Użyj go zamiast twarogu podczas robienia klusek leniwych. Wyjdą o niebo delikatniejsze i lepsze

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kluski leniwe należą do kategorii dań, które lubimy przygotowywać, gdy mamy ochotę na coś bezmięsnego. Przepis na nie zazwyczaj wygląda podobnie, jednak są pewne receptury, dzięki którym mogą stać się lepsze i to o niebo lepsze. Poznaj wyjątkowy przepis na to popularne danie!

ObrazekKluski leniwe - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kluski leniwe - tradycyjny smak, który kochamy od lat!

Warto podkreślić, że kluski leniwe stanowią pewnego rodzaju alternatywę dla pierogów ruskich. Są przede wszystkim dużo łatwiejsze w przygotowaniu, a równie smaczne. Należą do kategorii tych dań, które chętnie przygotowywały nasze babcie i mamy. Receptura zazwyczaj była taka sama, jednak z biegiem lat pojawiają się pewnego rodzaju "wariacje" na ten temat. Co powiesz na kluski w nieco innym wydaniu? Dzięki tej recepturze staną się wyjątkowo delikatne, a podane z kultowym dodatkiem, będą smakować najlepiej. Przekonajcie się sami!

Obrazek
Przygotowanie klusków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować kluski leniwe z dodatkiem nietypowego składnika?

Lubisz eksperymenty w kuchni? To dobrze się składa. Ta receptura na kluski jest dużo prostsza, a ich smak zachwyca. Z powodzeniem możesz je zjeść na śniadanie lub na obiad. Do przygotowania potrzebnych Ci będzie tylko 5 składników.

Składniki:

  • jajko
  • 100 g serka wiejskiego
  • łyżeczka cukru
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • aromat waniliowy.

Sposób przygotowania:

Gotowi na nietypowe kluski leniwe? Proszę bardzo! Serek wiejski należy wymieszać z cukrem i jajkiem i następnie dodać mąkę i kilka kropel aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie mieszamy i przystępujemy do ich gotowania. Zagotowujemy wodę w garnku i kładziemy na niej łyżką - porcję ciasta. Kluski gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Po tym czasie przekładamy do miseczki i podajemy z ulubionymi dodatkami. A skoro o dodatkach mowa, to najlepiej sprawdzi się tu bułka tarta podsmażona na maśle.

Obrazek
Kluski - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

W tym celu, bułkę tartą wsypujemy na patelnię lub do rondelka i stawiamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Dodajemy masło i czekamy aż się roztopi. Następnie należy polać nasze kluski leniwe tym dodatkiem. Smakują obłędnie. Smacznego!

Skoro ma być leniwie, to na pewno zainteresuje Cię przepis na ciasto Leniwiec. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀