Niemal każdy myśli, że to jeżyna. W rzeczywistości ten owoc jest jeszcze zdrowszy
Morwa czarna nie bez powodu jest tak często mylona z jeżyną. Owoce są bardzo do siebie podobne. Okazuje się jednak, że morwa jest o wiele zdrowsza od jeżyn. Jakie bogactwo składników w sobie zawiera? Odpowiadamy.
30.07.2023 | aktual.: 30.07.2023 07:51
Morwa czarna nie jest zbyt popularna w Polsce. Ma jednak wiele cennych właściwości, więc zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Jest też o wiele lepsza w smaku od morwy białej. Jakie ma właściwości zdrowotne? Podpowiadamy.
Morwa czarna często jest mylona z jeżyną. Jest super zdrowa
Świeża morwa pojawia się na targach warzyw i owoców na przełomie lipca i sierpnia. Takie okazy należą jednak do rzadkości. Zazwyczaj jesteśmy zdani sami na siebie. Warto wypatrywać drzew morwy i owoców.
Sprawdź także: Najgorszy błąd przy kiszeniu ogórków. Popełnisz go i zimną na pewno wyrzucisz cały słoik
Morwa czarna ma wiele zalet. Bardzo często wykorzystywana jest w ziołolecznictwie i farmakologii. Z jej liści można wyczarować herbatę i różne napary. Takie napoje mają pozytywny wpływ na układ trawienny i moczowy człowieka. Pobudzają też krążenie i wspomagają leczenie nadciśnienia. Wiele osób stosowało z pewnością syrop z morwy czarnej, który jest świetnym środkiem wykrztuśnym, napotnym oraz wykazuje działania przeciwbakteryjnie przy infekcjach dróg oddechowych, więc doskonale radzi sobie z przeziębieniami.
Owoc morwy jest z kolei świetnym źródłem wpływającej na kondycję wzroku witaminy A, regulującego trawienie błonnika, czy przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed niepożądanymi zmianami. Dostarcza też sporej ilości witamin z grupy B oraz wzmacniającej odporność witaminy C. Zawiera także flawonoidy, które poprawiają metabolizm.
Czytaj również: Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść garściami
Mając możliwość zdobycia świeżych owoców morwy, warto rozważyć zrobienie dżemów, soków czy kompotów. Sprawdzą się równie doskonale jako składnik ciast i deserów. Można również zasuszyć liście i owoce, by wykorzystać je do naparów. Szczególnie obłędnie smakują jesienią i zimą. Gwarantujemy, że będziecie zaskoczeni smakiem i właściwościami.