Wkrótce pojawią się na naszych stołach. W sklepie zwróć uwagę na nazwę

Nim młode ziemniaki zagoszczą na naszych talerzach, warto doedukować się w ich temacie, by nie popełnić gafy. Nie każdy bowiem wie, że odmiany wczesne mają niewiele wspólnego z kartoflami młodymi. Ponadto niektóre bulwy są oznaczane etykietą z napisem "jadalne". Dlaczego?

Czym różnią się ziemniaki młode od wczesnych? Czym różnią się ziemniaki młode od wczesnych?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki młode i wczesne nie są tym samym. Ale jak je odróżnić? I czym są ziemniaki jadalne? Które z nich są importowane? I najważniejsze: jak rozpoznać, że mamy do czynienia z polskimi bulwami? Zanim sięgniesz po kartofle ze sklepowej półki, zwróć uwagę na kilka szczegółów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piekę je w każdy weekend. Nie zostaje nawet jeden okruszek

Ziemniaki wczesne a młode. Jakie są między nimi różnice?

Określenia "wczesne" i "młode" nie są stosowane zamiennie. Ziemniaki wczesne możemy już kupić w marcu i kwietniu. Pochodzą one z państw basenu Morza Śródziemnego, gdzie okres wegetacji jest inny, bulwy wzrastają szybciej i hoduje się je w innym trybie. Muszą być zabezpieczone przed gniciem, często przy użyciu środków chemicznych. Do ziemniaków wczesnych zaliczamy takie odmiany, jak: Fresco, Denar, Barber czy Arielle.

Ziemniaki młode, polskie pojawiają się na sklepowych półkach i straganach na przełomie maja i czerwca. Są zazwyczaj małe i mają cienką, łuszczącą się skórkę. Warto wiedzieć, że młode bulwy są mniej kaloryczne od wczesnych - zawierają mniej skrobi i więcej wody. Ze względu na to, że szybko tracą świeżość, nie nadają się do dłuższego przechowywania.

Ziemniaki
Ziemniaki © Pixabay

Ziemniaki jadalne, czyli jakie?

Etykieta z napisem "ziemniaki jadalne" mówi nam, że mamy do czynienia z bulwami zeszłorocznymi, zebranymi jesienią. Na półkach sklepowych można znaleźć kartofle pochodzenia krajowego, ale również te, które uprawiane były w innych krajach Unii Europejskiej, a nawet poza nią. Dotyczy to również ziemniaków jadalnych o pełnej dojrzałości. Wyróżnia się cztery podstawowe typy kulinarne ziemniaka jadalnego: A, B, C oraz D, a także typy pośrednie AB i BC.

Typ kulinarny i konsystencja bulwy ziemniaka zależą przede wszystkim od zawartości suchej masy i skrobi w bulwach. Im wyższa zawartość tych składników, tym większa skłonność do rozgotowywania. Typ A sprawdza się w sałatkach, zupach, zapiekankach oraz mrożonych mieszankach warzywnych. Ziemniaki typu B są najczęściej używane jako dodatek do mięs i sosów, do przygotowywania chipsów oraz frytek. Typ C jest idealny do sporządzania purée i zagęszczania zup, a typ D to bulwy przeznaczone do produkcji skrobi i alkoholu.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie