12 nietypowych połączeń smaków, które zdecydowanie zasługują na gwiazdkę Michelin

Czasami niektóre połączenia smaków mogą brzmieć dziwnie, ale w rezultacie dają naprawdę smaczny efekt!

Obrazek
Ewa

Łącznie smaków tak, aby razem tworzyły idealną kompozycję to niemała sztuka. Restauratorzy posiadający gwiazdkę Michelin opanowali ją do perfekcji. Wydawane przez francuskie przedsiębiorstwo odznaczenie, to znak wysokiej jakości na całym świecie. W Polsce tą nagrodą szczycić się mogą trzy restauracje.

Nie każdy z nas musi być restauratorem z gwiazdką Michelin na koncie. Czasami domowe eksperymenty przynoszą niesamowite rezultaty i sami sobie możemy nadać takie odznaczenie. No bo przecież- kto nam zabroni? ;)

#1 Kanapka z masłem i arbuzem

Zmrożony arbuz, kanapka z prawdziwym masłem i solą, a do tego kromka świeżego chleba. Może i brzmi dziwnie, ale wbrew pozorom to całkiem smaczne połączenie. Chociaż nie spodziewamy się już fali upałów to warto zapamiętać ten sposób. Smakuje jak lody :)

Obrazek

#2 Kukurydza z serem i limonkową solą

Sezon na kukurydzę jest krótki, więc warto z niego w pełni korzystać. Prosta przekąska: kukurydza posmarowana majonezem, zawinięta w ser i posypana mieszanką chilli, skórki limonki i soli. Jednocześnie słodka i pikantna, po prostu idealna przekąska

Obrazek

#3 Frytki z lodami

Mój współlokator wrócił ze swoim zamówieniem. Zapytałem, czy macza frytki w lodach. Spojrzał na mnie zniesmaczony, ale namówiłem go, żeby spróbował. Teraz ciągle się pyta, skąd wzięła się moja mądrość FhaeShine / Reddit
Obrazek

#4 Ser z miodem i kawą

Połączenie to pierwszy pokazał Jamie Oliver. Kawałki sera polej miodem i posyp niewielka ilością kawy. Bardzo ciekawe połączenie smaków, które daje prawdziwą eksplozję na języku.

Obrazek

#5 Grillowany bakłażan z czekoladą

Próbowaliśmy- jest niezłe! Kawałki bakłażana zgrilluj tak, że stracą swoją wodę. Polej rozpuszczoną czekoladą i gotowe. Zawsze można przemycić trochę warzyw do swojej diety ;)

Obrazek

#6 Waniliowe lody z oliwą i solą

Kelnerka nalegała, żeby autor zdjęcia koniecznie spróbował tego deseru z ich karty, więc w tym szaleństwie musiała być jakaś metoda. Idealnie kremowy deser, rozpływający się w ustach. Poza tym, naprawdę łatwo przygotować go samemu w domu!

Obrazek

#7 Orzech włoski, feta i bazylia

Idealna przekąska na jednego kęsa. A do tego banalnie prosta w przygotowaniu! Wystarczy, że na liści bazylii położysz trochę fety i na górze ułożysz połówkę włoskiego orzecha. Idealnie chrupiące, kremowe i ziołowe w jedynym.

Obrazek

#8 Dynia z mięsem, jogurtem i miętą

Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc na lokalnych ryneczkach pojawiać zaczną się dynie. A może zamiast klasycznego, pysznego kremu wyczarujesz z niej coś innego?
Karmelizowane i grillowanego plasterki dyni z mięsnym sosem i jogurtem z dodatkiem mięty? Brzmi naprawdę smakowicie!

Obrazek

#9 Ser i skondensowane mleko

Kawałek sera zanurz w skondensowanym mleku. Po prostu. Uwierz nam, nie pożałujesz!

Obrazek

#10 Bekon i wiśnie

Połączenie mięs i owoców to nic nowego. Ale czy próbowałeś kiedyś połączyć bekon z kandyzowanymi wiśniami? Wystarczy, że zawiniesz owoc w plasterek bekonu i wrzucisz do piekarnika, aż mięso się zarumieni. Szybkie kąski na imprezę gotowe!

Obrazek

#11 Burger z masłem orzechowym

Chociaż masło orzechowe kojarzy nam się głównie z opcją deserową, to naprawdę świetnie zagra jako dodatek do burgera. Sprawdzi się zarówno w towarzystwie świeżych warzyw, jak i ostrego sosu czy też pikli.

Obrazek

#12 Kanapka z masłem i cukrem

Kultowe połączenie, które chyba większość z nas kojarzy z dzieciństwa. Prosty, kryzysowy deser: pajda chleba z dobrym masłem, posypana cukrem. Ciekawe, czy nasze dzieci będą znały ten przysmak :)

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę