Weź ziemniaki i zrób odchudzające mleko. Szybko poczujesz się lekka jak piórko

W XXI wieku picie mleka krowiego nie jest już tak popularne, jak wcześniej. Roślinne odmiany tego napoju zyskują na rozgłosie, a ich renoma nieustannie pnie się wzwyż. Jednak o niesamowitych właściwościach, jakie posiada mleko ziemniaczane, mogłeś dotąd nie słyszeć. Lista jego zalet jest długa i z całą pewnością ci się spodoba.

ObrazekJak mleko ziemniaczane wpływa na organizm? - Pyszności; foto: Canva

Mleka roślinne niegdyś stanowiły niewielki segment spożywczy, niewyróżniający się niczym na tle innych rzadkich i nietypowych produktów w sklepie. Dzisiaj ta tendencja jest odwrócona. Dietetycy zachwycają się ciekawymi właściwościami, jakimi nacechowane są te napoje. Mleko sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane czy konopne odnajdziemy już niemal w każdym większym sklepie, a popyt na nie rośnie nie tylko wraz z rozwojem świadomości żywieniowej Polaków, ale również coraz większym zainteresowaniem dietą wegańską. 

Obrazek
Mleko ziemniaczane nie jest tak popularne jak inne mleka roślinne - Pyszności; foto: Canva

Fascynującą odmianą takiego produktu jest mleko ziemniaczane. W porównaniu z innymi roślinno-mlecznymi wyrobami, niewiele osób o nim słyszało, a — zupełnie szczerze — jest się czym zainteresować. Przymioty tego mleka są naprawdę wspaniałe i powinna je poznać każda osoba, której nie jest obojętne zdrowie i ogólna kondycja organizmu.

Mleko ziemniaczane — właściwości

Powstałe z ziemniaków mleko jest napojem niezwykle niskokalorycznym, co z pewnością spodoba się osobom przebywającym na diecie odchudzającej. Z jedną szklanką tego napoju dostarczamy sobie zaledwie 39 kalorii i 1,5 g tłuszczu. W 100 gramach znajduje się też jedynie 6 g cukru. Kolejną grupą osób zainteresowanych tym mlekiem mogą być alergicy, gdyż produkt ten jest wolny od alergenów.

Regularnie spożywane mleko z ziemniaków obniża też poziom złego cholesterolu we krwi. Doskonale wpływa na układ hormonalny oraz wspiera pracę układu pokarmowego. Brak jodu w składzie przemawia natomiast za tym, że mleko ziemniaczane mogą pić osoby cierpiące na choroby tarczycy. Obecne w napoju ryboflawina, potas, wapń i fosfor są zaś składnikami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Obrazek
Niesamowite właściwości mleka ziemniaczanego - Pyszności; foto: Canva

Mleko ziemniaczane — przepis

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 4 szklanki wody
  • 1–2 łyżki migdałów blanszowanych i mielonych lub mąki migdałowej
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i przełóż do garnka. Zalej je 4 szklankami zimnej wody i zagotuj.
  2. Po około 15 minutach całą zawartość garnka umieść w misie blendera. Dodaj migdały, sól i syrop klonowy. Całość zmiksuj na wysokich obrotach. Powinno to zająć około 4-5 minut.
  3. Przecedź napój przez gazę i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu