Wkrótce pojawią się na naszych stołach. W sklepie zwróć uwagę na nazwę

Nim młode ziemniaki zagoszczą na naszych talerzach, warto doedukować się w ich temacie, by nie popełnić gafy. Nie każdy bowiem wie, że odmiany wczesne mają niewiele wspólnego z kartoflami młodymi. Ponadto niektóre bulwy są oznaczane etykietą z napisem "jadalne". Dlaczego?

Czym różnią się ziemniaki młode od wczesnych? Czym różnią się ziemniaki młode od wczesnych?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki młode i wczesne nie są tym samym. Ale jak je odróżnić? I czym są ziemniaki jadalne? Które z nich są importowane? I najważniejsze: jak rozpoznać, że mamy do czynienia z polskimi bulwami? Zanim sięgniesz po kartofle ze sklepowej półki, zwróć uwagę na kilka szczegółów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piekę je w każdy weekend. Nie zostaje nawet jeden okruszek

Ziemniaki wczesne a młode. Jakie są między nimi różnice?

Określenia "wczesne" i "młode" nie są stosowane zamiennie. Ziemniaki wczesne możemy już kupić w marcu i kwietniu. Pochodzą one z państw basenu Morza Śródziemnego, gdzie okres wegetacji jest inny, bulwy wzrastają szybciej i hoduje się je w innym trybie. Muszą być zabezpieczone przed gniciem, często przy użyciu środków chemicznych. Do ziemniaków wczesnych zaliczamy takie odmiany, jak: Fresco, Denar, Barber czy Arielle.

Ziemniaki młode, polskie pojawiają się na sklepowych półkach i straganach na przełomie maja i czerwca. Są zazwyczaj małe i mają cienką, łuszczącą się skórkę. Warto wiedzieć, że młode bulwy są mniej kaloryczne od wczesnych - zawierają mniej skrobi i więcej wody. Ze względu na to, że szybko tracą świeżość, nie nadają się do dłuższego przechowywania.

Ziemniaki
Ziemniaki © Pixabay

Ziemniaki jadalne, czyli jakie?

Etykieta z napisem "ziemniaki jadalne" mówi nam, że mamy do czynienia z bulwami zeszłorocznymi, zebranymi jesienią. Na półkach sklepowych można znaleźć kartofle pochodzenia krajowego, ale również te, które uprawiane były w innych krajach Unii Europejskiej, a nawet poza nią. Dotyczy to również ziemniaków jadalnych o pełnej dojrzałości. Wyróżnia się cztery podstawowe typy kulinarne ziemniaka jadalnego: A, B, C oraz D, a także typy pośrednie AB i BC.

Typ kulinarny i konsystencja bulwy ziemniaka zależą przede wszystkim od zawartości suchej masy i skrobi w bulwach. Im wyższa zawartość tych składników, tym większa skłonność do rozgotowywania. Typ A sprawdza się w sałatkach, zupach, zapiekankach oraz mrożonych mieszankach warzywnych. Ziemniaki typu B są najczęściej używane jako dodatek do mięs i sosów, do przygotowywania chipsów oraz frytek. Typ C jest idealny do sporządzania purée i zagęszczania zup, a typ D to bulwy przeznaczone do produkcji skrobi i alkoholu.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier