12 nietypowych połączeń smaków, które zdecydowanie zasługują na gwiazdkę Michelin
Czasami niektóre połączenia smaków mogą brzmieć dziwnie, ale w rezultacie dają naprawdę smaczny efekt!
Łącznie smaków tak, aby razem tworzyły idealną kompozycję to niemała sztuka. Restauratorzy posiadający gwiazdkę Michelin opanowali ją do perfekcji. Wydawane przez francuskie przedsiębiorstwo odznaczenie, to znak wysokiej jakości na całym świecie. W Polsce tą nagrodą szczycić się mogą trzy restauracje.
Nie każdy z nas musi być restauratorem z gwiazdką Michelin na koncie. Czasami domowe eksperymenty przynoszą niesamowite rezultaty i sami sobie możemy nadać takie odznaczenie. No bo przecież- kto nam zabroni? ;)
#1 Kanapka z masłem i arbuzem
Zmrożony arbuz, kanapka z prawdziwym masłem i solą, a do tego kromka świeżego chleba. Może i brzmi dziwnie, ale wbrew pozorom to całkiem smaczne połączenie. Chociaż nie spodziewamy się już fali upałów to warto zapamiętać ten sposób. Smakuje jak lody :)
#2 Kukurydza z serem i limonkową solą
Sezon na kukurydzę jest krótki, więc warto z niego w pełni korzystać. Prosta przekąska: kukurydza posmarowana majonezem, zawinięta w ser i posypana mieszanką chilli, skórki limonki i soli. Jednocześnie słodka i pikantna, po prostu idealna przekąska
#3 Frytki z lodami
#4 Ser z miodem i kawą
Połączenie to pierwszy pokazał Jamie Oliver. Kawałki sera polej miodem i posyp niewielka ilością kawy. Bardzo ciekawe połączenie smaków, które daje prawdziwą eksplozję na języku.
#5 Grillowany bakłażan z czekoladą
Próbowaliśmy- jest niezłe! Kawałki bakłażana zgrilluj tak, że stracą swoją wodę. Polej rozpuszczoną czekoladą i gotowe. Zawsze można przemycić trochę warzyw do swojej diety ;)
#6 Waniliowe lody z oliwą i solą
Kelnerka nalegała, żeby autor zdjęcia koniecznie spróbował tego deseru z ich karty, więc w tym szaleństwie musiała być jakaś metoda. Idealnie kremowy deser, rozpływający się w ustach. Poza tym, naprawdę łatwo przygotować go samemu w domu!
#7 Orzech włoski, feta i bazylia
Idealna przekąska na jednego kęsa. A do tego banalnie prosta w przygotowaniu! Wystarczy, że na liści bazylii położysz trochę fety i na górze ułożysz połówkę włoskiego orzecha. Idealnie chrupiące, kremowe i ziołowe w jedynym.
#8 Dynia z mięsem, jogurtem i miętą
Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc na lokalnych ryneczkach pojawiać zaczną się dynie. A może zamiast klasycznego, pysznego kremu wyczarujesz z niej coś innego?
Karmelizowane i grillowanego plasterki dyni z mięsnym sosem i jogurtem z dodatkiem mięty? Brzmi naprawdę smakowicie!
#9 Ser i skondensowane mleko
Kawałek sera zanurz w skondensowanym mleku. Po prostu. Uwierz nam, nie pożałujesz!
#10 Bekon i wiśnie
Połączenie mięs i owoców to nic nowego. Ale czy próbowałeś kiedyś połączyć bekon z kandyzowanymi wiśniami? Wystarczy, że zawiniesz owoc w plasterek bekonu i wrzucisz do piekarnika, aż mięso się zarumieni. Szybkie kąski na imprezę gotowe!
#11 Burger z masłem orzechowym
Chociaż masło orzechowe kojarzy nam się głównie z opcją deserową, to naprawdę świetnie zagra jako dodatek do burgera. Sprawdzi się zarówno w towarzystwie świeżych warzyw, jak i ostrego sosu czy też pikli.
#12 Kanapka z masłem i cukrem
Kultowe połączenie, które chyba większość z nas kojarzy z dzieciństwa. Prosty, kryzysowy deser: pajda chleba z dobrym masłem, posypana cukrem. Ciekawe, czy nasze dzieci będą znały ten przysmak :)