NewsyNiemal każdy myśli, że to jeżyna. W rzeczywistości ten owoc jest jeszcze zdrowszy

Niemal każdy myśli, że to jeżyna. W rzeczywistości ten owoc jest jeszcze zdrowszy

Morwa czarna nie bez powodu jest tak często mylona z jeżyną. Owoce są bardzo do siebie podobne. Okazuje się jednak, że morwa jest o wiele zdrowsza od jeżyn. Jakie bogactwo składników w sobie zawiera? Odpowiadamy.

Adobe Stock
Adobe Stock

30.07.2023 | aktual.: 30.07.2023 07:51

Morwa czarna nie jest zbyt popularna w Polsce. Ma jednak wiele cennych właściwości, więc zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Jest też o wiele lepsza w smaku od morwy białej. Jakie ma właściwości zdrowotne? Podpowiadamy.

Morwa czarna często jest mylona z jeżyną. Jest super zdrowa

Świeża morwa pojawia się na targach warzyw i owoców na przełomie lipca i sierpnia. Takie okazy należą jednak do rzadkości. Zazwyczaj jesteśmy zdani sami na siebie. Warto wypatrywać drzew morwy i owoców.

Morwa czarna ma wiele zalet. Bardzo często wykorzystywana jest w ziołolecznictwie i farmakologii. Z jej liści można wyczarować herbatę i różne napary. Takie napoje mają pozytywny wpływ na układ trawienny i moczowy człowieka. Pobudzają też krążenie i wspomagają leczenie nadciśnienia. Wiele osób stosowało z pewnością syrop z morwy czarnej, który jest świetnym środkiem wykrztuśnym, napotnym oraz wykazuje działania przeciwbakteryjnie przy infekcjach dróg oddechowych, więc doskonale radzi sobie z przeziębieniami.

Owoc morwy jest z kolei świetnym źródłem wpływającej na kondycję wzroku witaminy A, regulującego trawienie błonnika, czy przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed niepożądanymi zmianami. Dostarcza też sporej ilości witamin z grupy B oraz wzmacniającej odporność witaminy C. Zawiera także flawonoidy, które poprawiają metabolizm.

Mając możliwość zdobycia świeżych owoców morwy, warto rozważyć zrobienie dżemów, soków czy kompotów. Sprawdzą się równie doskonale jako składnik ciast i deserów. Można również zasuszyć liście i owoce, by wykorzystać je do naparów. Szczególnie obłędnie smakują jesienią i zimą. Gwarantujemy, że będziecie zaskoczeni smakiem i właściwościami.

Morwa jest mylona z jeżyną. Fot. Pixabay
Morwa jest mylona z jeżyną. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie