Pobudza lepiej niż filiżanka espresso. Pij na zdrowie

Zielona kawa to pojęcie, które odnosi się do niepalonych ziaren kawy, czyli surowych i nieprzetworzone termicznie. Odmiana ta zyskała na popularności ze względu na swoje korzyści zdrowotne. Zieloną kawę zalicza się do żywności funkcjonalnej. Przypisuje się jej wspomaganie organizmu w walce z wolnymi rodnikami, z nadprogramowymi kilogramami czy zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi.

ObrazekZielona kawa posiada działanie pobudzające - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Zielona kawa jest produktem pochodzącym z rośliny kawowej. Rośnie w strefach klimatycznych równikowych na różnych obszarach świata, takich jak Ameryka Środkowa i Południowa, Afryka i Azja. Po zbiorze ziarna kawy są poddawane procesowi prażenia, który nadaje im charakterystyczny smak i aromat. Jednak w przypadku zielonej kawy ziarna są pozostawione w surowej, niepalonej postaci.

Czy zielona kawa jest zdrowa?

Zielona kawa zawiera różne składniki odżywcze, takie jak witaminy (np. kwas foliowy, witaminę B2, witaminę B1, kwas pantotenowy, witaminę B12), minerały (m.in. wapń, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź), polifenole i kwas salicylowy. Jest także dobrym źródłem kwasów chlorogenowych, które są naturalnie występującymi związkami roślinnymi o potencjalnych korzyściach zdrowotnych.

Zielona kawa jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu szkodliwego działania wolnych rodników w organizmie. Przeciwutleniacze pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami i zapobiegają przyspieszonemu starzeniu się. Niektóre badania sugerują też, że produkt ten może mieć korzystny wpływ na funkcje mózgu. Składniki aktywne w zielonej kawie wpływać mają na koncentrację, czujność i zdolność poznawczą.

W opracowaniach naukowych wykazuje się też pozytywny wpływ zielonej kawy na układ sercowo-naczyniowy. Składniki zawarte w zielonej kawie mogą pomagać w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu), poprawie funkcji naczyń krwionośnych i obniżeniu ciśnienia krwi. Warto jednak pamiętać o umiarkowanym spożyciu tego produktu - zawartość kofeiny w kawie zielonej jest zbliżona do kawy prażonej. 

Obrazek
Zielona kawa zyskała na popularności ze względu na swoje korzyści zdrowotne - Pyszności; Fot. Unplash (Battlecreek Coffee Roasters)

Zielona kawa na odchudzanie. Hit czy kit?

Kwas chlorogenowy obecny w zielonej kawie stabilizuje skoki cukru w organizmie i nieco obniża łaknienie. Temu składnikowi przypisuje się odchudzające właściwości zielonej kawy. Do tej pory toczy się spór między środowiskami naukowymi na temat wpływu zielonej kawy na organizm. Nie powinno się jej traktować jako remedium na problemy z wagą, a jedynie jeden z elementów zdrowej, zbilansowanej diety.

Zielona kawa jest dostępna w różnych formach, takich jak ekstrakty, kapsułki, proszek i napoje. Najczęściej jest wykorzystywana jako suplement diety lub składnik w produktach związanych z odchudzaniem. Może być spożywana jako napar lub dodawana do smoothie lub innych napojów. Warto jednak pamiętać, że suplementy zielonej kawy mogą mieć różne stężenia składników aktywnych, dlatego ważne jest zawsze przestrzeganie zalecanych dawek i skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości