Nietypowy dodatek. Mało kto pije taką kawę, a to błąd

Kawa z tym dodatkiem doda wam prawdziwego kopa energii! Jest pełna witamin i mikroelementów, a także bardzo kremowa. O jaki dodatek chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Getty Images | Stacy Howell / Glasshouse Images

Aby poranny kubek kawy stał się zdrowym i pożywnym napojem, wystarczy dodać do niej orzechy nerkowca. Taka kawa ma wiele wartości prozdrowotnych. Dodatek orzechów powoduje, że po jej wypiciu dłużej czujemy się syci i mamy mniejszą ochotę na słodycze. Dzięki temu znacznie łatwiej zrzucić nam zbędne kilogramy bądź utrzymać obecną wagę.

Kawa z orzechami nerkowca swoją kremową konsystencję również zawdzięcza orzechom. W końcu większość mlek roślinnych powstaje właśnie z orzechów. Dlatego właśnie ta kawa smakuje podobnie do kawy z mlekiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zmiksuj truskawki z jajkami. Efekt końcowy powali cię na kolana

Orzechy nerkowca — bomba witaminowa

Orzechy nerkowca są bogate w witaminę C, tiaminę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę B3, ryboflawinę, witaminę E oraz witaminę K. Nerkowce są też dobrym źródłem wapnia, potasu, magnezu i fosforu.

Orzechy zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz białko, które jest bardzo potrzebne zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej bądź tym, chcącym zbudować tkankę mięśniową.

Przepis na kawę z orzechami nerkowca

Składniki:

  • 220 ml czarnej kawy
  • garść orzechów nerkowca
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem