Jak szybko obrać młode ziemniaki? Poznaj patent szefów kuchni, którzy nie używają do tego noża
Teraz mamy sezon na młode ziemniaki. Smakują o wiele lepiej niż ich starsze odpowiedniki i stanowią świetny dodatek do obiadu. Musimy wiedzieć, jak je obierać, by nie pozbyć się najważniejszych wartości odżywczych.
02.07.2023 | aktual.: 02.07.2023 19:52
Młode ziemniaki kojarzą nam się przede wszystkim z dzieciństwem i obiadami u babci. Robiła nam ona pyszne dania z udziałem tych warzyw, surówki i schabowego. Teraz sami przygotowujemy sobie takie rarytasy. Z ziemniaków zrobimy o wiele więcej rzeczy, na przykład kopytka lub pierogi ruskie. Ich plusem jest również to, że są dość tanie. Przedstawiamy wam patent, dzięki któremu gotowanie stanie się przyjemniejsze.
Jak prawidłowo obierać młode ziemniaki?
Warzywo nie straci dzięki temu swojego smaku i właściwości, a my zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Sposób jest naprawdę bardzo prosty. Na początku ziemniaki zalewamy zimną wodą i płuczemy. Od razu po tym wylewamy płyn i ponownie wlewamy czystą wodę. Teraz musimy użyć twardego zmywaka. Dzięki niemu będziemy mogli zetrzeć wierzchnią warstwę skórki. To sprawi, że nie wyrzucimy do kosza większych kawałków ziemniaka, co często zdarza się przy normalnym obieraniu.
Obrane ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą. Po tej czynności są gotowe do dalszej obróbki. Możemy przyrządzić je tak, jak lubisz.
Dlaczego warto je jeść?
Ziemniaki są źródłem łatwo przyswajalnego magnezu, który łagodzi stres i zmęczenie. Ponadto znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy. Dzięki niemu poprawimy przemianę materii, za co jelita nam podziękują.
Młode ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, więc są idealne przy nadkwasocie. Zapobiegają też biegunkom i zaparciom. W kartoflach znajdziemy także sód (utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową), wapń (budulec kości), żelazo (chroni przed niedokrwistością), cynk (bierze udział w przemianie cukrów, tłuszczów i białek) oraz fosfor (wspomaga prawidłowe działanie komórek). Oprócz tego ziemniaki są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i E.