Weź ziemniaki i zrób odchudzające mleko. Szybko poczujesz się lekka jak piórko
W XXI wieku picie mleka krowiego nie jest już tak popularne, jak wcześniej. Roślinne odmiany tego napoju zyskują na rozgłosie, a ich renoma nieustannie pnie się wzwyż. Jednak o niesamowitych właściwościach, jakie posiada mleko ziemniaczane, mogłeś dotąd nie słyszeć. Lista jego zalet jest długa i z całą pewnością ci się spodoba.
07.06.2023 13:15
Mleka roślinne niegdyś stanowiły niewielki segment spożywczy, niewyróżniający się niczym na tle innych rzadkich i nietypowych produktów w sklepie. Dzisiaj ta tendencja jest odwrócona. Dietetycy zachwycają się ciekawymi właściwościami, jakimi nacechowane są te napoje. Mleko sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane czy konopne odnajdziemy już niemal w każdym większym sklepie, a popyt na nie rośnie nie tylko wraz z rozwojem świadomości żywieniowej Polaków, ale również coraz większym zainteresowaniem dietą wegańską.
Fascynującą odmianą takiego produktu jest mleko ziemniaczane. W porównaniu z innymi roślinno-mlecznymi wyrobami, niewiele osób o nim słyszało, a — zupełnie szczerze — jest się czym zainteresować. Przymioty tego mleka są naprawdę wspaniałe i powinna je poznać każda osoba, której nie jest obojętne zdrowie i ogólna kondycja organizmu.
Mleko ziemniaczane — właściwości
Powstałe z ziemniaków mleko jest napojem niezwykle niskokalorycznym, co z pewnością spodoba się osobom przebywającym na diecie odchudzającej. Z jedną szklanką tego napoju dostarczamy sobie zaledwie 39 kalorii i 1,5 g tłuszczu. W 100 gramach znajduje się też jedynie 6 g cukru. Kolejną grupą osób zainteresowanych tym mlekiem mogą być alergicy, gdyż produkt ten jest wolny od alergenów.
Regularnie spożywane mleko z ziemniaków obniża też poziom złego cholesterolu we krwi. Doskonale wpływa na układ hormonalny oraz wspiera pracę układu pokarmowego. Brak jodu w składzie przemawia natomiast za tym, że mleko ziemniaczane mogą pić osoby cierpiące na choroby tarczycy. Obecne w napoju ryboflawina, potas, wapń i fosfor są zaś składnikami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Mleko ziemniaczane — przepis
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 4 szklanki wody
- 1–2 łyżki migdałów blanszowanych i mielonych lub mąki migdałowej
- 1 szczypta soli
- 4 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i przełóż do garnka. Zalej je 4 szklankami zimnej wody i zagotuj.
- Po około 15 minutach całą zawartość garnka umieść w misie blendera. Dodaj migdały, sól i syrop klonowy. Całość zmiksuj na wysokich obrotach. Powinno to zająć około 4-5 minut.
- Przecedź napój przez gazę i gotowe. Smacznego!