WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Wkrótce pojawią się na naszych stołach. W sklepie zwróć uwagę na nazwę

Nim młode ziemniaki zagoszczą na naszych talerzach, warto doedukować się w ich temacie, by nie popełnić gafy. Nie każdy bowiem wie, że odmiany wczesne mają niewiele wspólnego z kartoflami młodymi. Ponadto niektóre bulwy są oznaczane etykietą z napisem "jadalne". Dlaczego?

Czym różnią się ziemniaki młode od wczesnych? Czym różnią się ziemniaki młode od wczesnych?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki młode i wczesne nie są tym samym. Ale jak je odróżnić? I czym są ziemniaki jadalne? Które z nich są importowane? I najważniejsze: jak rozpoznać, że mamy do czynienia z polskimi bulwami? Zanim sięgniesz po kartofle ze sklepowej półki, zwróć uwagę na kilka szczegółów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piekę je w każdy weekend. Nie zostaje nawet jeden okruszek

Ziemniaki wczesne a młode. Jakie są między nimi różnice?

Określenia "wczesne" i "młode" nie są stosowane zamiennie. Ziemniaki wczesne możemy już kupić w marcu i kwietniu. Pochodzą one z państw basenu Morza Śródziemnego, gdzie okres wegetacji jest inny, bulwy wzrastają szybciej i hoduje się je w innym trybie. Muszą być zabezpieczone przed gniciem, często przy użyciu środków chemicznych. Do ziemniaków wczesnych zaliczamy takie odmiany, jak: Fresco, Denar, Barber czy Arielle.

Ziemniaki młode, polskie pojawiają się na sklepowych półkach i straganach na przełomie maja i czerwca. Są zazwyczaj małe i mają cienką, łuszczącą się skórkę. Warto wiedzieć, że młode bulwy są mniej kaloryczne od wczesnych - zawierają mniej skrobi i więcej wody. Ze względu na to, że szybko tracą świeżość, nie nadają się do dłuższego przechowywania.

Ziemniaki
Ziemniaki © Pixabay

Ziemniaki jadalne, czyli jakie?

Etykieta z napisem "ziemniaki jadalne" mówi nam, że mamy do czynienia z bulwami zeszłorocznymi, zebranymi jesienią. Na półkach sklepowych można znaleźć kartofle pochodzenia krajowego, ale również te, które uprawiane były w innych krajach Unii Europejskiej, a nawet poza nią. Dotyczy to również ziemniaków jadalnych o pełnej dojrzałości. Wyróżnia się cztery podstawowe typy kulinarne ziemniaka jadalnego: A, B, C oraz D, a także typy pośrednie AB i BC.

Typ kulinarny i konsystencja bulwy ziemniaka zależą przede wszystkim od zawartości suchej masy i skrobi w bulwach. Im wyższa zawartość tych składników, tym większa skłonność do rozgotowywania. Typ A sprawdza się w sałatkach, zupach, zapiekankach oraz mrożonych mieszankach warzywnych. Ziemniaki typu B są najczęściej używane jako dodatek do mięs i sosów, do przygotowywania chipsów oraz frytek. Typ C jest idealny do sporządzania purée i zagęszczania zup, a typ D to bulwy przeznaczone do produkcji skrobi i alkoholu.

Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak.
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀