Nietypowy dodatek. Mało kto pije taką kawę, a to błąd
Kawa z tym dodatkiem doda wam prawdziwego kopa energii! Jest pełna witamin i mikroelementów, a także bardzo kremowa. O jaki dodatek chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
09.08.2023 10:55
Aby poranny kubek kawy stał się zdrowym i pożywnym napojem, wystarczy dodać do niej orzechy nerkowca. Taka kawa ma wiele wartości prozdrowotnych. Dodatek orzechów powoduje, że po jej wypiciu dłużej czujemy się syci i mamy mniejszą ochotę na słodycze. Dzięki temu znacznie łatwiej zrzucić nam zbędne kilogramy bądź utrzymać obecną wagę.
Kawa z orzechami nerkowca swoją kremową konsystencję również zawdzięcza orzechom. W końcu większość mlek roślinnych powstaje właśnie z orzechów. Dlatego właśnie ta kawa smakuje podobnie do kawy z mlekiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Orzechy nerkowca — bomba witaminowa
Orzechy nerkowca są bogate w witaminę C, tiaminę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę B3, ryboflawinę, witaminę E oraz witaminę K. Nerkowce są też dobrym źródłem wapnia, potasu, magnezu i fosforu.
Orzechy zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz białko, które jest bardzo potrzebne zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej bądź tym, chcącym zbudować tkankę mięśniową.
Przepis na kawę z orzechami nerkowca
Składniki:
- 220 ml czarnej kawy
- garść orzechów nerkowca
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.