NewsyNatychmiast odstaw produkty zawierające kofeinę. Te objawy świadczą o przedawkowaniu

Natychmiast odstaw produkty zawierające kofeinę. Te objawy świadczą o przedawkowaniu

Kofeina w kawie, fot. Adobe Stock
Kofeina w kawie, fot. Adobe Stock
21.06.2023 11:01, aktualizacja: 21.06.2023 11:30

Kofeina jest stymulantem, który naturalnie występuje w niektórych produktach. Znajdziemy ją w kawie, napojach energetycznych i herbacie. Nic dziwnego, że to najczęściej spożywana substancja psychoaktywna na świecie. Można jednak z nią przesadzić, a objawy tego nie są zbyt przyjemne.

Nie wszystkie kawy i napoje mają taką samą ilość kofeiny. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób je przygotujemy.

Kofeina ma swoje wady i zalety

Każdy z nas wie, że składnik ten pobudza i nadaje energii. Stajemy się wtedy bardziej czujni i mamy motywację do działania. Poprawia się także praca naszego mózgu, pozytywnie wpływa na działanie kory mózgowej. Dzięki niej nie czujemy się zmęczeni i senni. Niedawno badania udowodniły, że kofeina wspiera mikroflorę jelita w obniżaniu ryzyka niektórych schorzeń, w tym cukrzycy typu 2.

Związek nie jest jednak idealny, gdyż ma wiele wad. Zwiększa ryzyko złamania kości, gdyż przyczynia się do wydalania wapnia z kałem i moczem. To może być przyczyną rozwoju osteoporozy. Kofeina nie jest też dobra dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Wywołuje bowiem mdłości i biegunki, a także zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się zespołu jelita drażliwego.

Ile kofeiny możemy wypić?

Każdy z nas metabolizuje ją w inny sposób. Niektórym duże dawki nie szkodzą, a u innych nawet małe mogą wywołać nieprzyjemne skutki uboczne. Pojawiają się niepokój i uczucie rozdrażnienia lub dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Dlaczego odpowiednie dawkowanie kofeiny jest istotne? Dzięki temu będziemy wiedzieli, jak zoptymalizować korzyści, które płyną z jej spożywania. Kofeina nie powinna być jednak głównym źródłem energii. Zbyt duże ilości pozbawiają nas ważnych składników odżywczych i zakłócają równowagę hormonalną. Niezbyt przyjemnym dla nas efektem ubocznym jest także bezsenność, nadmierne pobudzenie i niepokój.

Kofeina w herbacie (Pexels)
Kofeina w herbacie (Pexels)

Zdaniem ekspertów nie powinniśmy pić więcej niż od czterech do pięciu filiżanek kawy lub mocnej herbaty. Maksymalna dzienna dawka, jaką dorosła osoba może sobie dostarczyć, wynosi 400 mg, u kobiet w ciąży wartość ta spada o połowę.

Kofeina w różnych produktach

Zastanawialiście się, ile kofeiny jest w popularnych napojach i słodyczach? Oto lista:

  • kawa parzona (200 ml) - 100 mg,
  • espresso (25-35 ml) - 200 mg,
  • kawa rozpuszczalna (200 ml) - 60 mg,
  • herbata (200 ml) - 45 mg,
  • zielona herbata (200 ml) - 30-40 mg,
  • puszka coli - 35 mg,
  • puszka napoju energetycznego - 80 mg,
  • 50 g czekolady - 5-36 mg.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także