Weź ziemniaki i zrób odchudzające mleko. Szybko poczujesz się lekka jak piórko

W XXI wieku picie mleka krowiego nie jest już tak popularne, jak wcześniej. Roślinne odmiany tego napoju zyskują na rozgłosie, a ich renoma nieustannie pnie się wzwyż. Jednak o niesamowitych właściwościach, jakie posiada mleko ziemniaczane, mogłeś dotąd nie słyszeć. Lista jego zalet jest długa i z całą pewnością ci się spodoba.

ObrazekJak mleko ziemniaczane wpływa na organizm? - Pyszności; foto: Canva

Mleka roślinne niegdyś stanowiły niewielki segment spożywczy, niewyróżniający się niczym na tle innych rzadkich i nietypowych produktów w sklepie. Dzisiaj ta tendencja jest odwrócona. Dietetycy zachwycają się ciekawymi właściwościami, jakimi nacechowane są te napoje. Mleko sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane czy konopne odnajdziemy już niemal w każdym większym sklepie, a popyt na nie rośnie nie tylko wraz z rozwojem świadomości żywieniowej Polaków, ale również coraz większym zainteresowaniem dietą wegańską. 

Obrazek
Mleko ziemniaczane nie jest tak popularne jak inne mleka roślinne - Pyszności; foto: Canva

Fascynującą odmianą takiego produktu jest mleko ziemniaczane. W porównaniu z innymi roślinno-mlecznymi wyrobami, niewiele osób o nim słyszało, a — zupełnie szczerze — jest się czym zainteresować. Przymioty tego mleka są naprawdę wspaniałe i powinna je poznać każda osoba, której nie jest obojętne zdrowie i ogólna kondycja organizmu.

Mleko ziemniaczane — właściwości

Powstałe z ziemniaków mleko jest napojem niezwykle niskokalorycznym, co z pewnością spodoba się osobom przebywającym na diecie odchudzającej. Z jedną szklanką tego napoju dostarczamy sobie zaledwie 39 kalorii i 1,5 g tłuszczu. W 100 gramach znajduje się też jedynie 6 g cukru. Kolejną grupą osób zainteresowanych tym mlekiem mogą być alergicy, gdyż produkt ten jest wolny od alergenów.

Regularnie spożywane mleko z ziemniaków obniża też poziom złego cholesterolu we krwi. Doskonale wpływa na układ hormonalny oraz wspiera pracę układu pokarmowego. Brak jodu w składzie przemawia natomiast za tym, że mleko ziemniaczane mogą pić osoby cierpiące na choroby tarczycy. Obecne w napoju ryboflawina, potas, wapń i fosfor są zaś składnikami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Obrazek
Niesamowite właściwości mleka ziemniaczanego - Pyszności; foto: Canva

Mleko ziemniaczane — przepis

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 4 szklanki wody
  • 1–2 łyżki migdałów blanszowanych i mielonych lub mąki migdałowej
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i przełóż do garnka. Zalej je 4 szklankami zimnej wody i zagotuj.
  2. Po około 15 minutach całą zawartość garnka umieść w misie blendera. Dodaj migdały, sól i syrop klonowy. Całość zmiksuj na wysokich obrotach. Powinno to zająć około 4-5 minut.
  3. Przecedź napój przez gazę i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców