Co wspólnego ma rosół z naleśnikami? Takiego połączenia na pewno nie jadłeś
Jaka jest najpopularniejsza zupa na niedzielny obiad? To bez wątpienia rosół, który rozgrzewa i zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Najczęściej podaje się go z makaronem. A gdyby tak popularny makaron do rosołu zastąpić naleśnikami? Rosół z naleśnikiem to dość nietypowe, ale niezwykle smaczne rozwiązanie, które zachwyci każdego!
04.05.2023 19:18
Najlepszy rosół na niedzielny obiad wymaga przede wszystkim odpowiedniego czasu gotowania. Niezwykle istotne jest tu mięso do rosołu, a także aromatyczne przyprawy do rosołu, które wydobywają z tej zupy wszystko, co najlepsze. Domowy rosół nie może się obejść bez najlepszego makaronu. Oczywiście, niektórzy spożywają go z ziemniakami, ale chyba mało kto słyszał i miał okazję spróbować rosół z naleśnikiem. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, to ten przepis jest wręcz dla ciebie stworzony.
Rosół z naleśnikiem - nietypowy sposób podania i wyjątkowy smak zupy
Ten wariant rosołu można określić jako zwykły-niezwykły. Zwykły, bo to przecież tradycyjny przepis na rosół, a niezwykły, bo zamiast makaronu używasz tu usmażonych naleśników. Rosół z naleśnikiem wygląda bardzo efektownie, dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, by zaskoczyć swoich bliskich podczas niedzielnego obiadu. Jeśli chodzi o mięso na rosół, to najlepiej sprawdzi się tu wiejski młody kogut. Zupa przygotowania w ten sposób zachwyci podniebienia wszystkich smakoszy.
Jak zrobić rosół z naleśnikiem?
Przygotowanie rosołu z naleśnikiem jest stosunkowo proste. Cały proces należy podzielić na dwie części - gotowanie rosołu oraz smażenie naleśników, których użyjesz do zupy zamiast makaronu. To połączenie niemalże idealne. Najlepiej będzie, gdy przekonasz się sam!
Składniki na rosół:
- wiejski kogut
- pietruszka
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 5 cm pora
- pęk zieleniny
- cebula
- sól morska i pieprz czarny mielony do smaku
- 7 sztuk ziaren czarnego pieprzu
- 3 litry wody
- natka pietruszki do dekoracji
Składniki na naleśniki:
- jajko
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli morskiej
- 2 szklanki mleka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Włóż do garnka z zimną wodą wypłukane i podzielone na części mięso. Gdy woda z mięsem zacznie się gotować, a na powierzchni wody pojawią się szumowiny, zbierz je łyżką lub sitkiem. Zmniejsz ogień, przypraw solą, dodaj pieprz w ziarnach i gotuj przez 3-4 godziny.
- Na około 40 minut przed planowanym końcem gotowania dodaj umyte i obrane warzywa oraz zieleninę. Cebulę opiecz na palniku.
- Po zakończeniu gotowania, wyjmij z rosołu cebulę, pora i zieleninę.
- Przystąp do smażenia naleśników. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko, mleko, 2 łyżki oleju. Wymieszaj wszystko, aż ciasto będzie jednolite.
- Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju i smaż naleśniki na rumiano z obu stron.
- Zwiń naleśniki, ukrój pod skosem i ułóż w głębokim talerzu. Zalej rosołem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Zobacz przepis na zupę ogórkową. Znajdziesz go na naszym kanale wideo: