WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Czy kofeina jest szkodliwa? Po słowach dietetyka oczy wyjdą ci z orbit

Należysz do tej grupy ludzi, która kawę uważa za drobne wsparcie w zapracowany dzień, czy może do tej, która traktuje ją jako najważniejszy napój w życiu dorosłego człowieka? To nieistotne: słowa dietetyka na temat tego, czy kofeina jest szkodliwa, i tak powinny cię zainteresować. Doktor Michał Wrzosek w swoim nagraniu wspomina zresztą nie tylko o kawie, ale i innym popularnym napoju, który zawiera duże ilości kofeiny. 

ObrazekDietetyk wyjaśnia, czy kofeina jest szkodliwa - Pyszności; foto: Canva oraz YouTube: Michal_Wrzosek

Według badań opublikowanych przez portal horecanet.pl niemal 80 proc. Polaków pije codziennie kawę. To oczywiście niekoniecznie przekłada się na to, ile tej kawy spożywa się nad Wisłą. W tej kategorii Polacy pozostają daleko w tyle za mieszkańcami Skandynawii, którzy spożywają tego rodzaju napoje najwięcej na świecie. Pytanie brzmi: czy potomkowie wikingów na pewno wiedzą, co robią? Żeby to wyjaśnić, należy wpierw dowiedzieć się, czy kofeina jest szkodliwa. O tym opowiedział Michał Wrzosek, doktor dietetyki i trener sportowy.

Obrazek
Czy kofeina jest szkodliwa? - Pyszności; foto: Canva

Czy kofeina jest szkodliwa?

Michał Wrzosek w swoim nagraniu tłumaczy, że bezpieczna dawka kofeiny dla dorosłego człowieka jest wysoka, bo wynosi aż 400 mg. Czyli zdrowy, dorosły człowiek może wypić 5 Red Bulli dziennie. Tak przynajmniej wygląda teoria. Wrzosek wyjaśnia, że z praktycznego punktu widzenia nie powinniśmy stosować się do tego wyliczenia z bardzo prostej przyczyny.

5 Red Bulli to ogromna ilość cukru — prawie 140 gramów. Nietrudno postawić jasny wniosek. Stosując się do zalecanej dziennej dawki kofeiny przy "pomocy" popularnego energetyka, przekroczymy zalecaną dzienną dawkę cukru prawie trzykrotnie. Co w takim razie poleca Wrzosek? Dietetyk słusznie zauważa, że wyliczenia dotyczące nieszkodliwości kofeiny powinniśmy przekładać tylko na napój, który zawiera zero cukru i zero kalorii: czarną kawę. 

Kto nie powinien spożywać kofeiny?

Czy kofeina jest szkodliwa? Może taka być, i to nie tylko wtedy, kiedy przekraczamy zalecaną dawkę czy spożywamy ją w postaci energetyków. Niektórzy z nas powinni mocno ograniczyć lub całkowicie wyeliminować picie nawet zwykłej czarnej kawy. Kim są ci nieszczęśnicy? Jest kilka grup.

  1. Dzieci — ze względu na właściwości pobudzające kofeiny, a także na to, że pijąc kawę ograniczamy wchłanianie wielu wartościowych składników odżywczych.
  2. Cierpiący na choroby serca — choroba niedokrwienna serca i nadciśnienie powinny być wskazaniem do tego, by ograniczyć picie kawy.
  3. Kobiety ciężarne — lekarze zalecają spodziewającym się dziecka kobietom ograniczyć picie kawy przynajmniej do połowy zalecanej dawki dziennej. W czasie ciąży zachodzi bowiem problem z metabolizowaniem kofeiny.
  4. Osoby z chorobą wrzodową żołądka i refluksem — kofeina zmniejsza napięcie dolnego zwieracza przełyku, co może powodować jeszcze gorszą zgagę. Jeśli cierpiący na wrzody żołądka chcą pić kawę, to powinni wybierać kawę niskodrażniącą.

Szparagi z gotowaną szynką. Przepyszne danie, które zrobisz raz dwa.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy