Marcinek ma tyle warstw, że potrzeba do niego dobrej ręki. Karol Okrasa zachwyca się tym deserem

Marcinek to specjał kuchni regionalnej województwa podlaskiego, a konkretniej pochodzi z Hajnówki. Składa się z wielu warstw, niektóre źródło mówią nawet o 30 placuszkach przełożonych śmietanowym kremem. Przygotowanie dobrego marcinka to niemała sztuka, a tradycja z nim związana przekazywana jest w Hajnówce z pokolenia na pokolenie już od ponad 70 lat.

Mrcinek to przysmak z PodlasiaMrcinek to przysmak z Podlasia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Smakiem marcinka zachwycił się sam Karol Okrasa. To, jak sam zaznaczył, jego drugi ulubiony deser po napoleonkach mamy. Marcinek to chluba Podlasia, a zwłaszcza regionu Puszczy Białowieskiej. Jeśli będziecie się kręcić w tych okolicach, grzechem byłoby nie spróbować kapitalnego marcinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piekę je w każdy weekend. Nie zostaje nawet jeden okruszek

Marcinek hajnowski. Ulubiony deser podlaski Karola Okrasy

Kiedy Karol Okrasa odwiedził Hajnówkę, przyznał, że wielokrotnie próbował marcinka, jednak nigdy nie doświadczył jego wykonania. Tajnikami tradycyjnej receptury podzieliła się z nim Joanna Bińczycka z Pracowni Tortów Cukrowe Fantazje, a kulinarne starcie Okrasy z marcinkiem zrelacjonował portal hajnowka.pl. Sam kulinarny spec przyznał, że hajnowski marcinek to drugie jego ulubione ciasto po napoleonkach jego mamy.

Marcinek jest ciastem bazującym na kilku składnikach i, mimo że nie wydaje się skomplikowanym deserem, jest bardzo pracochłonny w wykonaniu i potrzebuje wprawnej ręki. Składa się z wielu warstw. To najczęściej od 20 do 30 sztuk bardzo cienkich placków przełożonych masą śmietanową. Gotowy deser przypomina tort. Jeśli chcesz przygotować marcinka w domu, koniecznie zobacz nasz wideoprzepis krok po kroku.

Ciasto marcinek z Hajnówki. Skąd wzięła się nazwa?

Tradycja pieczenia hajnowskiego marcinka w Regionie Puszczy Białowieskiej, a konkretnie w Hajnówce, ma korzenie sięgające czasów carskich. Jest ona ściśle powiązana z historią Pałacu Carskiego w Białowieży, który odgrywał kluczową rolę w kształtowaniu kultury i obyczajów regionu.

W okresie panowania carów, na przełomie XIX i XX wieku, Pałac Carski był centrum kulturalnym i społecznym. Pracownicy pałacu, którzy mieli bezpośredni kontakt z dworem carskim, byli głównymi przekaźnikami kultury i obyczajów panujących na dworze. Dzięki nim tradycje i zwyczaje dworskie przenikały do lokalnej społeczności, stając się integralną częścią jej życia. Jednym z takich zwyczajów było pieczenie ciasta zwanego "marcinkiem". Tradycyjnie przyrządzano je na cześć Święta Marcina, które było hucznie obchodzone na dworze carskim.

Ciasto marcinek wyróżniało się prostymi składnikami, takimi jak jaja, śmietana, masło i mąka, łatwo dostępnymi w regionie Puszczy Białowieskiej. W rezultacie marcinek stał się nie tylko symbolem święta, ale także smacznym przysmakiem, który cieszył się uznaniem nie tylko wśród członków rodziny carskiej, ale i wśród lokalnej społeczności.

Źródło: hajnowka.pl/aktualnosc/dla-mieszkanca-produkty-markowe-z-hajnowki-produkt-lokalny/1899-karol-okrasa-w-hajnowce

Wybrane dla Ciebie
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥