Ta kuchnia była kiedyś sercem każdego domu. W niektórych miejscach działa do dzisiaj

Kuchnia kaflowa zajmowała najczęściej narożnik pomieszczenia. Jej ciepło rozgrzewało nas w chłodne dni, a aromat pysznych dań unosił się w całym domu.

Obrazek
Ewa

Kuchnia kaflowa to jest coś!

Niezwykle popularne szczególnie w domach na wsi. Piece kaflowe ogrzewały, podgrzewały i gotowały (oczywiście nie samodzielnie) same pyszności.
I chociaż nie ma to żadnego naukowego potwierdzenia, to z biegiem czasu coraz bardziej doceniam smak potraw, które z tej kuchni wychodziły.
Dawniej do postawienia pieca kaflowego był potrzebny zdun. Nie była to wcale taka prosta konstrukcja! Na przykład ruszt nigdy nie jest na stałe przytwierdzony do ścian pieca, ponieważ wraz z rosnącą temperaturą żeliwna krata zwiększa swoją objętość i mogłaby nawet rozsadzić piec. Dobry zdun to

Obrazek

Niektórzy używają ich do dzisiaj

W niektórych domach kuchnie kaflowe stoją do dziś. Nie straszny im brak prądu i gazu, rzadko wymagają naprawy.
Czasami pojawiają się też... w nowych domach! Stęsknieni za klimatem odwiedzin u babci stawiamy takie piece coraz częściej w naszych domach.

Obrazek

Podstawą są oczywiście kafle

Muszą być dobrej jakości, solidne i twarde. To właśnie dzięki temu służą nam tyle lat. Niektóre kuchenki mają specjalne miejsce na drewno. To świetne rozwiązanie, bo nie dość, że jest pod ręką, to od razu jest podsuszane i w efekcie lepiej się pali.
Stawianiem pieców zajmuje się zdun.

Obrazek

U mojej prababci stoi do dzisiaj

Niezawodny przy wszystkich spotkaniach rodzinnych- dzięki dużej płycie wszystko grzało się w tym samym czasie.
Kiedy babcia Józia robiła pierogi, to wszyscy rzucaliśmy skrawki ciasta na rozgrzaną płytę. Upieczone placuszki znikały w kilka sekund ;)

Obrazek

Pamiętasz tę kuchnię?

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇