyp całość płatkami migdałów. Możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni, aby uzyskały więcej aromatu i smaku.

Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny.

Migdałowiec- Pyszności
Migdałowiec- Pyszności

Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Herbatniki i krakersy pod wpływem masy staną się miękkie i z łatwością je pokroisz.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi