Natychmiast odstaw produkty zawierające kofeinę. Te objawy świadczą o przedawkowaniu

Kofeina jest stymulantem, który naturalnie występuje w niektórych produktach. Znajdziemy ją w kawie, napojach energetycznych i herbacie. Nic dziwnego, że to najczęściej spożywana substancja psychoaktywna na świecie. Można jednak z nią przesadzić, a objawy tego nie są zbyt przyjemne.

ObrazekKofeina w kawie, fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie wszystkie kawy i napoje mają taką samą ilość kofeiny. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób je przygotujemy.

Kofeina ma swoje wady i zalety

Każdy z nas wie, że składnik ten pobudza i nadaje energii. Stajemy się wtedy bardziej czujni i mamy motywację do działania. Poprawia się także praca naszego mózgu, pozytywnie wpływa na działanie kory mózgowej. Dzięki niej nie czujemy się zmęczeni i senni. Niedawno badania udowodniły, że kofeina wspiera mikroflorę jelita w obniżaniu ryzyka niektórych schorzeń, w tym cukrzycy typu 2.

Związek nie jest jednak idealny, gdyż ma wiele wad. Zwiększa ryzyko złamania kości, gdyż przyczynia się do wydalania wapnia z kałem i moczem. To może być przyczyną rozwoju osteoporozy. Kofeina nie jest też dobra dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Wywołuje bowiem mdłości i biegunki, a także zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się zespołu jelita drażliwego.

Ile kofeiny możemy wypić?

Każdy z nas metabolizuje ją w inny sposób. Niektórym duże dawki nie szkodzą, a u innych nawet małe mogą wywołać nieprzyjemne skutki uboczne. Pojawiają się niepokój i uczucie rozdrażnienia lub dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Dlaczego odpowiednie dawkowanie kofeiny jest istotne? Dzięki temu będziemy wiedzieli, jak zoptymalizować korzyści, które płyną z jej spożywania. Kofeina nie powinna być jednak głównym źródłem energii. Zbyt duże ilości pozbawiają nas ważnych składników odżywczych i zakłócają równowagę hormonalną. Niezbyt przyjemnym dla nas efektem ubocznym jest także bezsenność, nadmierne pobudzenie i niepokój.

Obrazek
Kofeina w herbacie (Pexels)

Zdaniem ekspertów nie powinniśmy pić więcej niż od czterech do pięciu filiżanek kawy lub mocnej herbaty. Maksymalna dzienna dawka, jaką dorosła osoba może sobie dostarczyć, wynosi 400 mg, u kobiet w ciąży wartość ta spada o połowę.

Kofeina w różnych produktach

Zastanawialiście się, ile kofeiny jest w popularnych napojach i słodyczach? Oto lista:

  • kawa parzona (200 ml) - 100 mg,
  • espresso (25-35 ml) - 200 mg,
  • kawa rozpuszczalna (200 ml) - 60 mg,
  • herbata (200 ml) - 45 mg,
  • zielona herbata (200 ml) - 30-40 mg,
  • puszka coli - 35 mg,
  • puszka napoju energetycznego - 80 mg,
  • 50 g czekolady - 5-36 mg.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane