NewsyKawa przeciwko koronawirusowi? Ekspert Naczelnej Rady Lekarskiej do spraw walki z COVID-19 odpowiada

Kawa przeciwko koronawirusowi? Ekspert Naczelnej Rady Lekarskiej do spraw walki z COVID-19 odpowiada

Dr n. med. Paweł Grzesiowski, specjalizujący się w profilaktyce i reagowaniu na zakażenia koronawirusem, podczas swojej wizyty w "Dzień Dobry TVN", zdradził zaskakujące wyniki najnowszych badań naukowych. Według nich jednym z produktów redukujących ryzyko zakażenia wirusem jest... kawa. Czy ktoś tu się przejęzyczył? Nie - to czysta nauka.

Kawa kontra koronawirus? Czy to możliwe?
Kawa kontra koronawirus? Czy to możliwe?
Źródło zdjęć: © Canva | Shutter2U, vjapratama

01.12.2023 09:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W ostatnich tygodniach coraz więcej mówi się o niepokojącym wzroście zachorowań na koronawirusa. COVID-19, który w Polsce po raz pierwszy pojawił się na początku 2020 roku i w zatrważającym tempie rozniósł krajową gospodarkę i szpitalnictwo, ma teraz, według doniesień, podnosić łeb w całej Europie. To chyba ostatnie informacje, jakie zmęczeni pandemią, inflacją i niepokojem na wschodniej granicy Polacy chcieliby usłyszeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co w takim razie robić? Poza standardowymi wytycznymi, z którymi przez te niemal 4 lata wszyscy powinni się już zdążyć zapoznać, trzeba czasem pozwolić sobie na odrobinę pozytywnych informacji. Kierując się taką logiką, dotarliśmy do materiału z "Dzień Dobry TVN", w którym gościem programu był dr n. med. Paweł Grzesiowski, specjalista ds. COVID-19 Naczelnej Rady Lekarskiej. Słowa eksperta przyniosły nam niebywałą ulgę. W końcu nie na co dzień słyszy się, że nasz ulubiony napój potrafi poradzić sobie nawet z potężnym koronawirusem!

Kawa ma szczególny wpływ na nasze zdrowie. Również w kwestii zakażenia covidem
Kawa ma szczególny wpływ na nasze zdrowie. Również w kwestii zakażenia covidem© Canva | baranozdemir

Kawa kontra covid. Kto wygra to starcie?

Według doktora Pawła Grzesiowskiego, powołującego się na badania naukowe z Tajwanu, codzienne picie 1-2 filiżanek kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na koronawirusa aż o 50 procent! Czarny napój sprawia też, że rozwój choroby już zagnieżdżonej w organizmie zostaje zahamowany. A jak to działa? Oddajmy tu głos ekspertowi Naczelnej Rady Lekarskiej:

Badacze z Tajwanu wykazali, że obecne w kawie substancje mają działanie przeciwwirusowe. Drugą funkcję kawa ma w postaci zmniejszania stanu zapalnego w naszym organizmie, czyli nawet jeśli ten wirus nas zaatakuje, to nie ma takiej reakcji silnej naszego układu odpornościowego

Co ciekawe, jak podkreślił lekarz, w ten sam sposób działa nie tylko prawdziwa, świeżo mielona kawa z Indonezji, ale również zwykła rozpuszczalna, a nawet... kawa bezkofeinowa. To dobre informacje dla tych, którzy nie mogą z jakichś względów pić normalnego czarnego napoju.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kawakoronawirusprodukty spożywcze