Niedzielny hit z PRL. Nikt wtedy nawet nie myślał o schabowym

To są smaki warte odtworzenia, zapamiętania i przekazania dalej, mimo że o wielu kulinarnych zjawiskach z PRL-u wolelibyśmy zapomnieć. Bryzol to jednak bardzo prosta potrawa, a dająca szerokie spektrum - mięso może być i wołowe, i wieprzowe, można je rozklepać, można też posiekać, a całość powinna znaleźć się pod pierzynką z cebuli i pieczarek.

Bryzol to hit kuchni PRLBryzol to hit kuchni PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bryzol, potrawa znana i ceniona w czasach PRL-u, to dobrze rozbity lub zmielony kawałek mięsa, delikatnie doprawiony i podawany pod przykryciem z cebuli. Był to prawdziwy hit w restauracjach tamtych czasów. Dzisiaj bryzol jest rzadziej spotykany, ale z łatwością można go znaleźć w menu barów mlecznych. Warto też we własnej kuchni wracać do starych, sprawdzonych przepisów, które przetrwały próbę czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w sosie w towarzystwie szparagów i ziemniaków, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Z jakiego mięsa robiony jest bryzol?

Mówiąc o bryzolu, zazwyczaj mamy na myśli cienko pokrojoną w poprzek i ubitą polędwicę wołową, wieprzową lub końską. Warto wspomnieć, że wołowina była niegdyś jednym z tańszych gatunków mięs i łatwiej dostępnych (zdecydowanie trudniej było o schab na kotlety). W latach 80. statystyczny Polak zjadał rocznie ok. 16-18 kg wołowiny, a teraz to ok. 2 kg.

W PRL-u bryzol szykowano na dwa sposoby. Mięso mielono lub siekano, oprószano mąką i smażono. Alternatywną metodą przygotowania było - jak wcześniej wspomniano - pokrojenie mięsa na cienkie kotlety, dokładne rozbicie i duszenie go tak długo, aby stało się miękkie i kruche. Każda szanująca się restauracja w czasach PRL-u miała w swoim menu bryzole.

Jak się robi bryzol? Przepis na bryzol wołowy

Przygotowanie bryzolu nie jest skomplikowane ani pracochłonne, a lista składników jest krótka. Cienko ubity lub zmielony kawałek mięsa oprószamy mąką, doprawiamy i smażymy na patelni. Bryzol podajemy pod pierzynką z duszonej cebuli z pieczarkami. Do tego idealnie pasują tłuczone ziemniaki i kiszone ogórki.

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 cebula wielkości,
  • 1 jajko,
  • mąka do obtoczenia kotletów,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój drobno lub zmiel w maszynce na grubym oku.
  2. Mięso wymieszaj następnie z jajkiem, dodaj soli i pieprzu. Z tak powstałej masy uformuj cienkie, okrągłe kotlety.
  3. Następnie obtocz je w mące i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą chrupkości z zewnątrz. W środku powinny pozostać soczyste.
  4. Następnie na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli, a następnie dorzuć pieczarki pokrojone w ćwiartki. Warzywa dopraw solą i pieprzem i duś, aż odparują.
  5. Bryzole podawaj pod pierzynką z cebuli i pieczarek z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje