Nietypowy dodatek. Mało kto pije taką kawę, a to błąd

Kawa z tym dodatkiem doda wam prawdziwego kopa energii! Jest pełna witamin i mikroelementów, a także bardzo kremowa. O jaki dodatek chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Kawa
Kawa
Źródło zdjęć: © Getty Images | Stacy Howell / Glasshouse Images

09.08.2023 10:55

Aby poranny kubek kawy stał się zdrowym i pożywnym napojem, wystarczy dodać do niej orzechy nerkowca. Taka kawa ma wiele wartości prozdrowotnych. Dodatek orzechów powoduje, że po jej wypiciu dłużej czujemy się syci i mamy mniejszą ochotę na słodycze. Dzięki temu znacznie łatwiej zrzucić nam zbędne kilogramy bądź utrzymać obecną wagę.

Kawa z orzechami nerkowca swoją kremową konsystencję również zawdzięcza orzechom. W końcu większość mlek roślinnych powstaje właśnie z orzechów. Dlatego właśnie ta kawa smakuje podobnie do kawy z mlekiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Orzechy nerkowca — bomba witaminowa

Orzechy nerkowca są bogate w witaminę C, tiaminę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę B3, ryboflawinę, witaminę E oraz witaminę K. Nerkowce są też dobrym źródłem wapnia, potasu, magnezu i fosforu.

Orzechy zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz białko, które jest bardzo potrzebne zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej bądź tym, chcącym zbudować tkankę mięśniową.

Przepis na kawę z orzechami nerkowca

Składniki:

  • 220 ml czarnej kawy
  • garść orzechów nerkowca
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wybrane dla Ciebie