Wrzuciła do rosołu te dwa warzywa i w sieci zawrzało. Nikt wcześniej nie znał tego przepisu
Te warzywa do rosołu świetnie podkręcą smak zupy. Mało osób wpadłoby na to, żeby dorzucić je do wywaru. Ten patent warto przetestować.
15.05.2023 13:30
Rosół to zupa, która jest absolutnym klasykiem. Aromat tej potrawy unosi się w wielu polskich domach w każdą niedzielę, a wazy na imprezach wypełnione są tym wywarem. Chociaż sprawa wydaje się być prosta, ot, trochę warzyw i mięsa, to wiele osób nie radzi sobie ze stworzeniem idealnego rosołu. W sieci znaleźć można mnóstwo różnych wskazówek i podpowiedzi, jednak ten przepis na zupę zdecydowanie zrobił furorę.
Warzywa do rosołu
Autorka krótkiego filmiku pokazała, jak przygotowuje idealny, klarowany rosół, który w każdej łyżce ma mnóstwo smaku i aromatu. Sekretem jest solidna porcja warzyw, w tym dwóch nietypowych: liści włoskiej kapusty oraz pomidora. Pomidor ma w sobie mnóstwo smaku "umami", czyli smaku "mięsnego", nadającego głębi. Dodatkowo poprawia kolor wywaru i sprawia, że zupa staje się klarowna.
Kapusta włoska nada zupie delikatny orzechowo-chrzanowy smak. Wystarczą zaledwie 3-4 listki, aby odmienić smak całej zupy. Nie może oczywiście też zabraknąć klasyków, jak marchewka, pietruszka, seler, por czy opalone cebule. Zupę warto doprawić zmiażdżonym w moździerzu zielem angielskim oraz pieprzem. Dorzuć również liście laurowe oraz 2-3 umyte, ale nieobrane ząbki czosnku.
Jakie mięso do rosołu?
Poza warzywami kluczową rolę odgrywa również mięso. Warto postawić na dwa rodzaje, aby wywar był bardziej esencjonalny. Nie obawiaj się tłustszych kawałków mięsa - to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Autorka filmiku postawiła na kacze podudzia, goleń wołową oraz skrzydła i szyję z indyka. Wołowina i drób to świetne połączenie, które da odpowiednią głębię smaku i sprawi, że twój rosół wyjdzie idealny.
Rosół idealny
Składniki:
- 2 kacze podudzia
- goleń wołowa
- skrzydło z indyka
- szyja indycza
- 2 większe marchewki
- 1 spora pietruszka
- kawałek dużego selera
- zielona część dużego pora
- 2 średnie cebule, opalone w płomieniu palnika
- 1 średniej wielkości pomidor
- kilka liści kapusty włoskiej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 5-8 ziaren czarnego pierzu
- sól i pieprz w ilości do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso płuczę pod bieżącą wodą i przekładam do dużego garnka.
- Zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na niedużej mocy przez 30 minut, zbierając w międzyczasie pojawiające się szumowiny.
- Po tym czasie dorzucam obrane i umyte warzywa, opaloną cebulę w łupince, ząbki czosnku i pomidora w całości.
- W moździerzu rozgniatam ziarna pieprzu i ziela angielskiego i dodaję do zupy.
- Do garnka dodaję liście laurowe, sól oraz pieprz i gotuję przez godzinę.
- Odcedzam bulion z warzyw i doprawiam do smaku.
Masz ochotę na pyszne i oryginalne danie? Oto rolada szpinakowa.