Użyj go zamiast twarogu podczas robienia klusek leniwych. Wyjdą o niebo delikatniejsze i lepsze

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kluski leniwe należą do kategorii dań, które lubimy przygotowywać, gdy mamy ochotę na coś bezmięsnego. Przepis na nie zazwyczaj wygląda podobnie, jednak są pewne receptury, dzięki którym mogą stać się lepsze i to o niebo lepsze. Poznaj wyjątkowy przepis na to popularne danie!

ObrazekKluski leniwe - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kluski leniwe - tradycyjny smak, który kochamy od lat!

Warto podkreślić, że kluski leniwe stanowią pewnego rodzaju alternatywę dla pierogów ruskich. Są przede wszystkim dużo łatwiejsze w przygotowaniu, a równie smaczne. Należą do kategorii tych dań, które chętnie przygotowywały nasze babcie i mamy. Receptura zazwyczaj była taka sama, jednak z biegiem lat pojawiają się pewnego rodzaju "wariacje" na ten temat. Co powiesz na kluski w nieco innym wydaniu? Dzięki tej recepturze staną się wyjątkowo delikatne, a podane z kultowym dodatkiem, będą smakować najlepiej. Przekonajcie się sami!

Obrazek
Przygotowanie klusków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować kluski leniwe z dodatkiem nietypowego składnika?

Lubisz eksperymenty w kuchni? To dobrze się składa. Ta receptura na kluski jest dużo prostsza, a ich smak zachwyca. Z powodzeniem możesz je zjeść na śniadanie lub na obiad. Do przygotowania potrzebnych Ci będzie tylko 5 składników.

Składniki:

  • jajko
  • 100 g serka wiejskiego
  • łyżeczka cukru
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • aromat waniliowy.

Sposób przygotowania:

Gotowi na nietypowe kluski leniwe? Proszę bardzo! Serek wiejski należy wymieszać z cukrem i jajkiem i następnie dodać mąkę i kilka kropel aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie mieszamy i przystępujemy do ich gotowania. Zagotowujemy wodę w garnku i kładziemy na niej łyżką - porcję ciasta. Kluski gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Po tym czasie przekładamy do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami. A skoro o dodatkach mowa, to najlepiej sprawdzi się tu bułka tarta podsmażona na maśle.

Obrazek
Kluski - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

W tym celu, bułkę tartą wsypujemy na patelnię lub do rondelka i stawiamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Dodajemy masło i czekamy aż się roztopi. Następnie należy polać nasze kluski leniwe tym dodatkiem. Smakują obłędnie. Smacznego!

Skoro ma być leniwie, to na pewno zainteresuje Cię przepis na ciasto Leniwiec. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej