Ta kuchnia była kiedyś sercem każdego domu. W niektórych miejscach działa do dzisiaj
Kuchnia kaflowa zajmowała najczęściej narożnik pomieszczenia. Jej ciepło rozgrzewało nas w chłodne dni, a aromat pysznych dań unosił się w całym domu.
26.02.2021 | aktual.: 24.11.2021 11:25
Kuchnia kaflowa to jest coś!
Niezwykle popularne szczególnie w domach na wsi. Piece kaflowe ogrzewały, podgrzewały i gotowały (oczywiście nie samodzielnie) same pyszności.
I chociaż nie ma to żadnego naukowego potwierdzenia, to z biegiem czasu coraz bardziej doceniam smak potraw, które z tej kuchni wychodziły.
Dawniej do postawienia pieca kaflowego był potrzebny zdun. Nie była to wcale taka prosta konstrukcja! Na przykład ruszt nigdy nie jest na stałe przytwierdzony do ścian pieca, ponieważ wraz z rosnącą temperaturą żeliwna krata zwiększa swoją objętość i mogłaby nawet rozsadzić piec. Dobry zdun to
Niektórzy używają ich do dzisiaj
W niektórych domach kuchnie kaflowe stoją do dziś. Nie straszny im brak prądu i gazu, rzadko wymagają naprawy.
Czasami pojawiają się też... w nowych domach! Stęsknieni za klimatem odwiedzin u babci stawiamy takie piece coraz częściej w naszych domach.
Podstawą są oczywiście kafle
Muszą być dobrej jakości, solidne i twarde. To właśnie dzięki temu służą nam tyle lat. Niektóre kuchenki mają specjalne miejsce na drewno. To świetne rozwiązanie, bo nie dość, że jest pod ręką, to od razu jest podsuszane i w efekcie lepiej się pali.
Stawianiem pieców zajmuje się zdun.
U mojej prababci stoi do dzisiaj
Niezawodny przy wszystkich spotkaniach rodzinnych- dzięki dużej płycie wszystko grzało się w tym samym czasie.
Kiedy babcia Józia robiła pierogi, to wszyscy rzucaliśmy skrawki ciasta na rozgrzaną płytę. Upieczone placuszki znikały w kilka sekund ;)