PrzepisCo wspólnego ma rosół z naleśnikami? Takiego połączenia na pewno nie jadłeś

Co wspólnego ma rosół z naleśnikami? Takiego połączenia na pewno nie jadłeś

Rosół z naleśnikiem - Pyszności; Foto Canva.com
Rosół z naleśnikiem - Pyszności; Foto Canva.com
04.05.2023 19:18

Jaka jest najpopularniejsza zupa na niedzielny obiad? To bez wątpienia rosół, który rozgrzewa i zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Najczęściej podaje się go z makaronem. A gdyby tak popularny makaron do rosołu zastąpić naleśnikami? Rosół z naleśnikiem to dość nietypowe, ale niezwykle smaczne rozwiązanie, które zachwyci każdego!

Najlepszy rosół na niedzielny obiad wymaga przede wszystkim odpowiedniego czasu gotowania. Niezwykle istotne jest tu mięso do rosołu, a także aromatyczne przyprawy do rosołu, które wydobywają z tej zupy wszystko, co najlepsze. Domowy rosół nie może się obejść bez najlepszego makaronu. Oczywiście, niektórzy spożywają go z ziemniakami, ale chyba mało kto słyszał i miał okazję spróbować rosół z naleśnikiem. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, to ten przepis jest wręcz dla ciebie stworzony.

Rosół z naleśnikiem - nietypowy sposób podania i wyjątkowy smak zupy

Ten wariant rosołu można określić jako zwykły-niezwykły. Zwykły, bo to przecież tradycyjny przepis na rosół, a niezwykły, bo zamiast makaronu używasz tu usmażonych naleśników. Rosół z naleśnikiem wygląda bardzo efektownie, dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, by zaskoczyć swoich bliskich podczas niedzielnego obiadu. Jeśli chodzi o mięso na rosół, to najlepiej sprawdzi się tu wiejski młody kogut. Zupa przygotowania w ten sposób zachwyci podniebienia wszystkich smakoszy.

Rosół  w garnku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Borkowski
Rosół w garnku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Borkowski

Jak zrobić rosół z naleśnikiem?

Przygotowanie rosołu z naleśnikiem jest stosunkowo proste. Cały proces należy podzielić na dwie części - gotowanie rosołu oraz smażenie naleśników, których użyjesz do zupy zamiast makaronu. To połączenie niemalże idealne. Najlepiej będzie, gdy przekonasz się sam!

Składniki na rosół:

  • wiejski kogut
  • pietruszka
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 5 cm pora
  • pęk zieleniny
  • cebula
  • sól morska i pieprz czarny mielony do smaku
  • 7 sztuk ziaren czarnego pieprzu
  • 3 litry wody
  • natka pietruszki do dekoracji

Składniki na naleśniki:

  • jajko
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli morskiej
  • 2 szklanki mleka
  • olej do smażenia
Podrzucanie smażonego naleśnika na patelni - Pyszności; foto: Canva
Podrzucanie smażonego naleśnika na patelni - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Włóż do garnka z zimną wodą wypłukane i podzielone na części mięso. Gdy woda z mięsem zacznie się gotować, a na powierzchni wody pojawią się szumowiny, zbierz je łyżką lub sitkiem. Zmniejsz ogień, przypraw solą, dodaj pieprz w ziarnach i gotuj przez 3-4 godziny.
  2. Na około 40 minut przed planowanym końcem gotowania dodaj umyte i obrane warzywa oraz zieleninę. Cebulę opiecz na palniku.
  3. Po zakończeniu gotowania, wyjmij z rosołu cebulę, pora i zieleninę.
  4. Przystąp do smażenia naleśników. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko, mleko, 2 łyżki oleju. Wymieszaj wszystko, aż ciasto będzie jednolite.
  5. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju i smaż naleśniki na rumiano z obu stron.
  6. Zwiń naleśniki, ukrój pod skosem i ułóż w głębokim talerzu. Zalej rosołem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Zobacz przepis na zupę ogórkową. Znajdziesz go na naszym kanale wideo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także