Jak szybko obrać młode ziemniaki? Poznaj patent szefów kuchni, którzy nie używają do tego noża

Teraz mamy sezon na młode ziemniaki. Smakują o wiele lepiej niż ich starsze odpowiedniki i stanowią świetny dodatek do obiadu. Musimy wiedzieć, jak je obierać, by nie pozbyć się najważniejszych wartości odżywczych.

ObrazekMłode ziemniaki można obrać bez noża, fot. Pixabay
Paulina Hermann

Młode ziemniaki kojarzą nam się przede wszystkim z dzieciństwem i obiadami u babci. Robiła nam ona pyszne dania z udziałem tych warzyw, surówki i schabowego. Teraz sami przygotowujemy sobie takie rarytasy. Z ziemniaków zrobimy o wiele więcej rzeczy, na przykład kopytka lub pierogi ruskie. Ich plusem jest również to, że są dość tanie. Przedstawiamy wam patent, dzięki któremu gotowanie stanie się przyjemniejsze.

Jak prawidłowo obierać młode ziemniaki?

Warzywo nie straci dzięki temu swojego smaku i właściwości, a my zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Sposób jest naprawdę bardzo prosty. Na początku ziemniaki zalewamy zimną wodą i płuczemy. Od razu po tym wylewamy płyn i ponownie wlewamy czystą wodę. Teraz musimy użyć twardego zmywaka. Dzięki niemu będziemy mogli zetrzeć wierzchnią warstwę skórki. To sprawi, że nie wyrzucimy do kosza większych kawałków ziemniaka, co często zdarza się przy normalnym obieraniu.

Obrane ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą. Po tej czynności są gotowe do dalszej obróbki. Możemy przyrządzić je tak, jak lubisz.

Obrazek
Młode ziemniaki można w łatwy i szybki sposób obrać (Pexels)

Dlaczego warto je jeść?

Ziemniaki są źródłem łatwo przyswajalnego magnezu, który łagodzi stres i zmęczenie. Ponadto znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy. Dzięki niemu poprawimy przemianę materii, za co jelita nam podziękują.

Młode ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, więc są idealne przy nadkwasocie. Zapobiegają też biegunkom i zaparciom. W kartoflach znajdziemy także sód (utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową), wapń (budulec kości), żelazo (chroni przed niedokrwistością), cynk (bierze udział w przemianie cukrów, tłuszczów i białek) oraz fosfor (wspomaga prawidłowe działanie komórek). Oprócz tego ziemniaki są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i E.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie