NewsyTaka kawa oczyszcza organizm i obniża zły cholesterol. Poprawia też koncentrację

Taka kawa oczyszcza organizm i obniża zły cholesterol. Poprawia też koncentrację

Kawa z cykorii (Adobe)
Kawa z cykorii (Adobe)
26.07.2023 17:45

Kawa z cykorii nie jest zwyczajnym produktem. Powstaje ona bowiem z prażonych korzeni bądź nasion. W czasach PRL-u była zamiennikiem klasycznej kawy. Okazuje się jednak, że ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Obniża zły cholesterol, a sięgać po nią mogą nawet kobiety w ciąży.

W produkcie nie znajdziemy ani grama kofeiny, ale dodaje energii. Wszystko dzięki temu, że zawiera węglowodany. Na bazie cykorii wytwarzano kawę zbożową, która stała się absolutnym hitem kilkadziesiąt lat temu. Zastąpiła zwykłą kawę, która w tamtych czasach była towarem luksusowym. Dzisiaj znowu wróciła do łask - ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.

Kawa z cykorii ma mnóstwo wartości odżywczych

Ma niewiele kalorii (3 kcal w 100 gramach), nie zawiera tłuszczów i cholesterolu. Znajdziemy w niej węglowodany (głównie inulinę, która utrzymuje prawidłową mikroflorę), ale w śladowych ilościach. Nie ma w niej kofeiny, ale posiada pełno składników odżywczych, takich jak magnez, fosfor, potas, żelazo, sód oraz potas. Kawa z cykorii to również źródło witamin: C oraz tych z grupy B. Zawiera też błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty.

Ma również mnóstwo pozytywnych właściwości:

  • pozytywnie wpływa na układ pokarmowy,
  • wspiera pracę wątroby oraz nerek,
  • poprawia produkcję czerwonych krwinek,
  • wspomaga włosy, skórę oraz paznokcie,
  • walczy z wolnymi rodnikami i chroni przed stresem oksydacyjnym (dzięki antyoksydantom),
  • przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • wspiera utrzymanie zdrowej mikroflory (inulina).

Po kawę z cykorii mogą sięgać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Kawa z cykorii (Pixabay)
Kawa z cykorii (Pixabay)

Jak zaparzyć taką kawę?

Kawa z cykorii jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że wsypiemy trochę mieszanki do szklanki, a następnie zalejemy gorącą wodą. Pamiętajcie, że nie może to być wrzątek, musimy poczekać 10 minut od zagotowania. Możemy wzbogacić ją dodatkami, na przykład cynamonem, anyżem, kardamonem,  miodem lub mlekiem.

Nie przesadzajcie zbytnio z ilością, nadmiar cykorii w diecie powoduje wzdęcia. Najlepiej więc wypić jedną - dwie filiżanki w ciągu dnia.  Nie wszyscy jednak mogą pić taką kawę. Do przeciwwskazań należą:

  • nietolerancja glutenu,
  • celiakia,
  • cukrzyca,
  • żylaki i hemoroidy,
  • alergia na cykorię.

Napar zawiera inulinę, która może powodować problemy z układem pokarmowym.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także